ΔΙΕΘΝΗ

Επαναδιεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Επαναδιεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την πρόθεσή της να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

H απόφαση της Γερμανίδας πολιτικού να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώθηκε σε συνεδρίαση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στο «Konrad-Adenauer-Haus» στο Βερολίνο

Παρόλο που η ίδια η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να βρεθεί ξανά στο τιμόνι της Κομισιόν για άλλα πέντε χρόνια, η υποψηφιότητά θα ανακοινωθεί επισήμως μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της κεντροδεξιάς πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο ανήκει το CDU, η οποία θα λάβει χώρα στο Βουκουρέστι στις 6-7 Μαρτίου.

Στα πέντε χρόνια κατά τα οποία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέκτησε πολλούς φίλους, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, όσο και αρκετούς εχθρούς. Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκλήθη να απαντήσει στην πανδημία της Covid- 19, στην κοινή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και να ανταπεξέλθει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επιβεβαιώνοντας τη ρήση ότι η ΕΕ είναι τόσο ισχυρή όσο της το επιτρέπουν τα κράτη – μέλη της, η 56χρονη Γερμανίδα πολιτικός κατάφερε να πράξει το φαινομενικά αδιανόητο. Να μετατρέψει σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μια σειρά ζητημάτων που αποτελούσαν αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών – μελών.

Ήταν η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν που συγκέντρωσε τους υπουργούς Υγείας των κρατών – μελών της ΕΕ με σκοπό την κοινή αγορά εμβολίων κατά της Covid – 19. Ήταν η ίδια στην ηγεσία της Επιτροπής όταν τα κράτη- μέλη αποφάσισαν να δώσουν για πρώτη φορά στην ιστορία στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, την δυνατότητα να δανειστεί από τις αγορές στο όνομα ολόκληρης της ΕΕ. Και ήταν η ίδια που βρέθηκε στο Berlaymont όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία με την ΕΕ να ανακοινώνει τεράστια πακέτα στήριξης στο Κίεβο και να υποδέχεται εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου.

Πηγή: protothema.gr

Αυτές οι διαρκείς κρίσεις και οι διαρκείς συλλογικές, ευρωπαϊκές απαντήσεις, κάνουν αρκετούς να θεωρούν ότι η Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ισχυρότερη, ίσως ακόμα και από αυτή του Ζακ Ντελόρ.

Ωστόσο, οι επιλογές της να συνάψει συμβόλαια για την αγορά εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων και η επιμονή της στην πράσινη μετάβαση, έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια ακόμα και σε στελέχη της ίδιας της πολιτικής της ομάδας, ήτοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Παρόλο που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε τη στήριξη του CDU και οι πιθανότητες να λάβει το χρίσμα για μια δεύτερη θητεία είναι πολλές, θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια στον δρόμο προς τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το βασικότερο είναι οι βυζαντινισμοί εντός του ΕΛΚ και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και δευτερευόντως η στάση που θα κρατήσει απέναντί της η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες επιθυμούν μια σαφή προεκλογική στροφή από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το μήνυμα είναι «Μιλήστε περισσότερο για τα ζητήματα της μετανάστευσης, της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και της άμυνας και λιγότερο για την Πράσινη Συμφωνία».

Βάσει των Συνθηκών της ΕΕ ο/η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζεται με ειδική πλειονοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ) και στη συνέχεια απαιτείται και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ,το οποίο θα αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία. Μια διαδικασία την οποία δεν μπορεί να τορπιλίσει ο Βίκτορ Ορμπάν.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, το περασμένο Σάββατο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί αποφασιστικά για την αύξηση της αμυντικής παραγωγής στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν θα ζητήσει να υπάρξει ένας ή μια Επίτροπος για την Άμυνα. Η πολιτική της Άμυνας είναι ακόμα μια αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών – μελών της ΕΕ και σε καμία περίπτωση της Κομισιόν και παρόλο που ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερι Μπρετόν είναι αρμόδιος για τη συνεργασία στους τομείς της διαστημικής έρευνας, της άμυνας και της ασφάλειας, η πρόταση για έναν ή μια Επίτροπο με αποκλειστική ευθύνη την Άμυνα προκαλεί ενδιαφέρον σε πολλούς παρατηρητές των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση στο Ισραήλ: Αποκαταστάθηκαν οι πτήσεις από και προς Κύπρο – Όλες οι πληροφορίες

Από πυροβόλο όπλο ρίχθηκαν οι πυροβολισμοί σε οικία στο Φρέναρος - Δεν υποψιάζεται κανένα ο 36χρονος

Νέα απάτη με αποστολή μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα - Τι να προσέξετε

Πόλος έλξης η Κύπρος αλλά…μειώθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό - Οι μεγαλύτερες αγορές και τα ποσά που ξόδεψαν

Έχεις φάρμακα που θες να πετάξεις; Θα μπορείς σε κάδους στα φαρμακεία - Ποια θα εξαιρούνταιLIVE: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

LIVE: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, αναρωτώμενος αν το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top