ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνοδοί ασθενών στο εξωτερικό - Θα δοθεί λύση στο ζήτημα λέει ο Υπ. Υγείας - Πότε αναμένεται

Συνοδοί ασθενών στο εξωτερικό - Θα δοθεί λύση στο ζήτημα λέει ο Υπ. Υγείας - Πότε αναμένεται

Εντός Μαρτίου θα λυθεί το ζήτημα με τους συνοδούς των επιδοτούμενων ασθενών προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό, δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός. Ο κ. Δαμιανός πραγματοποίησε σήμερα εθιμοτυπική συνάντηση με την Επιτροπή, κατέθεσε το όραμά του για το Υπουργείο Υγείας και απάντησε σε ερωτήσεις Βουλευτών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, καλωσόρισε τον Υπουργό Υγείας και την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, δηλώνοντας ότι η Επιτροπή δεν έχει τις οποιεσδήποτε μικροκομματικές σκοπιμότητες και ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με βάση και το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Καθολικό αίτημα των Βουλευτών προς τον Υπουργό Υγείας ήταν η εξασφάλιση κονδυλίου της τάξης περίπου των 4 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό. Σημείωσαν ότι πέραν της οικονομικής εξαθλίωσης υπάρχουν και κοινωνικά ζητήματα που εγείρονται λόγω της μη υποστήριξης αυτών των οικογενειών.

Ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι «όσο αφορά το θέμα των επιδοτούμενων ασθενών είναι ένα θέμα το οποίο θέλουμε να επιλύσουμε άμεσα. Το επεξεργαζόμαστε και εντός των επόμενων βδομάδων το ζήτημα θα επιλυθεί». Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «πριν το τέλος Μαρτίου θα είμαστε έτοιμοι».

Οι Βουλευτές έθεσαν ενώπιον του Υπουργού σωρεία ζητημάτων που άπτονται, μεταξύ άλλων, το θέμα της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ, την αντιμετώπιση στρεβλώσεων και την επέκταση της κρατικής χορηγίας στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Παράλληλα, έθεσαν επί τάπητος το θέμα της στελέχωσης του παιδογκολογικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου με παιδοψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη για στρατηγική για την ψυχική υγεία. Επιμέρους, οι Βουλευτές αναφέρθηκαν σε προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης ειδικοτήτων αλλά και σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και τα νοσηλευτήρια των επαρχιών τους.

Εντός της Επιτροπής ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι βασική επιδίωξη του Υπουργείου, πέραν της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης είναι η ισότιμη πρόσβαση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες και για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Εξήγησε ότι οι προτεραιότητες εστιάζονται σε τρεις άξονες και αφορούν πρώτον στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, δεύτερον στη διαφύλαξη του συστήματος και στη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εντοπισθεί στη λειτουργία του ΓεΣΥ και τρίτον στην προώθηση νομοθεσιών και στη δημιουργία νέων οι οποίες θα στηρίξουν το ΓεΣΥ και γενικότερα τον τομέα της υγείας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δαμιανός, ανέφερε ότι το Υπουργείο εφαρμόζει προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) για τον καρκίνο, με σκοπό την ανίχνευση του καρκίνου σε αρχικό στάδιο για την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση προς όφελος της υγείας των ασθενών και δήλωσε ότι τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται η έναρξη δύο ακόμα πληθυσμιακών προγραμμάτων, για την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου παχέος εντέρου και καρκίνου του προστάτη.

Είπε ακόμη ότι αναπόσπαστο κομμάτι των προσπαθειών του Υπουργείου για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ανάπτυξη Εθνικών Στρατηγικών στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται στρατηγική για τη Ψυχική Υγεία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024, με τη στήριξη του γραφείου χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι ετοιμάζονται επίσης η Εθνική Στρατηγική για τις Διατροφικές Διαταραχές, για την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία, για την Θαλασσαιμία και λοιπές Αιμοσφαιρινοπάθειες, ενώ επικαιροποιούνται και οι Εθνικές Στρατηγικές για το Διαβήτη και τα Σπάνια Νοσήματα. Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Δαμιανός, προωθούνται συμφωνίες με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας για τις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού, καθώς και την Ανταλλαγή ή Προσφορά Οργάνων.

Ο Υπουργός Υγείας υπέδειξε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας αποτελεί και ο εκσυγχρονισμός των ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και ανακοίνωσε ότι έχουν υποβληθεί 44 αιτήσεις από 24 Νοσηλευτήρια για το Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην υλοποίηση του Σχεδίου Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια μέσω της Διαπίστευσης με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω της εφαρμογής προτύπων και της διαπίστευσής τους από διαπιστεύοντες φορείς.

«Ένα σημαντικό έργο το οποίο βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης είναι η ανέγερση του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας και η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024», είπε ο Υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι το Κέντρο περιλαμβάνει την θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων με εξωτερικά ιατρεία και κτίριο για οξέα περιστατικά ανδρών και γυναικών.

Σημείωσε ακόμη ότι προωθείται επίσης, η ανέγερση του νέου κτιρίου του Γενικού Χημείου του Κράτους σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ώστε το κτίριο να είναι αντισεισμικό και να συνάδει με τις συνεχείς υποχρεώσεις του.

Είπε ακόμη ότι προωθείται από το Υπουργείο Υγείας, η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και Βελτίωσης της Ποιότητας, αλλά και η αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας με στόχο να ενισχυθεί ο εποπτικός και ρυθμιστικός του ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ειδικά μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η κρατική στήριξη προς τον ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα

Μιλώντας για τον ΟΚΥπΥ, ο κ. Δαμιανός είπε ότι η περίοδος της κρατικής στήριξής του εκπνέει στις 31/5/2024, σημειώνοντας ότι σύντομα θα υποβληθεί Σχέδιο Δράσης με χρονοδιαγράμματα για την επόμενη τριετία 2024-2026, ώστε να αποκτήσει οικονομική αυτονομία.

«Ως Κυβέρνηση είμαστε θετικά διακείμενοι στην παράταση της κρατικής στήριξης προς τον ΟΚΥπΥ καθώς αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, λόγω της πανδημίας, στην εφαρμογή του πλάνου που είχε ετοιμαστεί από τον Οργανισμό», είπε ο Υπουργός.

Επεσήμανε όμως ότι «για να προχωρήσουμε στην παράταση της κρατικής στήριξης, θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υλοποιηθούν. Η κρατική στήριξη προς τον ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί».

Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τον τομέα της υγείας και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί είναι οι καταχρήσεις.

Ο κ. Δαμιανός εξήγγειλε την πρόθεσή του για προώθηση σημαντικών νομοσχεδίων. Ενδεικτικά είπε ότι θα προωθηθεί νομοσχέδιο για την Δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών, νομοσχέδιο για την Ίδρυση και Λειτουργία Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα και νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Ασθενοφόρων.

Μετά το τέλος της Επιτροπής ο κ. Δαμιανός δήλωσε ότι επρόκειτο για μία πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση και ότι συζητηθήκαν τόσο θέματα πολιτικής όσο και πρακτικά θέματα. «Είμαστε σίγουροι ότι μέσα από τη συνεργασία η οποία ήδη υπάρχει, θα λύσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα εντός των χρονοδιαγραμμάτων», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, μετά το τέλος της Επιτροπής δήλωσε ότι «οι τρεις πυλώνες προτεραιότητας του Υπουργού Υγείας και οι άξονες πολιτικής του μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους».

Ο κ. Δίπλαρος επεσήμανε ότι από τα λεγόμενα του Υπουργού εντός Μαρτίου θα υπάρχει θετική εξέλιξη ούτως ώστε να εξευρεθεί το κονδύλι για την στήριξη των συγγενών των επιδοτούμενων ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό. Ένα αίτημα, συνέχισε, «το οποίο είχαμε θέσει ως ΔΗΣΥ επιτακτικά το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και ειδικά το ΓεΣΥ και την ανάγκη να οχυρωθεί και να διαφυλαχθεί η αρχιτεκτονική και ο χαρακτήρας ενός συστήματος, το οποίο πρέπει να παρέχει καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες.

«Τονίσαμε για ακόμα μια φορά ότι ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε την επιμήκυνση της κρατικής χορηγίας σε ό,τι αφορά στον ΟΚΥπΥ για όσο κράτησε η πανδημία», είπε η κ. Νικολάου.

Πρόσθεσε ότι τέθηκαν και επιμέρους ζητήματα που αφορούν στα δημόσια νοσηλευτήρια και στην ανάγκη ανάληψης ευθύνης και ουσιαστικής δράσης σε ζητήματα που αφορούν στη ψυχική υγεία, ενώ ζητήθηκε και ενημέρωση για την κατάθεση των νομοσχεδίων τα οποία εκκρεμούν.

Είπε ακόμη ότι τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν στο παιδογκολογικό τμήμα του Μακάριου Νοσοκομείου και στις εργασίες οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν με τρόπο που να μην επιβαρυνθεί η υγεία των παιδιών-ασθενών. «Πήραμε γι' αυτό διαβεβαιώσεις τις οποίες θα παρακολουθούμε», είπε η κ. Νικολάου.

Μιλώντας για το αίτημα των Βουλευτών για την στήριξη των οικογενειών όσων μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες, η κ. Νικολάου είπε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο η Επιτροπή μας είδε εκτενώς και το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε μέχρις ότου καμία οικογένεια πια να μην επιβαρύνεται οικονομικά γιατί πρέπει ένας δικός τους άνθρωπος να μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπείες».

«Διαβεβαιώσαμε τον Υπουργό Υγείας ότι στο ΑΚΕΛ θα βρίσκει πάντα ένα πρόθυμο συνεργάτη για βοήθεια και στήριξη σε ό,τι χρειαστεί στο νέο του έργο γιατί για εμάς τα ζητήματα υγείας είναι ζητήματα καθολικά και ως τέτοια τα αντιμετωπίζουμε», κατέληξε η κ. Νικολάου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε ότι «ο Υπουργός Υγείας παράθεσε σε πλήρη έκταση το τι ακριβώς σκέφτεται να πράξει στο Υπουργείο του και το πως θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας».

Σημείωσε ότι έχει εξαπλασιαστεί το κόστος για το ΓεΣΥ επισημαίνοντας ότι οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εντούτοις, συνέχισε «δεν έχουμε καλύτερο σύστημα υγείας» προσθέτοντας ότι στην τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή καταγράφονται παρασπονδίες και καταχρήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, εντός της Επιτροπής, δήλωσε ότι ο ΟΚΥπΥ δεν πείθει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη αναφορές από την Ελεγκτική Υπηρεσία «ότι οδεύουμε σε οικονομικά μη βιώσιμο ΓεΣΥ». Εξέφρασε την ανησυχία του για τη διάσωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι η στήριξη των ασθενών και των συνοδών τους που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία. Σημείωσε ότι ο Υπουργός Υγείας εντός της Επιτροπής Υγείας έθεσε το χρονοδιάγραμμα ότι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό της και θα λυθεί μια διαχρονική αδικία.

Πρόσθεσε ότι «στην σημερινή συζήτηση με τον Υπουργό Υγείας έχουν τεθεί οι θέσεις μας που αφορούν και τον ΟΚΥπΥ και κάποιες εισηγήσεις οι οποίες θα θέλαμε να υλοποιηθούν». Επεσήμανε ότι τέθηκε η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την ένταξη των εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ αλλά και η ανάγκη άμεσης κατάθεσης των νομοσχεδίων που εκκρεμούν.

«Για μας τα τέσσερα πιο σημαντικά νομοσχέδια που εκκρεμούν είναι οι πανεπιστημιακές κλινικές, τα κέντρα αποκατάστασης, τα θέματα που αφορούν την ανακουφιστική φροντίδα και ο συνήγορος του ασθενή», είπε ο κ. Αποστόλου λέγοντας ότι «χαιρόμαστε γιατί ο ίδιος ο Υπουργός έχει θέσει ως χρονοδιάγραμμα το καλοκαίρι για την κατάθεση αυτών των νομοσχεδίων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top