ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη κριτική βουλευτών στην Κυβέρνηση με αφορμή τα μέτρα της για τους πρόσφυγες - Προβληματισμός για τ/κ

Έντονη κριτική βουλευτών στην Κυβέρνηση με αφορμή τα μέτρα της για τους πρόσφυγες - Προβληματισμός για τ/κ

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την Κυβέρνηση για τον προσφυγικό κόσμο, βρέθηκαν στο στόχαστρο βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την Κυβέρνηση για «επικοινωνιακή εκμετάλλευση» μέτρων που ήδη είχαν αποφασιστεί από τον Φορέα Ισότιμης κατανομής Βαρών.

Παράλληλα επικρίσεις ακούστηκαν και για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

Τα θέματα αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του προϋπολογισμού της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ) για το 2024, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα με 37 ψήφους υπέρ.

Ο προϋπολογισμός της ΠΕΠ είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €353.383 και έσοδα του ίδιου ύψους. Ειδικότερα, τα έσοδα προέρχονται από την ετήσια κρατική χορηγία ύψους €300.000 και από εισφορές για τις συντάξεις ύψους €47.310 και τις συντάξεις χηρών και ορφανών ύψους €6.073.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο της ΠΕΠ τα τελευταία 50 χρόνια. Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο, αφού, όπως είπε, ο ρόλος της τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει. Σημειώνοντας ότι φέτος έχει αυξηθεί το κονδύλι της διαφώτισης στο εξωτερικό, επεσήμανε τη σημασία να δοθεί έμφαση από την ΠΕΠ και στο εσωτερικό και στην 3η ή και 4η γενιά προσφύγων. Παράλληλα εξέφρασε απογοήτευση που ούτε και σήμερα κατατέθηκαν στη Βουλή οι κανονισμοί για τα κριτήρια των τ/κ περιουσιών, αλλά και για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την Κυβέρνηση για τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ως νέοι κανονισμοί, ενώ επεσήμανε ότι είχαν εξαγγελθεί πριν από ενάμιση χρόνο από τη Γενική Διευθύντρια του Φορέα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι για τους πρόσφυγες υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που χρειάζονται άμεσο χειρισμό, όπως η αλλαγή κριτηρίων για τ/κ περιουσίες, η επάνδρωση της υπηρεσίας μέριμνας, η κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων και η άμεση αναγνώριση της απώλειας χρήσης. Πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά συζητούνται εδώ και δεκαετίες αλλά δεν έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα για στήριξη των προσφύγων, ενώ αντίθετα, όπως είπε, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για στήριξη των Τ/κ ύψους δεκάδων εκατομμυρίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι διαχρονικά η δαπάνη για την ΠΕΠ είναι σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα και ο ρόλος της έχει ατονήσει σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της υποστελέχωσης της ΠΕΠ που δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων.

Παράλληλα σημείωσε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Τετάρτη από τον Πρόεδρο για στήριξη των προσφύγων, αναφέροντας ότι αποτελούσαν βασικά αιτήματα όλων των κομμάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι η τρίτη γενιά προσφύγων γεννήθηκε μακριά από τα κατεχόμενα σήμερα μέρη και «τελειώνει». Δυστυχώς όπως είπε, «τελειώνει και για μας».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, αφού επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΠΕΠ, σημείωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τους πρόσφυγες δεν τα έλαβε η παρούσα Κυβέρνηση, αλλά ήταν αποφάσεις του ΔΣ του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών από τον Ιούλιο του 2022 «τις οποίες η Κυβέρνηση έχει οικιοποιηθεί». Είπε ότι ανέμεναν να ακούσουν τι θα γίνει με τα πραγματικά προβλήματα των προσφύγων, τι θα γίνει με το τέλος 0,4% υπέρ των προσφύγων, την απώλεια χρήσης, τη στεγαστική βοήθεια για τους νέους και τους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, είπε ότι είναι θετικό να ανακοινώνονται μέτρα για τους πρόσφυγες και ότι το κόμμα του δεν έχει πρόβλημα αν τα μέτρα τα λαμβάνει ο Φορέας ή η Κυβέρνηση.

Απαντώντας στον Σωτήρη Ιωάννου ο κ. Παντελίδης, αφού είπε ότι και το κόμμα του είχε εκφράσει προβληματισμό για κάποια μέτρα για τους Τ/κ, χαρακτήρισε «αυθαίρετη και λαϊκίστικη» τη θέση ότι το κόστος του ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Ιωάννου απαντώντας αναφέρθηκε σε 11 εκατ. ευρώ που είναι «οφειλές τ/κ εταιρειών σε εταιρείες επεξεργασίας λυμάτων, στη σύνταξη χηρείας για Τ/κ που δεν ισχύει για κάποιους από τους Ε/κ, τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, τη διεύρυνση του κανονισμού της πράσινης γραμμής που θα πλήξει περισσότερου Ε/κ παραγωγούς και εμπόρους». Προκάλεσε τον οποιονδήποτε να κοστολογήσει τα μέτρα για τους Τ/κ.

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι ο κ. Ιωάννου δεν αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα αλλά σε μέτρα που ισχύον εδώ και χρόνια, παραβλέποντας το γεγονός ότι Ε/κ και Τ/κ αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια. Σημείωσε ότι αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τα νέα μέτρα για τους Τ/κ δεν υπάρχουν. Πρόσθεσε ότι ο ορισμός του λαϊκισμού είναι να λέει κάποιος ότι συμβαίνει κάτι και να προκαλεί όλους τους υπόλοιπους να το αποδείξουν.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι ο ρόλος της ΠΕΠ «έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια», ενώ σημείωσε ότι ο προσφυγικός κόσμος υπολείπεται ακόμα πολλά από την πολιτεία.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είπε ότι είναι ένα μικρό δείγμα της προσπάθειας της πολιτεία να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε από τον Φορέα τον Ιούλιο του 2022 επί προηγούμενης Κυβέρνησης, επεσήμανε ωστόσο ότι σημασία έχει ότι «κάποιος τον έφερε ενώπιον μας».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι τα μέτρα για τους πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενα και δεν τους απασχολεί το θέμα της πατρότητάς τους, αλλά να λαμβάνονται μέτρα.

Σε σχέση με τα μέτρα για τους Τ/κ ανέφερε ότι την ώρα που κόμματα της αντιπολίτευσης τα χαιρετίζουν, συμπολιτευόμενα κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις. Ανέφερε ακόμα ότι τα μέτρα υπέρ των προσφύγων πρέπει να λαμβάνονται προς όφελός τους, διατηρώντας την ιστορική μνήμη για το τι έγινε το 1974.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε την ενόχληση του κόμματος για την «επικοινωνιακή εκμετάλλευση» του θέματος των προσφύγων από την Κυβέρνηση. Εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι μέτρα που κυοφορούνται εδώ και μήνες, ενσωματώθηκαν σε ένα διάγγελμα για έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας.

«Αυτή η επικοινωνιακή καπήλευση του αισθήματος των προσφύγων μας έχει ενοχλήσει», ανέφερε.

Σημείωσε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο του 2022 κατατέθηκαν το Φθινόπωρο του 2022 και συμφωνήθηκαν με τον τότε Υπουργό Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2023 λίγο πριν αλλάξει η Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο του 2023 κατατέθηκαν οι κανονισμοί στη Νομική Υπηρεσία και εγκρίθηκαν τον Ιανουάριο του 2023 και «κάπως φυλάχθηκαν για να πάνε πακέτο με την χθεσινή απόφαση».

Πρόσθεσε ότι ο Φορέας είχε ετοιμάσει νέους κανονισμούς με διευρυμένα κριτήρια, επειδή ο προϋπολογισμός του δεν εξαντλείτο τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτήρισε τέλος «επικίνδυνο» μια Κυβέρνηση να αναλώνει το 50% της φαιάς της ουσίας «σε αυτές τις πονηρές σκέψεις» και είπε ότι για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες.

Ο Παύλος Μυλωνάς είπε «ας μην μικραίνουμε και άλλο την μικρότητά μας» και κάλεσε όλους να χαιρετίσουν τα μέτρα και να πάνε παρακάτω.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών ανήκει στο κράτος άρα είναι μέρος της κυβερνητικής πολιτικής και ότι ο Πρόεδρος υιοθέτησε τις εισηγήσεις του συγκεκριμένου Φορέα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί το παράπονο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top