LIKE ONLINE

Πυρκαγιές ζόμπι στον Καναδά: Κάτω από τα χιόνια καίνε ακόμα φωτιές από πέρυσι!

Πυρκαγιές ζόμπι στον Καναδά: Κάτω από τα χιόνια καίνε ακόμα φωτιές από πέρυσι!

Δεκάδες πυρκαγιές που ξεκίνησαν πέρυσι εξακολουθούν να καίνε μέχρι σήμερα κάτω από το έδαφος στον Δυτικό Καναδά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υψηλός αριθμός φέτος αυτών των «πυρκαγιών ζόμπι» (όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζονται), σε συνδυασμό με τα σχετικά χαμηλά επίπεδα χιονιού που επιδεινώνουν τις συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας, κάνουν τους ειδικούς να φοβούνται για το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών που μπορεί να ξεσπάσουν φέτος.

«Διανύουμε έναν ασυνήθιστο χειμώνα μετά από ένα ασυνήθιστο καλοκαίρι» δηλώνει η Josee St-Onge, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της Αλμπέρτα.
'Zombie' blazes and drought: Canada heads for brutal fire season | AFP
Πρόκειται για μια αδιάκοπη μάχη για τους Καναδούς πυροσβέστες. Ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν να αντιμετωπίσουν σχεδόν 150 πυρκαγιές.
 
 
«Φέτος υπάρχουν 10 έως 12 φορές περισσότερες "πυρκαγιές ζόμπι" στον Δυτικό Καναδά από ό,τι συνήθως. Σιγοκαίνε κάτω από την επιφάνεια της τάιγκα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ τις συντηρούν τα στρώματα ξεραμένης τύρφης και οργανικής ύλης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κατάσβεσή τους είναι μια κοπιαστική διαδικασία. Εντοπίζονται δύσκολα, αφού παράγουν μόνο λεπτές στήλες καπνού, και απαιτούν βαθύ σκάψιμο του εδάφους ώστε να αποκαλυφθεί ο χούμος, δηλαδή το στρώμα με τα αποσυντεθειμένα φύλλα και άλλα συμπιεσμένα φυτικά υλικά που καίγεται αργά.

Στην Αλμπέρτα, η κυβέρνηση κήρυξε την Τρίτη πρόωρη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η οποία κανονικά αρχίζει την 1η Μαρτίου. Εκτός από τις περσινές «πυρκαγιές ζόμπι», οι αρχές αντιμετωπίζουν επίσης νέες πυρκαγιές που ξεκίνησαν φέτος.
Στη Βρετανική Κολομβία έχει καταγραφεί φέτος αριθμός ρεκόρ ενεργών πυρκαγιών. «Κανονικά αυτή την εποχή του χρόνου μπορεί να έχουμε 7-8 πυρκαγιές που καίνε, όμως φέτος έχουμε 91», λέει ο Φόρεστ Τάουερ, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της δυτικότερης επαρχίας του Καναδά, η οποία ιστορικά είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το AFP, οι «πυρκαγιές ζόμπι» είναι ιδιαίτερα επίφοβες για τους πυροσβέστες, αφού μπορεί να φουντώσουν όταν λιώσουν οι πάγοι την άνοιξη και να εξελιχθούν σε πελώριες δασικές πυρκαγιές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023, ο Καναδάς βίωσε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία του. Περισσότερα από 18 εκατομμύρια εκτάρια δασών και λιβαδιών κάηκαν και περίπου 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις πυρκαγιές, ενώ ο καπνός έφτασε μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
 
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top