ΕΛΛΑΔΑ

Κασσελάκης: Παραδέχεται ότι είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας - «Αν απαγορεύεται, θα τα πουλήσω»

Κασσελάκης: Παραδέχεται ότι είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας - «Αν απαγορεύεται, θα τα πουλήσω»

Στην παραδοχή του δημοσιεύματος ότι είναι ιδιοκτήτης εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό, προχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τις αποκαλύψεις του news247, καθώς πρόκειται για αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως όταν αφορά αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Ο νόμος πάνω από όλα», ήταν η πρώτη αντίδραση κύκλων της ΝΔ.

Σε ανάρτησή του στο X, ο κ. Κασσελάκης υπενθυμίζει ότι είναι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, που ζούσε μέχρι πρόσφατα για 21 ολόκληρα χρόνια.

Ωστόσο, θέλει να συζητήσει το θέμα από τους δικηγόρους του, για το εάν ο ίδιος εμπίπτει στον νόμο για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων, καθώς δεν είναι βουλευτής.

«Όλοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια. Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών.

Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως διευκρινίζει, εάν ο νόμος τον αφορά, θα πουλήσει τις εταιρείες που έχει στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα «πουλήσει» ποτέ. Αιχμές άφησε και για τον ιδιοκτήτη του news247, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσπάθησε να αγοράσει φτηνά το κόμμα.

«Εφ' όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό. Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα «πουλήσω» ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρης δε θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη προσπάθησε», αναφέρει.

«ΥΓ: Ποτέ δε θα άφηνα τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ απλήρωτους. Είναι θέμα αρχής», καταλήγει ο κ. Κασσελάκης.

 

 

«Ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας ο Κασσελάκης»

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της ιστοσελίδας news247.gr, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Osios LLC, με έδρα τις ΗΠΑ τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός προκύπτει από τη δανειακή σύμβαση που δόθηκε τα Χριστούγεννα από εταιρεία συμφερόντων του κ. Κασσελάκη προς την εταιρεία Left Media A.E, με στόχο, όπως είχε γίνει γνωστό από πηγές προσκείμενες σε αυτόν, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και να τους καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων.

Η δανειακή σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC υπεγράφη από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, που όπως αναφέρεται στο κείμενο, είναι και ο μοναδικός εταίρος της εταιρείας.

Το ζήτημα εγείρει σοβαρά νομικά και πολιτικά ερωτήματα, καθώς η συμμετοχή του κ. προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, με έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή απαγορεύεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία που είχε φέρει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας το 2016. Μάλιστα, όσοι παραβούν τον νόμο, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα news247.gr στέκεται κριτικά στον Στέφανο Κασσελάκη, στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και στην εσωκομματική διαδοχή είχε ταχθεί υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα για τον Στέφανο Κασσελάκη:

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, τουλάχιστον κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2023, ήταν ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος αλλοδαπής εταιρίας, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων. Αυτό προκύπτει από έρευνα του NEWS 24/7.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2023, πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, έκαναν γνωστό ότι ο πρόεδρος του κόμματος δανειοδότησε με δικά του χρήματα τα κομματικά ΜΜΕ, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να πάρουν το δώρο Χριστουγέννων.

Η διαρροή προκάλεσε τότε πλήθος ερωτημάτων για την προέλευση των χρημάτων, για τους ακριβείς όρους του δανείου, αλλά και για τη σκοπιμότητα αυτής της ίδιας της διαρροής από πρόσωπα του περιβάλλοντος του.

Οι διευκρινίσεις που ακολούθησαν, χωρίς να υπάρξει ποτέ επίσημη ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Σύριζα, ανέφεραν ότι το δάνειο δόθηκε από εταιρία συμφερόντων του προς την εταιρία Left Media Α.Ε..

«Η στάση μου είναι μια στάση αξιοπρεπής και ανιδιοτελής. Δάνεισα 230.000 ευρώ. Όλα έχουν γίνει σύννομα», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης σε συνέντευξή του στο STAR (11/01/2024), όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Δάνειο από αλλοδαπή εταιρία

Αυτό που δεν έγινε γνωστό τότε είναι ποια ήταν η εταιρία, συμφερόντων του κ. Κασσελάκη, που δανειοδότησε τη Left Media. Όπως αναφέρεται στη δανειακή σύμβαση, πρόκειται για την αλλοδαπή εταιρία Osios LLC.

Στις 21.12.2023 η Osios LLC δανειοδοτεί την Left Media AE με 230.000 ευρώ μέσω λογαριασμού της Osios LLC στην UBS Financial Services Inc, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Στη δανειακή σύμβαση, ως διεύθυνση της Osios LLC αναγράφεται η διεύθυνση 88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA, ενώ στη σφραγίδα αναφέρεται «Corporate Seal, 2017, DELAWARE».

Τη σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με την ιδιότητά του ως μοναδικός εταίρος της εταιρίας, όπως ακριβώς αναφέρεται στη σύμβαση.

Στα αρχεία του μητρώου επιχειρήσεων του Delaware που είναι προσβάσιμα στο κοινό, η εταιρία καταγράφεται ως «Domestic», δηλαδή ως εταιρία με έδρα εντός της πολιτείας του Delaware.

Οι μοναδικές πράξεις της αλλοδαπής εταιρίας Osios LLC, που αναγράφονται στο μητρώο, είναι η σύστασή της στις 20.11.2017 (τότε είχε συσταθεί υπό την επωνυμία Andover LLC και μετονομάστηκε σε Osios LLC κάποια στιγμή μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιουνίου 2023) και η πληρωμή τελών στις 10.10.2022, προκειμένου να μην καταστεί ανενεργή (void).

Το συμπέρασμα και το πρόβλημα

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του Προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρίας.

Ο νόμος, δε, προβλέπει αυστηρές ποινές για τα πρόσωπα που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις.

Η απαγόρευση αυτή μάλιστα, θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα το 2016.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε εταιρίες:

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3213/2003 και υπό τον τίτλο: «Απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα, απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό́ φορολογικό́ καθεστώς», ορίζεται ότι:

1. Στον Πρωθυπουργό́, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή́ είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα.

3. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Σημειώνεται δε ότι ο νόμος 5026/2023, ο οποίος αντικατέστησε στο σύνολο του σχεδόν το νόμο 3213/2003, εξαίρεσε ρητά από την κατάργηση το άρθρο 8 του τελευταίου, σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων και δη Αρχηγών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο σε εταιρίες με έδρα την αλλοδαπή ή και μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, με αποτέλεσμα σήμερα η απαγόρευση να εξακολουθεί να έχει πλήρη ισχύ.

Νομικό και πολιτικό ζήτημα

Από όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι προφανές ότι εν προκειμένω προκύπτουν σοβαρά νομικά αλλά και πολιτικά ζητήματα.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται το θέμα της συμμετοχής του αρχηγού ενός πολιτικού κόμματος σε αλλοδαπή εταιρία και μάλιστα, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πράγμα που απαγορεύεται ευθέως από το νόμο.

Στη δεύτερη κατηγορία δημιουργείται σαφώς, μείζον πολιτικό ζήτημα, που αφορά την πλήρη άγνοια σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση του Στέφανου Κασσελάκη.

Μέχρι στιγμής, η μόνη πληροφόρηση, που υπάρχει, σχετικά με την περιουσιακή του κατάσταση προκύπτει αποκλειστικά από δικές του δηλώσεις.

Όσον αφορά την υποχρεωτική δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με βάση τους υφιστάμενους ρυθμούς δημοσιοποίησης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (σημειώνεται ότι το 2023 δημοσιοποιήθηκαν τα Πόθεν Έσχες για την χρήση του έτους 2021) αυτή αναμένεται από το 2025 και μετά.

Επίσης πολιτικό ζήτημα συνιστά και η τυχόν παραβίαση από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ της νομοθεσίας σχετικά με τη συμμετοχή του σε εταιρία του εξωτερικού, από τη στιγμή που η σχετική νομοθετική πρόταση ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με προσωπική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, σε μία θυελλώδη συνεδρίαση την 1η Ιουνίου του 2016, όπου η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νομοθετική πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top