ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- Εκκλησιαστικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο εξοχικό του αποβιώσαντα Μικελλίδη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- Εκκλησιαστικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο εξοχικό του αποβιώσαντα Μικελλίδη

Πλήρη εικόνα για τις αρχαιότητες και τα εκκλησιαστικά κειμήλια που αναβρέθηκαν στην εξοχική οικία του αποβιώσαντα Γιάγκου Μικελλίδη, δίνει με αποκαλυπτικό του δημοσίευμα ο ανταποκριτικής του Αθηναϊκού –Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αριστείδης Βικέτος.

Στο ρεπορτάζ καταγράφονται τα περισσότερα από τα αντικείμενα που ανευρέθηκαν μετά τις έρευνες της Αστυνομίας στο σπίτι του γνωστού ψυχίατρου στα Πυργά.

Μάλιστα, το δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ συνοδεύεται από δυο αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Η μια απεικονίζει Άγιο Ποτήριο με κάλυμμα ασημένιο, και Δισκάριο από τον ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Άνω Ζώδιας. Όσο για την άλλη, πρόκειται για την εικόνα του Αγίου Αναστασίου από τον Λευκόνοικο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φωτογράφιζε τον αποβιώσαντα Γιάγκο Μικελλίδη ο Αρχιεπίσκοπος – Τι μας είπαν από το στενό του κύκλο του αποβιώσαντα

 

Παραθέτουμε αυτούσια την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Στην οικία του γνωστού ψυχίατρου, Γιάγκου Μικελλίδη, η Αστυνομία βρήκε και παρέλαβε, διότι δεν ήταν δηλωμένα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά σκεύη από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε, με γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης. Η δήλωση διαβιβάστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, στον οποίο είχαν υποβληθεί σχετικές ερωτήσεις.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην τελετή επαναπατρισμού εκκλησιαστικών κειμηλίων , τα οποία σύλησε από ναούς στα κατεχόμενα ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος, Αϊντίν Ντικμέν, είχε δηλώσει ότι «με βάση πληροφορίες κατάγγειλε την ύπαρξη σε οικία, στην επαρχία Λάρνακας, σημαντικού αριθμού εικόνων και άλλων εκκλησιαστικών σκευών από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».

Όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες, που αναφέρονται στην δήλωση , η καταγγελία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έγινε λίγο μετά (Αύγουστος 2014) το θάνατο του ψυχίατρου.

«Όλα τα αντικείμενα διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και κάποια από αυτά αποτελούν εκκλησιαστικά κειμήλια», αναφέρεται στην γραπτή δήλωση του εκπροσώπου της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας όλα τα αντικείμενα, που παραλήφθηκαν από την οικία Μικελλίδη από την Αστυνομία, στις 19/9/2014, παραδόθηκαν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Λευκωσίας, πλην 6 εικόνων Ρωσικής Τέχνης, οι οποίες κρατήθηκαν από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λάρνακας. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέλαβε να επιστρέψει το κάθε αντικείμενο όπου ανήκει, « ενώ οι 6 εικόνες θα παραδοθούν στον διαχειριστή της περιουσίας του Γιάγκου Μικελλίδη, γιατί δεν προέρχονται από την Κύπρο και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του περί Αρχαιοτήτων Νόμων». Στην γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας σημειώνει ότι κατά την έρευνα στην οικία , στο χωριό Πυργά Λάρνακας, «εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν 43 αντικείμενα εκ των οποίων τα 25 είναι αρχαιότητες, 12 αντικείμενα είναι νεότερης εποχής και δεν λογίζονται αρχαιότητες». Η έρευνα, προστίθεται, διενεργήθηκε, μετά από πληροφορίες που δόθηκαν στην Αστυνομία, ότι κατείχε αρχαιότητες χωρίς άδεια. Επίσης , στην δήλωση του εκπροσώπου της Αστυνομίας αναφέρεται ότι η έρευνα έγινε στις 19/9/2014 «δυνάμει δικαστικού εντάλματος ερεύνης από μέλη της Αστυνομίας Λάρνακας και στην παρουσία Βυζαντινολόγου της Αρχιεπισκοπής».

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας επισημαίνει ότι οι έρευνες «δεν κατέδειξαν τον τρόπου που ανακτήθηκαν οι αρχαιότητες, καθώς και τα άλλα κειμήλια που ανευρέθηκαν στην οικία».

Παρόλο, που η Αστυνομία δεν έδωσε τον κατάλογο των κατασχεθέντων αντικειμένων, πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για τις ακόλουθες εικόνες: Άγιος Ιωάννης Θεολόγος του ζωγράφου Μιχαήλ, 19ος αι. Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, τέλη 18ου / αρχές 19ου αι. , Άγνωστος μοναχός άγιος, αρχές 19ου αι., Παναγία, λυπητερό, 19ος αι., Άγιος Δημήτριος, 20ός αι., Απόστολος Λουκάς, 20ός αι., Όθωνος Γιαβόπουλου, Ο Νυμφίος, 192…, Άγιος Αναστάσιος, 20ός αι., Παναγία Οδηγήτρια, αριστεροκρατούσα, με στέμμα , Άγιος Παντελεήμων, Άγιος Τρύφων, 20ός αι., Τρίπτυχο με άγιο Γεώργιο και δύο Αγίες , Παναγία αριστεροκρατούσα, Αρχάγγελος Μιχαήλ, 1957, Τρεις Ιεράρχες, 19ος αι., Μεταμόρφωση του Χριστού, 1955, Τμήμα βημοθύρου με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, Άγιος Παντελεήμων με σκηνές του βίου του, Άγιος Νικόλαος ένθρονος, 1917, Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Χριστός ο Σωτήρ, Βημόθυρα εικονοστασίου (δύο φύλλα), Άγιος Ιωάννης Θεολόγος λυπητερό, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, 19ος αι., Ευαγγελιστής Ματθαίος, 1911, Αγία Αικατερίνη, ένθρονη, Εσταυρωμένος, Άγιοι, ρωσική εικόνα Άγιος Πολύδωρος, Παναγία και άγιοι, ρωσική εικόνα, Ευαγγελισμός Θεοτόκου, 19ος αι., Χριστός Αρχιερέας, θύρα ιερού, Άγιοι Γεώργιος και Δημήτριος σε μια εικόνα.

Επίσης , παραλείφθηκαν από την Αστυνομία και τα εξής: Δύο θυμιατήρια, Εξαπτέρυγο ασημένιο, Σταυρός λιτανείας ασημένιος, Σταυρός λιτανείας ασημένιος, 17ος αι., Άγιο Ποτήριο με κάλυμμα ασημένιο (1910) από το ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Άνω Ζώδιας, Δισκάριο, αστερίσκος και κάλυμμα, ασημένια από τον ίδιο ναό, Κολυμβύθρα από το ναό Αρχαγγέλου Πηγής Αμμοχώστου. Το άγιο Ποτήριο φέρει ανάγλυφη διακόσμηση, με απεικονίσεις των 4 Ευαγγελιστών, Αρχαγγέλων, Αγγέλων, Εξαπτερύγων, καθώς και των Τριών Ιεραρχών. Mαζί με το Άγιο Δισκάριο παραδόθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στον Μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτο, στα τέλη Αυγούστου. Επίσης, στον Μητροπολίτη Κωνσταντίας, Βασίλειο θα παραδοθούν η Κολυμβήθρα Πηγής Αμμοχώστου και εικόνα Αγίου Αναστασίου από Λευκόνοικο.

Ο Γιάγκος Μικελλίδης ήταν γνωστός συλλέκτης αρχαιοτήτων. Με τον νόμο του 1997 τις δήλωσε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Τις μέρες αυτές το Τμήμα με βάση τους καταλόγους της συλλογής Μικελλίδη κάνει έλεγχο στην οικία του».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top