ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις από κόμματα στις δηλώσεις Μιχαλολιάκου για την δολοφονία Φύσσα

Αντιδράσεις από κόμματα στις δηλώσεις Μιχαλολιάκου για την δολοφονία Φύσσα

Περίπου 2 μέρες πριν από τις εκλογές, η Χρυσή Αυγή δια του Προέδρου της δηλώνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική, αλλά όχι την ποινική ευθύνη για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού και ακτιβιστή της Αριστεράς Παύλου Φύσσα στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αυτοχαρακτηριζόμενης και ως εθνικιστική οργάνωση, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος τελεί υπό κατηγορία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «δεν είναι δυνατόν ένα ολόκληρο κόμμα να κατηγορείται γιατί ένας οπαδός, ένας φίλος του κόμματος προέβη σε μία καταδικαστέα πράξη».

Άμεση υπήρξε η αντίδραση από άλλα κόμματα.

«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της Χ.Α. Νίκο Μιχαλολιάκο, μία μέρα πριν από τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του, εξοργίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη που αγωνίζεται και επιθυμεί ένα κράτος δικαίου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ζητεί «συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων κατά των νεοναζιστών».

Η ΝΔ χαρακτήρισε ξεδιάντροπη τη δήλωση Μιχαλολιάκου, και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια προκλητική ομολογία που γίνεται μέσα στην προεκλογική περίοδο με στόχο να τρομοκρατήσει πολίτες και κόμματα.

Το Ποτάμι σημειώνει ότι η απροκάλυπτη ομολογία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής περί «πολιτικής ευθύνης» για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δείχνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα αυτής της οργάνωσης. Και τονίζει ότι καθήκον όλων είναι να αγωνισθούν ώστε την Κυριακή να μη δοθεί η δυνατότητα στον αρχηγό μιας εγκληματικής συμμορίας, να διεκδικήσει την τρίτη διερευνητική εντολή.

«Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι δήθεν δεν ήξεραν τίποτε, ότι δεν είχαν ευθύνη, τώρα με θράσος, οι νεοναζιστές υπερασπίζονται την εγκληματική πολιτική τους, επιχειρώντας μόνο να γλιτώσουν τις ποινικές συνέπειες» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, και κάλεσε τους πολίτες «να απαντήσουν στην πρόκληση», κλείνοντας τον δρόμο «στη συμμορία των δολοφόνων».

Μετά από τις αντιδράσεις αυτές, ο Νίκος Μιχαλολιάκος προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, επισημαίνοντας ότι από τη δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «προκύπτει ότι η έννοια πολιτική ευθύνη αποδίδεται στο γεγονός ότι ήταν οπαδός και φίλος του κόμματος ο δράστης, κατά την ίδια έννοια που υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε εγκλήματα και άλλα βαριά αδικήματα όχι απλώς οπαδών και φίλων, αλλά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της αριστεράς».

Η Χ.Α. κάνει λόγο για αλλοίωση των λεγομένων και απομόνωση της φράσης του Νίκου Μιχαλολιάκου και τονίζει ότι «πολιτική ευθύνη φέρουν τα κόμματα για πράξεις των οπαδών τους, όπως φέρει το ΠΑΣΟΚ για τα τόσα σκάνδαλα, η Νέα Δημοκρατία για τη δολοφονία Τεμπονέρα και συλλήβδην η αριστερά για δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις και θύματα».

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν καθηγητής μαθηματικών, αριστερών πεποιθήσεων, που δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων στις αρχές Ιανουαρίου 1991. Δράστης της δολοφονίας ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στην Πάτρα και πρόεδρος της τοπικής νεολαίας της, ο οποίος και καταδικάστηκε.

Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερτασίνι, προάστιο του Πειραιά, από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του. Στην δίκη που τυπικά έχει αρχίσει εδώ και περίπου ένα χρόνο αλλά δεν μπήκε ακόμα στο ουσιαστικό της μέρος, η δικογραφία περιέχει στοιχεία που συνδέουν άρρηκτα την δολοφονία με ανώτατα στελέχη του κόμματος, τα οποία υποστηρίζεται ότι είχαν γνώση ότι αυτή θα επιχειρείτο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε έξι πρόσωπα - Εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία

Eurovision 2024: Απόψε ο δεύτερος ημιτελικός - Διαγωνίζεται η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το Zari

Μονή Αββακούμ: Κλητεύθηκαν όλοι οι μοναχοί στην Ανακριτική Επιτροπή - Ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής - Ποιος ο λόγος

Χειροπέδες σε ζευγάρι για ναρκωτικά - Σακουλάκια και κάνναβη σε σπίτι 70χρονου - Φωτογραφία

Μπήκαν οι αυξήσεις στο χοιρινό - «Ξεπούλησε» το αρνάκι το Πάσχα παρά τις υψηλές τιμές

Κέντρα αναψυχής: Η νέα τάση που «εκπλήσσει» τους ιδιόκτητες - «Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων



Επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη πριν τη συνάντηση με Ερντογάν - Στην ατζέντα και το Κυπριακό

Επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη πριν τη συνάντηση με Ερντογάν - Στην ατζέντα και το Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας είχε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top