ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης – Δικηγορικού Συλλόγου- Συζητήθηκε η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου

Συνάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης – Δικηγορικού Συλλόγου- Συζητήθηκε η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου

Συνάντηση εφ` όλης της ύλης είχε την Πέμπτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι συζητήθηκε η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, αναφορικά με την καταχώρηση έφεσης εναντίον ενδιάμεσων αποφάσεων του Δικαστηρίου, «ένα θέμα το οποίο είχε τεθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθότι κρίνουν ότι η δυνατότητα αυτή επιτρέπει σε πολλούς διαδίκους να καταχρώνται των δικαστικών διαδικασιών, κατά τρόπο ώστε να καθίστανται οι διαδικασίες χρονοβόρες, χωρίς ουσιαστικά να τίθεται θέμα ή να περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου οι ενδιάμεσες αποφάσεις επηρεάζουν ουσιαστικά τα δικαιώματά τους».

Έτσι, πρόσθεσε, κρίθηκε αναγκαίο όπως υπάρξει μια τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να καθορίζονται τα κριτήρια, με βάση τα οποία μπορεί να εφεσιβληθεί μια ενδιάμεση απόφαση.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο θέμα, προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, τόσο σε σχέση με τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων όσο και στη σωστή αξιοποίηση του χρόνου των Δικαστηρίων, διότι μια έφεση, έστω και εναντίον μιας ενδιάμεσης απόφασης του Δικαστηρίου, θα πρέπει να εκδικαστεί από τους δικαστές. Αν αυτές οι εφέσεις είναι πολλές, πολλοί περισσότεροι δικαστές με πολύ περισσότερο χρόνο θα χρειαστούν για να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις».

Αναφερόμενος στα θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου ενόψει και της σύστασής του, ο κ. Νικολάου είπε ότι αναμένεται, στα μέσα Οκτωβρίου, από τους δικαστές να αποφασίσουν και να διορίσουν τον απαιτούμενο αριθμό δικαστών. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν από τον διορισμό των δικαστών, για την ορθή λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη τροχοδρομηθεί.

Σε σχέση με την αναθεώρηση και την ενίσχυση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης δικαστικών διαφορών, ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση του σημαντικού αριθμού των υποθέσεων που κατακλύζουν κάθε χρόνο τα Δικαστήρια, χρειάζεται να καθοριστούν αξιόπιστες διαδικασίες, οι οποίες να επιτρέπουν στους πολίτες να καταφύγουν σε εξω-δικαστηριακές διαδικασίες επίλυσης.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει προτείνει όπως αξιολογηθεί το υφιστάμενο σύστημα για να υπάρξει αναθεώρησή του και πως γι αυτό το σκοπό έχει ζητηθεί η βοήθεια του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Η Κυβέρνηση όπως πρόσθεσε έχει πρόθεση να καταφύγει σε αναζήτηση εμπειρογνωμόνων, με σκοπό να καταρτιστεί σχετική μελέτη.

Αναφερόμενος σε θέματα που άπτονται της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων ο κ. Νικολάου είπε ότι συζητήθηκαν «κάποιες αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν στη σχετική νομοθεσία και έχει αναλάβει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος να μας καταθέσει μελέτη με συγκεκριμένες εισηγήσεις, που να βοηθούν την αξιοποίηση των μέτρων εκτέλεσης στη βάση των σημερινών αναγκών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top