ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανώτατο: Ενέκρινε αντιστάθμισμα οι πρόσθετες μονάδες σε άνδρες εκπαιδευτικούς

Ανώτατο: Ενέκρινε αντιστάθμισμα οι πρόσθετες μονάδες σε άνδρες εκπαιδευτικούς

«Η παροχή πρόσθετων μονάδων στους άνδρες εκπαιδευτικούς για την εκτελεσθείσα υπηρεσία τους στην Εθνική Φρουρά λειτουργεί [...] ως αντιστάθμισμα της καθυστέρησης στην επαγγελματική τους αποκατάσταση εξαιτίας της, εκ νόμου, εκπλήρωσης της υποχρεωτικής στρατιωτικής τους θητείας, η οποία τους δημιουργεί αδυναμία εγγραφής στον κατάλογο διοριστέων την ίδια χρονική στιγμή με τις γυναίκες, με τις οποίες είχαν εγγραφεί στο ίδιο έτος σπουδών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία, σχετικά με απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΑΣΔ).

Το ΑΣΔ, εκδικάζοντας εφέσεις που καταχώρησαν γυναίκες εκπαιδευτικοί κατά της πρωτόδικης απόφασης της Ολομέλειας του Διοικητικού Δικαστηρίου, αποφάσισε να επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση, επιδικάζοντας έξοδα υπέρ της Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το εύρημα της απόφασής του ΑΣΔ στις 20/2/2024, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνοψίζεται στο γεγονός ότι οι πρόσθετες μονάδες που δίνονται σε άρρενες εκπαιδευτικούς για σκοπούς προαγωγής, λόγω της υπηρεσίας τους στην Ε.Φ. δεν συνιστούν επιβράβευση όλων όσων εκτελούν κανονικά τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, αλλά αντιστάθμισμα για την καθυστέρηση εγγραφής στους καταλόγους διοριστέων.

Η Ολομέλεια του Διοικητικού Δικαστηρίου είχε κρίνει πρωτοδίκως, μεταξύ άλλων, ως συνταγματική την πρόνοια στον «περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμο 1969» να χορηγείται σε άρρενες εκπαιδευτικούς «μόνο μία φορά για σκοπούς προαγωγής στην αμέσως επόμενη θέση προαγωγής, ένα δωδέκατο της μονάδας για κάθε συμπληρωμένο μήνα υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά, με ανώτατο όριο τις τρεις μονάδες».

Οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που κατέθεσαν εφέσεις στο ΑΣΔ, υποστήριξαν ότι το γεγονός πως οι γυναίκες δεν λαμβάνουν αντίστοιχες μονάδες με τους άντρες συναδέλφους τους, παραβιάζει την αρχή της ισότητας εις βάρος των γυναικών λόγω φύλου, αφού, με τη μοριοδότηση αυτή, άντρες εκπαιδευτικοί που έχουν ίδια προσόντα με γυναίκες εκπαιδευτικούς αποκτούν προβάδισμα, για σκοπούς προαγωγής.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίπτοντας τον ισχυρισμό των εφεσειουσών, έκρινε ότι στην προκείμενη περίπτωση, οι άρρενες εκπαιδευτικοί «δεν έλαβαν τις μονάδες για την αρχαιότητα επειδή είναι άντρες, δηλαδή λόγω φύλου, αλλά για την υπηρεσία τους στην Εθνική Φρουρά. Υπηρεσία, η οποία είναι υποχρεωτική για τους άντρες και την οποία αποδεδειγμένα εκτέλεσαν». Αυτή τους η υπηρεσία, συνεχίζει το Δικαστήριο, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον που είναι «θέση η οποία αναγνωρίστηκε τόσο από την ημεδαπή όσο και την ευρωπαϊκή νομολογία».

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκαν οι Δικηγόροι της Δημοκρατίας Νικολέττα Νικολάου και Σίλια Χαραλάμπους, καταλήγει η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΚυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top