ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χριστοδουλίδης: Το μήνυμα προς τα συγκυβερνώντα κόμματα για το Κυπριακό - «Όταν έρθει η ώρα θα προχωρήσω»

Νίκος Χριστοδουλίδης: Το μήνυμα προς τα συγκυβερνώντα κόμματα για το Κυπριακό - «Όταν έρθει η ώρα θα προχωρήσω»

Λίγο πριν την επιστροφή στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ  Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει το μήνυμα πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν, για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης για την αποστολή της κ. Ολγκίν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην αποστολή της κυρίας Ολγκίν.

Την ίδια ώρα όμως επισήμανε πως η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ δεν είναι αορίστου χρόνου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως δεν υπάρχει σχέδιο Β σε σχέση με την επίλυση του κυπριακού, λέγοντας πως αυτή η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, γίνεται σαφώς χειρότερη.

Όταν έρθει η ιστορική στιγμή θα προχωρήσω

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τις θέσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στο κυπριακό και ιδιαίτερα για τη θέση της ΕΔΕΚ η οποία απορρίπτει τη ΔΔΟ, ο ΠτΔ έστειλε το μήνυμα πως <όταν έρθει η ιστορική στιγμή, θα προχωρήσω ανεξάρτητα από την όποια αντίδραση των συγκυβερνώντων κομμάτων.

«Έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Να ξεκινήσω από την ΕΔΕΚ, δεν συζητά καν το θέμα ομοσπονδίας. Εκτιμώ τη στήριξη από τα συγκυβερνώντα κόμματα. Δεν σημαίνει ότι τα κόμματα αυτά, χάνουν την αυτονομία τους, ή εγώ χάνω την αυτονομία μου».

Κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, υπέδειξε ότι «ανεξαρτήτως από την όποια πρωτοβουλία είτε από τον κύριο Παπαδόπουλο είτε από την κυρία Δημητρίου τις καλωσορίζω, όσο αποσκοπούν στο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να επιλύσουμε το κυπριακό».

Διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου του πλαισίου Γκουτέρες

Ερωτηθείς για το πολυσυζητημένο πλαίσιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο, ο ΓΓ έθεσε για την ουσία του κυπριακού.

«Τί είπε ο ΓΓ στο Κραν Μοντανά; Είπε ότι αν συμφωνήσουμε σε αυτά τα έξι θέματα, θα φτάσουμε στο σημείο μη επιστροφής. Υπάρχουν και άλλα θέματα που εκκρεμούν, αλλά δεν είναι ικανά να ανατρέψουν τη λύση του κυπριακού. Και είμαι έτοιμος να διαπραγματευτώ και στη βάση και  του σχεδίου του πλαισίου του ΓΓ».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top