ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλημμυρισμένοι servers: Καμία απόδοση ευθυνών στο πόρισμα - Εντοπίστηκαν κι άλλες προβληματικές περιπτώσεις - Άμεσες ενέργειες Υφυπουργείου Έρευνας

Πλημμυρισμένοι servers: Καμία απόδοση ευθυνών στο πόρισμα - Εντοπίστηκαν κι άλλες προβληματικές περιπτώσεις - Άμεσες ενέργειες Υφυπουργείου Έρευνας

Τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε το πόρισμα για τους κρατικούς σέρβερς που πλημμύρισαν στο υπόγειο του κτιρίου του Υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Απρίλιο.

Ο νέος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρ Νικόδημος Δαμιανού με την ανάληψη των καθηκόντων του ζήτησε το πόρισμα για να το μελετήσει.

Όπως δήλωσε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, στο πόρισμα δεν αποδίδονταν κάπου ευθύνες και ο ίδιος εντοπίζει «ανεπάρκεια κουλτούρας ανάθεσης ευθύνης».

«Όσον αφορά το περιστατικό στο Υπουργείο Οικονομικών στις 10 Απριλίου 2023, όπως γνωρίζετε, διατάχθηκε και ολοκληρώθηκε διοικητική έρευνα, την οποία παρέλαβα με την ανάληψη των καθηκόντων μου και της οποίας τη μελέτη έχω ολοκληρώσει.

Στην έκθεση που παρέλαβα καταγράφονται και αναδεικνύονται, σύμφωνα με τη δική μου ανάγνωση:

• η μεγάλη καθυστέρηση και οι χρονοβόρες διαδικασίες για λήψη αποφάσεων (όσον αφορά τη μεταφορά των συστημάτων πληροφορικής από τους ακατάλληλους χώρους στους οποίους βρίσκονται, σε κατάλληλα κέντρα δεδομένων)
• το σημαντικό έλλειμμα και η ανεπάρκεια κουλτούρας ανάθεσης ευθύνης (accountability)
• οι σημαντικές ελλείψεις σε ότι αφορά τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς παρακολούθησης των συστημάτων και των συνθηκών στα κέντρα δεδομένων, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές – και
• οι αδυναμίες, δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες του τρόπου διοίκησης».

Ποιος θα έπρεπε να φέρει την ευθύνη

«Σύμφωνα με τη δική μου επαγγελματική εμπειρία, το θέμα αφορά κατ’ αρχήν τις υπηρεσίες πληροφορικής, που έχουν τον πρωταρχικό ρόλο και ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων, ενώ σημαντικοί είναι και οι μηχανισμοί συνεργασίας με άλλες κρατικές υπηρεσίες, η οποία είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του στόχου αυτού», σημείωσε ο Υφυπουργός.

Παρότι αναδεικνύονται τα πιο πάνω σοβαρά θέματα, το αποτέλεσμα του Πορίσματος δεν με ικανοποιεί. Με βάση τα επαγγελματικά μου βιώματα στον ιδιωτικό τομέα, θα ανέμενα να δω τέτοια στοιχεία που να μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα απόδοσης ευθυνών. Στην παρούσα περίπτωση, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει συγκεκριμένη έκθεση - πόρισμα και συγκεκριμένο πλαίσιο στη βάση του οποίου καλούμαι να λειτουργήσω».

Ο Υφυπουργός αναμένεται να αποστείλει το πόρισμα, μαζί με τις επισημάνσεις του, στη Νομική Υπηρεσία για τη δική τους ανάγνωση και συμβουλή.

Πρόβλημα και σε άλλα κέντρα δεδομένων

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Νικόδημος Δαμιανού, ζήτησε και ενημερώθηκε για τους κινδύνους που αφορούν τα κέντρα δεδομένων του Κράτους.

«Οι κίνδυνοι αυτοί υφίστανται εδώ και χρόνια. Επί προκατόχου μου, εντοπίστηκε τούτο, με αφορμή το περιστατικό σοβαρής διαρροής νερού στο κέντρο δεδομένων που φιλοξενείτο στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, και έγινε μεταφορά του συγκεκριμένου κέντρου σε ασφαλή χώρο, όπου τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Η μεταφορά ολοκληρώθηκε εντός έξι μηνών, τον Νοέμβριο του 2023. Επιθυμώ εδώ να δώσω τα εύσημα στον προκάτοχό μου για την άμεση και επιτυχή διαχείριση του ζητήματος, καθώς, ενώ τα προβλήματα προ-υπήρχαν για πολλά χρόνια, δεν είχε παρθεί κάποια απόφαση για επίλυση του θέματος από προηγούμενες κυβερνήσεις», σημειώνει ο Υφυπουργός.

«Πρέπει να πω όμως ότι εντοπίζονται και άλλα κέντρα δεδομένων που φιλοξενούνται σε ακατάλληλους χώρους, και για τα οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων με τη φιλοξενία τους σε χώρους που πληρούν τα αναγκαία πρότυπα τα οποία επιβάλλουν οι βέλτιστες πρακτικές», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 5-6 περιπτώσεις από τα 40 κρατικά κέντρα δεδομένων αλλά τονίζεται ότι θα μετακινηθούν όλα.

Η Κυβέρνηση, έχοντας λάβει γνώση και αξιολογήσει τα δεδομένα και τους κινδύνους που υφίστανται εδώ και χρόνια, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη λήψη άμεσης δράσης για εξεύρεση αποτελεσματικής συνολικής λύσης στο πρόβλημα.

Οι σχετικές ενέργειες για τη μεταφορά των servers έχουν ξεκινήσει και εξετάζονται μεταξύ άλλων η δημιουργία νέων κτιρίων ή και ο συνδυασμός υποδομών με υπολογιστικό νέφος (cloud).

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάειΤο μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top