ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερά Σύνοδος: Παραπέμπει στο Συνοδικό δικαστήριο τους δύο μοναχούς - Ανοιχτό το θέμα εμπλοκής της Αστυνομίας

Ιερά Σύνοδος: Παραπέμπει στο Συνοδικό δικαστήριο τους δύο μοναχούς - Ανοιχτό το θέμα εμπλοκής της Αστυνομίας

Την παραπομπή των δύο κληρικών που εμπλέκονται στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, μετά από πολύωρη έκτακτη συνεδρία της την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος δηλώνει «κατηγορηματικά αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ιερά Σύνοδος: Ολοκληρώθηκε η συνεδρία - «Άφαντοι» οι δύο μοναχοί

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ιερά Σύνοδος, αφού ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, αποφάσισε να καλέσει τους δύο εν αργία κληρικούς ενώπιόν της προς απολογία, οι οποίοι αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα συνέλθει σύντομα το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα.

Επιθυμία της Ιεράς Συνόδου να κλείσει η υπόθεση "το συντομότερο δυνατόν"

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου είπε ότι παρουσιάστηκε όλο το οπτικοακουστικό υλικό που αφορά την υπόθεση των 2 εν αργία κληρικών, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να πει οτιδήποτε πριν από τη σύγκληση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου. «Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης», σημείωσε.

Εν συνεχεία, είπε ότι το Συνοδικό Δικαστήριο θα συνέλθει «το συντομότερο δυνατόν», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποφανθεί σύντομα επί των θεμάτων. Όπως εξήγησε, «βάσει και του Καταστατικού της Εκκλησίας, θα κληθούν όσοι εμπλέκονται, διότι δεν μπορεί να εκδικαστεί υπόθεση χωρίς να γίνει μια διαδικασία». Ενδεχομένως κάποιοι θα κριθούν αναπολόγητοι, σημείωσε.

Σε ερώτηση αν η σημερινή Ιερά Σύνοδος απηχεί την επιθυμία του Αρχιεπισκόπου να κλείσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατόν, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου απάντησε θετικά, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η πρόθεση τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και των υπόλοιπων μελών της Ιεράς Συνόδου, «ούτως ώστε να αποτραπεί ο σκανδαλισμός των πιστών και μάλιστα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που διανύουμε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου ανέφερε ότι οι δύο κληρικοί κλήθηκαν να προσέλθουν στη σημερινή Ιερά Σύνοδο. Όπως είπε, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, προσθέτοντας ότι «αυτοί θα μας πουν τους λόγους, ενδεχομένως όταν παρουσιαστούν ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου». «Επαφίεται σε αυτούς να εμφανιστούν», συμπλήρωσε.

«Αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα ή προβλήματα που εμπλέκονται στον Ποινικό Κώδικα, ενδεχομένως κάποια στιγμή, μετά και το Συνοδικό Δικαστήριο, να εμπλακεί και η Αστυνομία», σημείωσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο οικείος Μητροπολίτης να έχει διαπιστώσει τη διάπραξη οικονομικών αδικημάτων τα οποία χρήζουν διερεύνησης από την Αστυνομία, ζήτησε να «μην προκαταλαμβάνουμε την κρίση του οικείου Μητροπολίτη ή της ποινικής δεοντολογίας, υπό την έννοια ότι λειτουργούν εκ παραλλήλου». Ακόμη, σημείωσε ότι «έκαστος θα ενεργήσει εφ’ ω ετάχθη, είτε κληρικός είτε εκ μέρους της νομικής δεοντολογίας.»

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου ανέφερε ότι η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ θα παραμείνει κλειστή, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να δοθεί μια τελεσίδικη απόφαση.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε ανακοίνωση της Συνόδου, ενώπιον της οποίας, όπως σημειώνεται, τέθηκαν γραπτές αιτήσεις των εν αργία τελούντων αρχιμανδριτών, "διά των οποίων οι ως άνω εζήτουν καθαίρεσιν εκ του υψηλού Υπουργήματος της Ιερωσύνης για κανονικά παραπτώματα, κωλυτικά της Ιερωσύνης εις τα οποία είχαν υποπέσει".

Αναφέρεται επίσης ότι "ετέθη ενώπιον της Ιεράς Συνόδου επιστολή εκ μέρους δικηγόρου, διά της οποίας καταγράφεται ότι, οι ως άνω εν αργία τελούντες κληρικοί, είχαν πιεσθεί και εκφοβισθεί για να υπογράψουν αίτηση καθαίρεσής τους και ως εκ τούτου ζητεί εφαρμογή των όσων διαλαμβάνονται στον Κατασταστικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου περί απονομής της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης".

"Μετά την υπό του Μητροπολίτου Ταμασού ενημέρωση των μελών της Ιεράς Συνόδου διά τα συμβάντα τα οποία τον οδήγησαν στην επιβολή υπ' αυτού της ποινής της αργίας στους δύο κληρικούς και στο κλείσιμο της Μονής και τη διεξοδική συζήτηση επί των διαφόρων πτυχών του προβλήματος, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να καλέσει τους ως άνω κληρικούς ενώπιόν Της προς απολογίαν", αναφέρει η ανακοίνωση.

"Κληθέντες διά τηλεφώνου και τρις διά μηνύματος ηρνήθησαν ούτοι να παρουσιαστούν ενώπιον της Αγίας Συνόδου. Ως εκ τούτου η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την παραπομπήν αυτών ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου", προσθέτει.

Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς "να παραμείνουν ψύχραιμοι χωρίς να σκανδαλίζονται από ηθικές πτώσεις ανθρώπων, έστω και κληρικών, έχοντας εμπιστοσύνη σε Αυτή και πίστη στον Θεό".

Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει, επίσης, "κατηγορηματικά προς τον ευσεβή χριστεπώνυμο λαό, ότι είναι αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας και καλεί τον λαό να μην διστάζει να καταγγέλλει με αποδείξεις προς Αυτήν, κάθε συμπεριφορά κληρικών ή μοναχών η οποία δεν συνάδει προς το σχήμα και την υπηρεσία τους".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αναστατώνει όλο τον πλανήτη: Τι θα γίνει με αγορές, πετρέλαιο, επιτόκια

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος εξηγεί στο «Τ» πως προβλέπει τον καιρό μέσα από το φεγγάρι και την φύση

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Δύο νεκροί, έξι τραυματίες από πυροβολισμούς σε πάρτι σε γειτονιά του Μέμφις

Τον έψαχναν επτά μήνες: Έκλεψε μετασχηματιστή της ΑΗΚ στη Λάρνακα Τα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του

Αυτό είναι το καλύτερο αεροδρόμιο για το 2024: Τεράστια πισίνα, γυάλινες οροφές, σπα και τροπικοί κήποι - Δείτε βίντεοΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top