ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ: Καταγγελία στην Αστυνομία από Μητροπολίτη Ταμασού - Ξεκίνησε διερεύνηση

Σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ: Καταγγελία στην Αστυνομία από Μητροπολίτη Ταμασού - Ξεκίνησε διερεύνηση

Την διερεύνηση της υπόθεσης της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ ξεκίνησε η Αστυνομία.

Σύμφωνα όπως ανακοινώθηκε, «η Αστυνομία μετά από καταγγελία που υπέβαλε σήμερα η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού κ Ορεινής, άρχισε τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορά στη διάπραξη οικονομικής φύσης αδικημάτων, που σύμφωνα με την καταγγελία φέρεται να διαπράχθηκαν από πρόσωπα που σχετίζονται με Μοναστήρι στη Λευκωσία».

Ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου οι δύο κληρικοί

Υπενθυμίζεται ότι την παραπομπή των δύο κληρικών που εμπλέκονται στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, μετά από πολύωρη έκτακτη συνεδρία της την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος δηλώνει «κατηγορηματικά αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ιερά Σύνοδος: Ολοκληρώθηκε η συνεδρία - «Άφαντοι» οι δύο μοναχοί

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ιερά Σύνοδος, αφού ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, αποφάσισε να καλέσει τους δύο εν αργία κληρικούς ενώπιόν της προς απολογία, οι οποίοι αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα συνέλθει σύντομα το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα.

Επιθυμία της Ιεράς Συνόδου να κλείσει η υπόθεση "το συντομότερο δυνατόν"

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου είπε ότι παρουσιάστηκε όλο το οπτικοακουστικό υλικό που αφορά την υπόθεση των 2 εν αργία κληρικών, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να πει οτιδήποτε πριν από τη σύγκληση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου. «Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης», σημείωσε.

Εν συνεχεία, είπε ότι το Συνοδικό Δικαστήριο θα συνέλθει «το συντομότερο δυνατόν», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποφανθεί σύντομα επί των θεμάτων. Όπως εξήγησε, «βάσει και του Καταστατικού της Εκκλησίας, θα κληθούν όσοι εμπλέκονται, διότι δεν μπορεί να εκδικαστεί υπόθεση χωρίς να γίνει μια διαδικασία». Ενδεχομένως κάποιοι θα κριθούν αναπολόγητοι, σημείωσε.

Σε ερώτηση αν η σημερινή Ιερά Σύνοδος απηχεί την επιθυμία του Αρχιεπισκόπου να κλείσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατόν, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου απάντησε θετικά, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η πρόθεση τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και των υπόλοιπων μελών της Ιεράς Συνόδου, «ούτως ώστε να αποτραπεί ο σκανδαλισμός των πιστών και μάλιστα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που διανύουμε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου ανέφερε ότι οι δύο κληρικοί κλήθηκαν να προσέλθουν στη σημερινή Ιερά Σύνοδο. Όπως είπε, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, προσθέτοντας ότι «αυτοί θα μας πουν τους λόγους, ενδεχομένως όταν παρουσιαστούν ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου». «Επαφίεται σε αυτούς να εμφανιστούν», συμπλήρωσε.

«Αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα ή προβλήματα που εμπλέκονται στον Ποινικό Κώδικα, ενδεχομένως κάποια στιγμή, μετά και το Συνοδικό Δικαστήριο, να εμπλακεί και η Αστυνομία», σημείωσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο οικείος Μητροπολίτης να έχει διαπιστώσει τη διάπραξη οικονομικών αδικημάτων τα οποία χρήζουν διερεύνησης από την Αστυνομία, ζήτησε να «μην προκαταλαμβάνουμε την κρίση του οικείου Μητροπολίτη ή της ποινικής δεοντολογίας, υπό την έννοια ότι λειτουργούν εκ παραλλήλου». Ακόμη, σημείωσε ότι «έκαστος θα ενεργήσει εφ’ ω ετάχθη, είτε κληρικός είτε εκ μέρους της νομικής δεοντολογίας.»

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου ανέφερε ότι η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ θα παραμείνει κλειστή, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να δοθεί μια τελεσίδικη απόφαση.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε ανακοίνωση της Συνόδου, ενώπιον της οποίας, όπως σημειώνεται, τέθηκαν γραπτές αιτήσεις των εν αργία τελούντων αρχιμανδριτών, "διά των οποίων οι ως άνω εζήτουν καθαίρεσιν εκ του υψηλού Υπουργήματος της Ιερωσύνης για κανονικά παραπτώματα, κωλυτικά της Ιερωσύνης εις τα οποία είχαν υποπέσει".

Αναφέρεται επίσης ότι "ετέθη ενώπιον της Ιεράς Συνόδου επιστολή εκ μέρους δικηγόρου, διά της οποίας καταγράφεται ότι, οι ως άνω εν αργία τελούντες κληρικοί, είχαν πιεσθεί και εκφοβισθεί για να υπογράψουν αίτηση καθαίρεσής τους και ως εκ τούτου ζητεί εφαρμογή των όσων διαλαμβάνονται στον Κατασταστικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου περί απονομής της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης".

"Μετά την υπό του Μητροπολίτου Ταμασού ενημέρωση των μελών της Ιεράς Συνόδου διά τα συμβάντα τα οποία τον οδήγησαν στην επιβολή υπ' αυτού της ποινής της αργίας στους δύο κληρικούς και στο κλείσιμο της Μονής και τη διεξοδική συζήτηση επί των διαφόρων πτυχών του προβλήματος, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να καλέσει τους ως άνω κληρικούς ενώπιόν Της προς απολογίαν", αναφέρει η ανακοίνωση.

"Κληθέντες διά τηλεφώνου και τρις διά μηνύματος ηρνήθησαν ούτοι να παρουσιαστούν ενώπιον της Αγίας Συνόδου. Ως εκ τούτου η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την παραπομπήν αυτών ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου", προσθέτει.

Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς "να παραμείνουν ψύχραιμοι χωρίς να σκανδαλίζονται από ηθικές πτώσεις ανθρώπων, έστω και κληρικών, έχοντας εμπιστοσύνη σε Αυτή και πίστη στον Θεό".

Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει, επίσης, "κατηγορηματικά προς τον ευσεβή χριστεπώνυμο λαό, ότι είναι αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας και καλεί τον λαό να μην διστάζει να καταγγέλλει με αποδείξεις προς Αυτήν, κάθε συμπεριφορά κληρικών ή μοναχών η οποία δεν συνάδει προς το σχήμα και την υπηρεσία τους".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Νέα άφιξη μετανάστων: Εντοπίστηκαν 2 πλοιάρια με 141 άτομα - Ανάμεσα τους και 25 παιδιάΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top