ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Ο δεύτερος γύρος επαφών - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Οι επιδιώξεις της τ/κ πλευράς

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Ο δεύτερος γύρος επαφών - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Οι επιδιώξεις της τ/κ πλευράς

Δεύτερο γύρο επαφών εγκαινιάζει από σήμερα η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία επέστρεψε στο νησί, ύστερα από τις επαφές της στο Λονδίνο, σε ένα  ταξίδι διερευνητικού χαρακτήρα κυρίως στο Φορειν Οφις, το οποίο η Λευκωσία, βλέπει με δυσπιστία.

Η κ. Ολγκίν θα έχει στις 11 το πρωί συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ και στις 4 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Η επιστροφή της προσωπικής απεσταλμένης στην Κύπρο, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, λόγω της πάγιας θέσης της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του την Κυριακή στο μνημόσυνο του ανθυπολοχαγού Στέλιου Μασιήνη, ανέφερε πως μοναδικός στόχος είναι η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ να πετύχει. Σημείωσε πως «δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά εργαζόμαστε μεθοδικά με ένα και μοναδικό στόχο. Η αποστολή να μας οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών».

Η Λευκωσία έχει προετοιμαστεί για τον δεύτερο γύρο επαφών που θα έχει με την κ. Ολγκίν και μάλιστα όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει κάποιες σκέψεις, τις οποίες θα μοιραστεί με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η κ. Ολγκίν θα επισκεφθεί ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, «βλέποντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζω και επαναλαμβάνω, σύντομα να έχουμε θετικές εξελίξεις».

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ η οποία αναμένεται ότι θα παραμείνει στην Κύπρο για τουλάχιστον δέκα ημέρες, θα συναντηθεί και με πολιτικά κόμματα, έτσι ώστε να έχει μια πιό ξεκάθαρη εικόνα για τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, κάτι που επέλεξε να μην το πράξει κατά τον πρώτο γύρο επαφών της στο νησί.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν αυτή τη φορά αναμένεται πως στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, θα «μπει στα βαθιά», έχοντας στις αποσκευές της τα όσα άκουσε κυρίως στο Λονδίνο προχωρώντας ένα βήμα παρά κάτω με συγκεκριμένες εισηγήσεις, προς τις δύο πλευρές με στόχο, να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ γνωρίζει πολύ καλά την θέση των της τ/κ πλευράς, η οποία δεν είναι άλλη από την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους, μία προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι το οποίο απορρίπτει η Λευκωσία, βλέποντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αλλαγή της μορφής της λύσης. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει ανταλλάγματα έτσι ώστε στην περίπτωση που θα ναυαγήσει η προσπάθεια της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, να βγει κερδισμένη την αμέσως επόμενη μέρα. 

Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι καθοριστικό για το κυπριακό, με ένα ενδεχόμενο ναυάγιο να βρίσκεται προ των πυλών. Σε μια τέτοια περίπτωση το ερώτημα είναι κατά πόσο η τουρκική πλευρά, θα πάρει εκείνο το οποίο επιδιώκει, δηλαδή την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top