ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ: Ποιος είναι ο Κοιρανίδης - Λευκωσιάτης, φίλος με τον Αθανάσιο, συνεργασία με Τρ. Κύπρου.

ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ: Ποιος είναι ο Κοιρανίδης - Λευκωσιάτης, φίλος με τον Αθανάσιο, συνεργασία με Τρ. Κύπρου.

Ποιος κρύβεται πίσω από την Πνοή Λαού, το νεότερο πολιτικό κίνημα της Κύπρου; Για την ώρα γνωρίζουμε ότι ο Πολιτικός Γραμματέας του κόμματος είναι ο Άθως Κοιρανίδης. Ποιος ακριβώς είναι;

Η καλύτερη απάντηση έρχεται από ένα δημοσίευμα του «Βήματος» των Αθηνών. Το Ελλαδικό έντυπο τον Δεκέμβριο του 2008 τον σκιαγράφησε με τον καλύτερο τρόπο.

Έγραψε για την καταγωγή του, την καλή του σχέση με τον Αθανάσιο, τη θητεία του στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς και πολλά άλλα που θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα.

Παραθέτουμε, λοιπόν, απόσπασμα από τα όσα έγραψε τότε ο συνάδελφος Γιάννης Νοκολόπουλος:

«Πολλοί πρόσεξαν την ακριβή γραβάτα γνωστού οίκου και τα εξίσου ακριβά μανικετόκουμπα, ελάχιστοι όμως είδαν το μαύρο κομποσκοίνι, περασμένο στον καρπό του αριστερού του χεριού, δώρο ευλογημένο, όπως φημολογείται, από τον ίδιο τον γέροντά του, ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ.

O 'γιάπης με το κομποσκοίνι', όπως τον αποκαλούν εδώ και χρόνια επιχειρηματικοί και εκκλησιαστικοί κύκλοι στην Κύπρο, αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο στη Μεγαλόνησο: πολυπράγμων, δραστήριος σε οικονομικές και χρηματιστηριακές επενδύσεις, πάντα κοντά στην Εκκλησία και με κάτι περισσότερο από ενεργό συμμετοχή στις τελευταίες αρχιεπισκοπικές εκλογές, αποτελεί τον άνθρωπο-κλειδί για τους δύο πνευματικούς καθοδηγητές του, τον κ. Εφραίμ και τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, στον 'κοσμικό' τομέα των επιχειρηματικών σχεδιασμών αλλά και των μεγαλόπνοων στόχων 'για το καλό της Ορθοδοξίας', όπως ο ίδιος συνηθίζει να υποστηρίζει.

Γεννημένος το 1963 στη Λευκωσία, ο κ. Κοιρανίδης πραγματοποίησε λαμπρές σπουδές στη London School of Εconomics αποφοιτώντας με 'Άριστα' στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Ο έξυπνος φοιτητής μετετράπη σε έναν σκληρό διαπραγματευτή και επενδυτή, περνώντας πρώτα από την ΚΡΜG στο Λονδίνο και κατόπιν, από το 1989 και για 12 χρόνια, κατέχοντας θέση διευθυντή σε διάφορες θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας Κύπρου τις οποίες ο ίδιος πρότεινε και ίδρυσε. Factors Ltd, ΑΒC Factors, ΒΟC Ventures είναι οι σταθμοί της επαγγελματικής πορείας του εκείνα τα χρόνια, σε μια καριέρα που λήγει λόγω 'ασυμφωνιών με τη διοίκηση και διοικητικών ανακατατάξεων που δεν τον άφησαν ικανοποιημένο', όπως υποστηρίζουν πρόσωπα του φιλικού του περιβάλλοντος.

Είναι η ίδια περίοδος που ο κ. Κοιρανίδης αντιμετωπίζει το πλέον αδυσώπητο πλήγμα της μοίρας χάνοντας την τότε σύζυγό του από την επάρατη νόσο. Η δραματική αυτή κατάσταση την οποία βιώνει τον ωθεί να αναζητήσει παρηγοριά, υποστήριξη και ψυχική ανάταση στα λόγια, στις παραινέσεις και στις συμβουλές του κ. Αθανασίου και του κ. Εφραίμ. Γρήγορα θα εξελιχθεί σε έναν 'ανεπίσημο' πρεσβευτή αφενός της αδελφότητας της Μονής Βατοπαιδίου και αφετέρου του επίδοξου διεκδικητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου της Κύπρου, Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου.

Το 2003 ο κ. Κοιρανίδης αναπτύσσει την εταιρεία συμβούλων του και αποκτά τον πλέον σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση των κεφαλαίων της Μονής Βατοπαιδίου 'αφυπνίζοντας', όπως ο ίδιος λέει, τις 'εν υπνώσει' εταιρείες Rassadel Ltd και Μadeus.

Οι δύο εταιρείες είχαν ως έδρα τους το δικηγορικό γραφείο των παιδιών του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και τις αγόρασε στις αρχές του 2006 ο κ. Κοιρανίδης προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιουσία της Μονής, πάντα 'προς όφελος των μοναχών και της αποστολής που επιτελούν για την Ορθοδοξία και το Έθνος'.

Εν τω μεταξύ ορίζεται και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος με την επωνυμία 'Ιερόν Μετόχιον Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου' που διατηρεί η Μονή στη Μεγαλόνησο.

Με όχημα τις δύο εταιρείες Rassadel και Μadeus ο κ. Κοιρανίδης ξεκίνησε να επενδύει τα κεφάλαια της Μονής, που το 2006 ήταν «ένα εκατομμύριο ευρώ» για να φθάσουν σύντομα, λόγω των ανταλλαγών- «που έγιναν με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης», όπως υποστήριξε-, της συμμετοχής στην κατασκευαστική εταιρεία του κ. Αθαν. Πάπιστα Ανθεμιάς και των άλλων επενδύσεων, «τα 110 εκατομμύρια», τα περισσότερα εκ των οποίων τοποθετήθηκαν σε μετοχές του ομίλου Μarfin.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top