ΥΓΕΙΑ

Κάπνισμα: Πότε το αρχίσατε; Απαντήστε και δείτε πόσο κινδυνεύετε από διαβήτη

Κάπνισμα: Πότε το αρχίσατε; Απαντήστε και δείτε πόσο κινδυνεύετε από διαβήτη

Η έκθεση του εμβρύου στον καπνό καθώς και η έναρξη του καπνίσματος κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικη ζωή, ισχυρίζεται νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα ευρήματα πλειοδοτούν στην υφιστάμενη επιστημονική βιβλιογραφία, που έχει ήδη αναγνωρίσει το κάπνισμα ως σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τη μεταβολική νόσο, αποδίδοντας στους καπνιστές 30-40% μεγαλύτερες πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Στην παρούσα προκαταρκτική έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου για σχεδόν 476.000 ενήλικες χωρίς διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 κατά την εγγραφή τους στη μελέτη. Επίσης, διερεύνησαν κατά πόσο οι υγιεινές συνήθειες κατά την ενήλικη ζωή, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος, επηρέασαν τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, τα αποτελέσματα έδειξαν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά:

  • 22% για τα άτομα που εκτέθηκαν στον καπνό πριν από τη γέννησή τους
  • 200% (διπλάσιος κίνδυνος) για την έναρξη καπνίσματος στην παιδική ηλικία
  • 57% για όσους ξεκίνησαν το κάπνισμα ως έφηβοι και
  • 33% για άτομα που άρχισαν να καπνίζουν στην ενήλικη ζωή.

Τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είχαν οι συμμετέχοντες με γενετική προδιάθεση για τη νόσο και έναρξη καπνίσματος κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μειώθηκε στα άτομα που ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν αποδεικνύεται αιτιώδεις συνάφεια. Επίσης, τα στοιχεία για την έκθεση στον καπνό προέρχονται από αυτο-αναφορές, επομένως ενδέχεται να είναι ελλιπή λόγω κακής μνήμης.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΚυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top