ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία

Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία

Με ν/σ που ψήφισε το απόγευμα η Ολομέλεια καταργείται η φορολόγηση του εισοδήματος στο φιλοδώρημα που λαμβάνουν οι εργοδοτούμενοι που απασχολούνται με σύμβαση στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα απαλείφεται η αναφορά σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου από την ερμηνεία του όρου «εργοδοτούμενος που απασχολείται με σύμβαση και λαμβάνει φιλοδώρημα», καθότι η εν λόγω κατηγορία εργοδοτουμένων έχει ενταχθεί στο πεδίο εφαρμογής άλλης νομοθεσίας που προβλέπει για τα συνταξιοδοτικά της ωφελήματα.

Το ν/σ εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο ο οποίος ψηφίστηκε το 2022, δημιουργήθηκε νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους υπαλλήλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ απαλλάσσεται από την επιβολή φόρου εισοδήματος οποιοδήποτε φιλοδώρημα ή εφάπαξ ποσό καταβάλλεται δυνάμει των διατάξεών αυτού.

Επίσης με βάση τις διατάξεις του περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμου, έχει καταργηθεί, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, η φορολόγηση του εφάπαξ ποσού για τα μέλη του κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων, καθώς και για τα μέλη των συνταξιοδοτικών σχεδίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είναι όμοια με αυτό.

Έτσι κρίθηκε αναγκαία η κατάργηση του μέτρου που αφορά στην επιβολή φόρου εισοδήματος στο φιλοδώρημα που λαμβάνουν πρόσωπα που απασχολούνται με σύμβαση στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για σκοπούς συνάφειας με την ισχύουσα νομοθεσία και ίσης μεταχείρισης των εργοδοτουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top