ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Είδαμε(;) το φως το αληθινό

Είδαμε(;) το φως το αληθινό

Η είδηση πέρασε στα ψιλά μέσα στην εβδομάδα για ευνόητους λόγους. Δεν είμαι σίγουρος αν μεταδόθηκε καν από τα mainstream κυπριακά media ενώ δημοσιεύτηκε μόλις σε μια χούφτα ελληνικών ιστοσελίδων.

Βασικά αν κάνετε τώρα μια αναζήτηση θα βρείτε ελάχιστα γι’ αυτή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την ίσως πιο σημαντική είδηση των τελευταίων χρόνων που έχει να κάνει με τη θρησκεία, την Εκκλησία, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία της έκφρασης. Για την Κύπρο δε που ζει ακόμα στη σκιά του σκανδάλου της Μονής Αββακούμ, ακόμα περισσότερο.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών λοιπόν έκρινε αθώο τον ερευνητή δημοσιογράφο και ιδρυτή της ιστοσελίδας Ellinika Hoaxes Δημήτρη Αλικάκο και τον υπεύθυνο του εκδοτικού οίκου Εκκρεμές, έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος τους ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως Ισίδωρος, για “συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση απορρήτου ιδιωτικής συνομιλίας και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων”.  Αφορμή για την κατάθεση της μήνυσης αποτέλεσαν μαρτυρίες, τις οποίες ο δημοσιογράφος έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο του «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός», ανάμεσά τους και εκείνες των σκευοφυλάκων του Πανάγιου Τάφου και Πατριαρχών, από τις οποίες προκύπτει πως η τελετή αφής του Αγίου Φωτός δε συνιστά θαύμα, αλλά αποτελεί προϊόν ανθρώπινης επέμβασης. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι το επίμαχο βίντεο στο οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Ισίδωρος επίτροπος του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων εμφανίζεται να καλύπτει τον τρόπο αφής του Αγίου Φωτός κατά την τελετή του Μ. Σαββάτου είναι αληθές και ότι τα δύο καντήλια ανάβουν μέσα στον Τάφο από το χέρι του εκάστοτε Σκευοφύλακα.

Το βιβλίο "Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός” του Δημήτρη Αλικάκου κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019 προκαλώντας φυσικά σάλο, ειδικότερα το απόσπασμα της συνομιλίας (υπάρχει και σχετικό βίντεο) με τον εν ενεργεία σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου, Αρχιεπίσκοπο Ισίδωρο, ο οποίος λέει ότι "το πώς ανάβει το Άγιο Φως και πώς καθαγιάζεται, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο καθαγιασμός είναι το θαύμα". Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απάντησε με αγωγές κατά του συγγραφέα, του εκδότη και του Σταύρου Ζουμπουλάκη ζητώντας την επιδίκαση διαφόρων χρηματικών ποσών. Μετά από αναβολές η δίκη πραγματοποιήθηκε τελικά την Παρασκευή με το δικαστήριο όχι μόνο να δικαιώνει τον δημοσιογράφο αλλά για πρώτη φορά στα χρονικά να καταγράφεται στα πρακτικά η απάτη του Αγίου Φωτός, τουλάχιστον ο ισχυρισμός του Πατριαρχείου ότι “ανάβει μόνο του”.

Η αφή του Αγίου Φωτός είναι από τις σημαντικότερες στιγμές της Ορθοδοξίας, περισσότερο για τον συμβολισμό της Ανάστασης και της Αιώνιας Ζωής, όμως αυτό δεν αρκεί για τους Άγιους Πατέρες που το μετέτρεψαν κι αυτό σε χρυσή μπίζνα με τον μανδύα του “θαύματος”. Δηλαδή δεν είναι αρκετά σημαντικός (διάβαζε κερδοφόρος) ο συμβολικός χαρακτήρας της αφής, έπρεπε να μετατραπεί σε ετήσιο, επαναλαμβανόμενο “θαύμα” χωρίς την παραμικρή απόδειξη παρά μόνο τη μαρτυρία των ίδιων των εμπλεκομένων, φτάνοντας μέχρι τη γελοιότητα της υποδοχής της απάτης με τιμές αρχηγού κράτους (και έξοδα του φορολογούμενου μαλάκα της υπόθεσης) στην Ελλάδα και φυσικά στο δικό μας Ιράν της Μεσογείου. Και κατά μία ειρωνεία της τύχης, είναι πάλι οι μαρτυρίες των εμπλεκομένων ιερέων -αυτών που το ανάβουν με αναπτήρα- που ξεμπρόστιασε την απάτη. Επαναλαμβάνω μια εντελώς αχρείαστη απάτη (χρήσιμη μόνο για τα παγκάρια τους) καθώς ο συμβολισμός του Αγίου Φωτός είναι από μόνος του πανίσχυρος σε ότι αφορά την Ορθόδοξη πίστη και δεν έχει ανάγκη από “θαυματουργά” δεκανίκια.

Την απόφαση δεν θα τη δείτε πρώτη είδηση σε κανένα ελληνικό ή κυπριακό κανάλι σε αντίθεση με τη γέννηση, τον θάνατο και την ανάσταση του Κυρίου (που παραδοσιακά παρουσιάζονται ως πρώτη “είδηση” στα δελτία κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα) ή τα “θαύματα” της Μονής Αββακούμ που παρελαύναν σε τακτική βάση, επίσης ως “γεγονότα”, αμάσητα, χωρίς αμφισβήτηση, κριτική ή αντίλογο (και σίγουρα κάποια στιγμή θα επανέλθουν όταν ξεχαστεί η υπόθεση). Η δικαίωση του Δημήτρη Αλικάκου  είμαι μια αχτίδα εχμ.. φωτός στο βαθύ ζόφος του εκκλησιαστικού σκοταδισμού, ένα ράπισμα στους εμπόρους της ελπίδας που καπηλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, όμως δυστυχώς είναι μόνο αυτό. Μια αχτίδα. Στην Ελλάδα.

Στην Κύπρο να θυμίσω πως πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας που (υποτίθεται πως) ερευνά το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης που τυγχάνει νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης Λεμεσού και ο οποίος λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει η σκατοθύελλα της Μονής είχε υποδεχτεί στο αεροδρόμιο, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με τιμές αρχηγού κράτους την... Αγία Ζώνη της Παναγίας στο ξεκίνημα μιας περιοδείας στο νησί με θαυματουργές υποσχέσεις παρόμοιες με του “παππούλη Αββακούμ” και εισπράξεις που φημολογούνται άγγιξαν μεγάλο επταψήφιο νούμερο. Αυτή δυστυχώς είναι η δική μας μοίρα...

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top