ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Στεφάνου: Εγκατάλειψη της ΔΔΟ οδηγεί απευθείας στη διχοτόμηση

Στ. Στεφάνου: Εγκατάλειψη της ΔΔΟ οδηγεί απευθείας στη διχοτόμηση

Την εκτίμηση ότι η αμφισβήτηση και πολύ περισσότερο η απόσυρση της Συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων για λύση ΔΔΟ οδηγεί απευθείας στη διχοτόμηση διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, υποδεικνύοντας πως «αν εμείς υπαναχωρήσουμε από τη συμφωνημένη βάση λύσης, απλά παίζουμε το παιγνίδι της Τουρκίας» η οποία, όπως είπε, εκμεταλλευόμενη την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά το 2017, μετακινήθηκε από τη ΔΔΟ στη λύση δύο κρατών.

Σε ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής πεσόντων και αγνοούμενων Μορφιτών, στο Σωματείο «ΑΕΜ» Μόρφου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως η αποδοχή του δικοινοτισμού και της πολιτικής ισότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έτσι όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι προαπαιτούμενα για την επίτευξη λύσης που θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας.

Και πρόσθεσε πως ενόψει της προσπάθειας για επίτευξη λύσης, είναι τεράστιας σημασίας η ύπαρξη εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, υποδεικνύοντας πως η πολιτική της επαναπροσέγγισης είναι απαραίτητο στοιχείο για την τροφοδότηση της προσπάθειας για λύση και για αντιμετώπιση όλων των διχοτομικών πολιτικών και προσπαθειών.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα στο Κυπριακό, κάθε άλλο παρά εμπνέει αισιοδοξία, καθώς η τουρκική πλευρά επίσημα πλέον προωθεί τη λύση δύο κρατών, η οποία ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Ζούμε το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπήρξε ποτέ κι αυτή την κατάσταση την εργαλειοποιεί η Τουρκία για να ενισχύει τη διχοτόμηση επί του εδάφους» είπε ο Στέφανος Στεφάνου, υπενθυμίζοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς μπορούμε και πρέπει να κινηθούμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ, όπως υπενθύμισε, βασίζεται σε τρεις άξονες, πρώτο, συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν έπειτα από μακρόχρονη προσπάθεια, δεύτερο, διαμόρφωση θετικής ατζέντας στο επίκεντρο της οποίας να τεθούν τα ενεργειακά δεδομένα της περιοχής και το κυπριακό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινές μας γραμμές και τρίτο, προώθηση πακέτου μέτρων στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε πως μέχρι στιγμής, είχαμε μια εξαγγελία από μέρους του Προέδρου για ορισμένα μέτρα στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, «τα οποία όμως παρότι αποτελούν μια αρχή, είναι ανεπαρκή και δεν έχουν ικανοποιήσει ούτε τους Τουρκοκύπριους ούτε τη διεθνή κοινότητα».

Αναφέροντας ότι «μέσα στο κλίμα απαισιοδοξίας και ακινησίας που υπάρχει, αίφνης ο ΠτΔ μίλησε για προτάσεις που του μετέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ και τις οποίες ο ίδιος αποδέχθηκε» με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να σημειώνει ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε άμεσα σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου για να υπάρξει σχετική ενημέρωση για το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων.

«Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν φαίνεται ν’ αντιλαμβάνεται ή να συμμερίζεται ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων με τις πολιτικές δυνάμεις για τόσο κρίσιμα ζητήματα» ανέφερε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και «από τότε που για τελευταία φορά χαιρόμασταν τη Μόρφου αρχόντισσα ανθισμένη, που κάναμε όνειρα πάνω στα τείχη της Αμμοχώστου, που το μέλλον έμοιαζε να μας περιμένει γαλήνιο όπως κάθε ηλιοβασίλεμα στο λιμανάκι της Κερύνειας».

Και διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για λύση και να προειδοποιεί για τους κινδύνους από την παγίωση της διχοτόμησης αλλά και να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των κατεχομένων μας.

Και εξήγησε «πως σ’ αυτή την κατεύθυνση μεγάλη σημασία διαδραματίζει η δραστηριότητα των συλλόγων μας, όπως κάνει η ΑΕΜ Μόρφου» αλλά και πως μεγάλη σημασία έχει επίσης η δραστηριότητα του Δήμου Μόρφου. Εκθείασε παράλληλα τις προσπάθειες του Δημάρχου Μόρφου Βίκτωρα Χ’’ Αβραάμ λέγοντας ότι επί δημαρχίας του έγιναν πολλά και καλά πράγματα, αναλήφθηκαν πολλές πρωτοβουλίες που κρατούν τη θέληση για επιστροφή ζωντανή και τους δεσμούς των Μορφιτών μεταξύ τους.

Συνεχάρη τέλος την ΑΕΜ Μόρφου για την αποψινή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους τους ήρωες των αγώνων για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας αλλά και της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη Τρίτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα μαθήματα από τις δύο παραβολές και τα έθιμα της ημέρας

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Καιρός: Αλαλούμ με σκόνη, θερμοκρασία που ανεβαίνει και… βροχές – Ίσως και χαλάζι



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top