ΔΙΕΘΝΗ

Πρίγκιπας Εδουάρδος και Σόφη, δούκισσα του Εδιμβούργου: Ο αναβαθμισμένος ρόλος τους μετά τη διάγνωση του βασιλιά Καρόλου

Πρίγκιπας Εδουάρδος και Σόφη, δούκισσα του Εδιμβούργου: Ο αναβαθμισμένος ρόλος τους μετά τη διάγνωση του βασιλιά Καρόλου

Ο πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του Σόφη, δούκισσα του Εδιμβούργου, κρατούσαν χαμηλούς τόνους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι που ανακοινώθηκε ο καρκίνος του βασιλιά Κάρολου στις αρχές Φεβρουαρίου ενώ η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο στις 22 Μαρτίου.

Η εμφάνιση των δύο γαλαζοαίματων σε σημαντική εκδήλωση αντί του μονάρχη δείχνει πως ο ρόλος του ζεύγους έχει αναβαθμιστεί εντός του οίκου των Ουίνδσορ.

Ο δούκας και η δούκισσα του Εδιμβούργου (απέκτησαν τον τίτλο μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου το 2021) εκπροσώπησαν τον βασιλιά Κάρολο την Δευτέρα 8 Απριλίου σε σημαντική εκδήλωση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με αφορμή τα 120 χρόνια από την υπογραφή της «Εγκάρδιας Συμφωνίας» μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας γνωστής και ως «Αντάντ». Η συμφωνία Γαλλίας - Βρετανίας υπεγράφη στις 8 Απριλίου του 1904 και έβαλε τέλος στις μεταξύ τους διαμάχες ενώ έθεσε τις βάσεις για την αγγλογαλλική συνεργασία στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Ο πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του παρακολούθησαν ένα σπάνιο ιστορικό γεγονός καθώς για πρώτη φορά στην αλλαγή φρουράς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ συμμετείχαν 32 Γάλλοι στρατιώτες μαζί με 40 άτομα από τη Φρουρά της Σκωτίας. Στην εκδήλωση, εκτός από τους Βρετανούς γαλαζοαίματους, το παρών έδωσαν ο στρατηγός σερ Πάτρικ Σάντερς, επικεφαλής του βρετανικού στρατού Ξηράς, ο Γάλλος αρχηγός του Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Πιέρ Σιλ και η πρέσβειρα της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ελέν Ντουσέν.

Παράλληλα και στη Γαλλία η αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο των Ηλυσίων έγινε με την συμμετοχη φρουρών από τα βρετανικά ανάκτορα με παρόντες τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρέσβειρα της Βρετανίας στη Γαλλία Μένα Ρόλινγκς. Η χορωδία του γαλλικού στρατού έψαλε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών, πρώτα τον ύμνο «God Save The king» και στη συνέχεια τη «Μασσαλιώτιδα». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας που ένα κράτος, το οποίο δεν ανήκει στην Κοινοπολιτεία, συμμετέχει στην τελετή αλλαγής φρουράς του παλατιού.

Η 76χρονη βασίλισσα Καμίλα, η 74χρονη πριγκίπισσα Άννα, ο 60χρονος πρίγκιπας Εδουάρδος και η 59χρονη Σόφη, δούκισσα του Εδιμβούργου, έχουν αναλάβει περισσότερα βασιλικά καθήκοντα από τον Φεβρουάριο, όταν ο 75χρονος μονάρχης διαγνώστηκε με καρκίνο. Ο βασιλιάς Κάρολος υποβάλλεται σε θεραπεία και έχει ελαττώσει σημαντικά την εκτέλεση των θεσμικών του υποχρεώσεων με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα 31 Μαρτίου, όταν έδωσε το παρών στη λειτουργία, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Αλλά και η Κέιτ Μίντλετον διαγνώστηκε με καρκίνο στα τέλη Φεβρουαρίου και έχει σταματήσει τις επίσημες εμφανίσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν για τελευταία φορά είχε δώσει το παρών στην χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο Σάντριγχαμ. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει και αυτός περιορίσει τα βασιλικά καθήκοντα για να βρίσκεται στο πλευρό της συζύγου του, που δίνει μάχη με τον καρκίνο.

Όμως η βασιλική εμφάνιση του πρίγκιπα Εδουάρδου και της συζύγου του, που εκπροσώπησαν τον μονάρχη στην ιστορική εκδήλωση της Δευτέρας, σηματοδοτεί την αναβάθμιση του ζεύγους εντός της βασιλικής οικογένειας. Όπως όλα δείχνουν ο Εδουάρδος και η Σόφη θα αντικαταστήσουν τον βασιλιά και την Κέιτ Μίντλετον για όσο διάστημα οι δύο γαλαζοαίματοι υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο. Η πάντα κομψή δούκισσα του Εδιμβούργου εμφανίστηκε στην εκδήλωση της Δευτέρας με μίντι κρεμ παλτό Max Mara και φόρεμα σε ανοιχτή ανθρακί απόχρωση ενώ ο πρίγκιπας Εδουάρδος επέλεξε να φορέσει σκούρο κοστούμι με ρίγες και γαλάζιο πουκάμισο.

Ο πρίγκιπας Εδουάρδος είναι το τέταρτο και μικρότερο παιδί της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Εδουάρδος είναι δέκατος τρίτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου της Γηραιάς Αλβιώνας. Μέχρι τον θάνατο του πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππου το 2021, έφερε τον τίτλο «κόμης του Ουέσσεξ». Ο βασιλιάς Κάρολος όταν ανέβηκε στο θρόνο απένειμε στον μικρότερο αδελφό του τον τίτλο του «κόμη του Εδιμβούργου», που κατείχε ο βασιλικός σύζυγος όσο βρισκόταν εν ζωή. Ο Εδουάρδος παντρεύτηκε το 1999 την «κοινή θνητή» Σόφη Ρις Τζόουνς, η οποία είχε σπουδάσει γραμματέας και εργαζόταν στον τομέα των δημοσίων σχέσεων. Μετά τον γάμο η νύφη απέκτησε τον τίτλο «κόμισσα του Ουέσσεξ». Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν πως ήταν τόσο στενή η σχέση της βασίλισσας με την Σόφη, που την έβλεπε περισσότερο σαν κόρη της παρά σαν νύφη της. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά, την 20χρονη λαίδη Λουίζα Ουίνδσορ και τον 16χρονο Τζέιμς, κόμη του Ουέσσεξ.

Πηγή: Με πληροφορίες από Daily Mail / BFMTV

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top