ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 2023 εισπράχθηκαν €700 εκατ. περισσότεροι φόροι - «Να αυξηθούν οι ποινές για έγκαιρη υποβολή δηλώσεων»

Το 2023 εισπράχθηκαν €700 εκατ. περισσότεροι φόροι - «Να αυξηθούν οι ποινές για έγκαιρη υποβολή δηλώσεων»

Το 2023 το Τμήμα Φορολογίας εισέπραξε €700 εκατομμύρια περισσότερες φορολογίες από το 2022, με τις συνολικές εισπράξεις να ανέρχονται σε €6,7 δισεκατομμύρια από €6 δισ αντίστοιχα, δήλωσε ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζήτησε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα για το έτος 2022, ο κ. Μαρκίδης είπε πως οι επιδόσεις του Τμήματος θα βελτιωθούν με την ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος, το οποίο αναμένεται περί τα τέλη του 2025.

«Το 2023 εισπράχθηκαν 700 εκατ. περισσότερα από το 2022 και εννοείται η οικονομία πάει καλύτερα και είχαμε αύξηση στις τιμές, αλλά ένα ποσοστό της αύξησης πρέπει να πιστωθεί στο Τμήμα Φορολογίας και του νέου μηχανισμού», ανέφερε ο κ. Μαρκίδης.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης από την πλευρά του αναγνώρισε την «αξιοσημείωτη μείωση» στις εκκρεμούσες φορολογίες τα τελευταία δύο έτη, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι ο Έφορος Φορολογίας «έχει εκκαθαρίσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις αποδεχόμενος χωρίς έλεγχο αυτά που υπέβαλαν στο τμήμα οι φορολογούμενοι».

«Στέλνει εκκαθαριστικά μαζικά», είπε χαρακτηριστικά, με τον Έφορο Φορολογίας να απαντά πως η θέση αυτή είναι απλουστευμένη και ότι «δεν πατάμε ένα κουμπί».

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των επιστροφών φόρου χωρίς ελέγχους και χωρίς να επιλέγει το εργαλείο του συμψηφισμού.

Αναφέρθηκε ακόμη σε περιπτώσεις εταιρειών που βάσει των στοιχείων του ΦΠΑ φαίνεται να είναι ενεργές, αλλά δεν υποβάλουν καθόλου φορολογικές δηλώσεις και επεσήμανε πως το Τμήμα Φορολογίας πρέπει να επικεντρωθεί σε εταιρείες υψηλού κινδύνου.

Απαντώντας ο κ. Μαρκίδης είπε ότι τα θέματα των συμψηφισμών πρέπει να λύνονται μέσω μηχανογραφικών συστημάτων, αφορούν το τρόπο λειτουργίας του κράτους. «Δεν είναι εύκολο να κάνεις συμψηφισμούς αν τα μηχανογραφικά δεν επικοινωνούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τα σωστά μηχανογραφικά συστήματα. «Έχουμε 300.000 φορολογούμενους, άλλες 100.000 εταιρείες, αν δεν έχεις μηχανογραφικά συστήματα σύγχρονα δεν μπορείς να κάνεις την δουλειά όπως θα ήθελες», είπε, προσθέτοντας ότι το μηχανογραφικό σύστημα €30 εκατ. δουλεύει με την πρώτη φάση για σκοπούς έμμεσης φορολογίας και «ελπίζω μέχρι το 2025 να το ολοκληρώσουμε».

Σημείωσε ακόμη ότι το 2023 εισπράχθηκαν φορολογίες €6,7 δις από €6 δις το 2022 και με λιγότερο προσωπικό. Αναγνώρισε ότι πάντα θα υπάρχουν παρατηρήσεις και λάθη, προσθέτοντας ότι το Τμήμα επιθυμεί και πρέπει να υπάρχει έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σημείωσε ακόμη ότι με την επιτάχυνση της διαδικασίας «επιβάλαμε 0,5 δις επιπρόσθετες φορολογίες που ήταν μέσα στα συρτάρια και επιστρέψαμε γύρω στα 150 εκατ. σε κόσμο και εταιρείες» με το ποσό αυτό να μην περιλαμβάνει τόκους και επιβαρύνσεις.

Όπως είπε, εκκαθαρίστηκαν γύρω στα 2,2 εκατ. φορολογίες και καταφέραμε να φέρουμε την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου και των εταιρειών μέχρι το 2021, που ήταν το τελευταίο έτος που υποβλήθηκαν φορολογικές δηλώσεις για όλες τις εταιρείες. Για τα φυσικά πρόσωπα, είπε ότι το Τμήμα βρίσκεται στη διαδικασία να ξεκινήσει την εξέταση των φορολογικών δηλώσεων του 2022 και εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα αρχίσει να φαίνεται ο όγκος της εκκαθάρισης για το 2022.

Να αυξηθούν οι ποινές για έγκαιρη υποβολή δηλώσεων

Εξάλλου αναφερόμενος στην προετοιμασία για την φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ. Μαρκίδης είπε πως το Τμήμα ξεκίνησε και συλλέγει εισηγήσεις που θα υποβληθούν στον Υπουργό Οικονομικών τόσο για την αύξηση της εισπραξιμότητας αλλά και για την φορολογική συμμόρφωση. «Πρέπει κάπου οι ποινές να γίνουν πιο αποτρεπτικές, δηλαδή το να μην υποβάλει μια εταιρεία στην ώρα της και το πρόστιμο να είναι 100 ευρώ»

«Για μας όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης», είπε. Αναφέρθηκε και στην κατάργηση των συναλλαγών σε μετρητά.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας μίλησε για «ούριο άνεμο» στο Τμήμα Φορολογίας αφού εισπράχθηκαν επιπλέον φορολογίες ύψους €700 εκατ.

«Φαίνεται ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από όλο το Τμήμα, προεξάρχοντος του Εφόρου, κατάφερε να διορθώσει πάρα πολλές διαδικασίες και έστειλε πάρα πολλές εκκρεμούσες φορολογίες οι οποίες ήταν εκεί αρκετά χρόνια και ο κόσμος ανταποκρίθηκε».

Απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Οικονομικών για την στελέχωση του Τμήματος αφού στον προϋπολογισμό υπάρχουν 120 κενές θέσεις, λέγοντας ότι πρέπει οι κενές θέσεις να πληρώνονται προτού αποχωρήσουν οι αφυπηρετούντες υπάλληλοι ώστε να μεταφέρεται η τεχνογνωσία.

Αναφέρθηκε στο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος, λέγοντας ότι με την ολοκλήρωση του συστήματος στο τέλος του 2025 «ο Φόρος Εισοδήματος θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα».

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εξήρε τις αυξημένες εισπράξεις του Τμήματος ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των διαδικασιών στο Τμήμα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

«Ωστόσο παραμένουν αδυναμίες όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε, σημειώνοντας τις αναφορές του Εφόρου Φορολογίας ότι περαιτέρω βελτίωση θα επέλθει με την πλήρη μηχανογράφηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025 και θα επιτρέψει τους αυματοποιημένους ελέγχους για χιλιάδες περιπτώσεων.

Στις δικές της δηλώσεις η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε την μηχανογράφηση του Τμήματος ως «το άλφα και το ωμέγα».

«Θα πρέπει επιτέλους αυτό το κράτος να εκσυγχρονιστεί και να μπορούν με τον αριθμό ταυτότητας τα αρμόδια τμήματα να βρουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες είτε με τον αριθμό εγγραφής εταιρειών. Δεν μπορεί ο Έφορος Φορολογίας να πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του είτε προς φυσικά είτε προς νομικά πρόσωπα με επιστροφή φόρου και να μην γνωρίζει αν οι ίδιες οντότητες οφείλουν σε άλλες υπηρεσίες του κράτους, όπως είναι για παράδειγμα οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Πέθανε το «Δημητρούι» - Σε φόνο εξελίχθηκε η απόπειρα στην Ανθούπολη

Πέθανε το «Δημητρούι» - Σε φόνο εξελίχθηκε η απόπειρα στην Ανθούπολη

Σε φόνο εξελίχθηκε η απόπειρα στην Ανθούπολη, αφού πέθανε ο Δημήτρης Ανδρονίκου γνωστός ως «Δημητρούι» σε ηλικία 34 χρόνων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top