ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η κυπριακή προεδρία το 2026 να είναι πιο επιτυχής από αυτήν του 2012»

ΠτΔ: «Η κυπριακή προεδρία το 2026 να είναι πιο επιτυχής από αυτήν του 2012»

Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ το 2026 πρέπει να είναι σαφώς περισσότερο επιτυχής από την πρώτη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2012 είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην επετειακή εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) λίγες μόνο μέρες πριν τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

"Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία της χώρας μας από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, ειδικότερα αν αναλογιστούμε πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις, πόσοι πίστευαν πραγματικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούσε να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού", επισήμανε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου του 2004, δεν ήταν μια απλή πράξη διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά το επιστέγασμα ενός ξεκάθαρου, μακροχρόνιου σχεδιασμού, με όραμα και πλάνο, με συγκεκριμένη στρατηγική που υπηρετήθηκε μέσα από μια σειρά ενεργειών και δράσεων σε πολλά επίπεδα.

"Πάνω από όλα, όμως, ήταν το αποτέλεσμα της κοινής στρατηγικής που χάραξαν και ακολούθησαν οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας", είπε, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής Κυβέρνησης το καλοκαίρι του 1990 έτσι ώστε να υποβληθεί η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στις 4 Ιουλίου εκείνο τον χρόνο.

Αν προσπαθήσουμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο 20 χρόνια πίσω δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου να συνειδητοποιήσουμε τη δραστική αλλαγή που έφερε στη ζωή μας η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλες τις εκφάνσεις, τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, συνέχισε ο Πρόεδρος. Η πιο σημαντική αλλαγή από όλες, υπογράμμισε, είναι η ενισχυμένη θέση της Κύπρου, διπλωματικά και πολιτικά, που προκύπτει από το γεγονός ότι "ανήκουμε πλέον σε μια πολυπληθή και ισχυρή οικογένεια, που αριθμεί μισό δισεκατομμύριο πολίτες, σε μια επικράτεια που εκτείνεται από το Ελσίνκι μέχρι τη Λευκωσία και από τη Λισσαβόνα μέχρι τη Βαρσοβία και τη Ρώμη. Αυτή η ενισχυμένη θέση είναι σημαντική για κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ας αναλογιστούμε πόσο σημαντική είναι όταν μιλάμε για ένα μικρό κράτος το οποίο μάλιστα βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και 50 χρόνια", ανέφερε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι από το 2008 μέλος της Ευρωζώνης, κάτι που την τοποθετεί στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον πυρήνα των σημαντικότερων πολιτικών και οικονομικών κέντρων λήψης αποφάσεων. "Αυτή η ιδιότητα της πατρίδας μας, δημιουργεί, παράλληλα, πολλαπλές συνέργειες που μας ενισχύουν με αυτοπεποίθηση και μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον", είπε.

Αναφερόμενος στις κρίσεις που αντιμετώπισε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, όπως η τραπεζική και οικονομική κατάρρευση της περασμένης δεκαετίας και πιο πρόσφατα η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάλεσε όλους να αναλογιστούν πόσο πιο δύσκολο θα ήταν για την Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις αν ήταν εκτός της ΕΕ.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, λοιπόν, ο χώρος που μας πρόσφερε και μας προσφέρει τη δυνατότητα να διεκδικούμε πάντα, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, το δίκαιο και να παλεύουμε για το εφικτό, για το καλό της Ένωσης, των πολιτών της, καθώς και των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε, προσθέτοντας ότι "είμαστε αρκετά ρεαλιστές, αντιλαμβανόμαστε τα όρια, τους περιορισμούς αλλά και τα συμφέροντα που υφίστανται και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ωστόσο, συνέχισε, παρά τα όποια προβλήματα και προκλήσεις στην ΕΕ "αναζητούμε τις λύσεις στα μεγάλα θέματα που έχουμε να διαχειριστούμε". Σημείωσε ότι έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό, όραμα για το πού θέλουμε να πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς θέλουμε την ΕΕ να μετεξελιχθεί, και "σμίγουμε τη φωνή μας με όσους οραματίζονται περισσότερη Ευρώπη, στρατηγικά πιο αυτόνομη, πιο ενωμένη, πιο αποτελεσματική, πιο αλληλέγγυα", αναφέροντας ότι είναι σημαντικό ότι αυτές τις αρχές τις ασπάζεται και ο ευρωπαϊκός πολιτικός χώρος που συμμετέχει η ΔΗΠΑ.

Η μεταναστευτική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή, οι περιφερειακές εντάσεις και συγκρούσεις είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που αναδεικνύουν τη σημασία και σπουδαιότητα της Ευρώπης, είπε.

Αναφερόμενος στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ένωση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι "έχουμε επενδύσει στην ουσιαστική εμπλοκή και υποστήριξη της Ευρώπης για τη νέα προσπάθεια που καταφέραμε σταδιακά να έχει ξεκινήσει μέσα από τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα". Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, πολύ πρόσφατα, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου, "έχουμε μέσω των σχετικών Συμπερασμάτων καταφέρει να υπάρχει μια σαφής διασύνδεση της προόδου στα ευρωτουρκικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του συμφωνημένου πλαισίου".

"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το κεκτημένο μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως βάση για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και ως η σημαντικότερη ασφαλιστική δικλείδα για εφαρμογή μίας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να μπορούν να απολαύσουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες σε μια επανενωμένη πατρίδα.

"Mέσα από τη γενικότερη στρατηγική μας, πετύχαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την περαιτέρω ανατροπή μιας αντίληψης που διαμορφώθηκε στις Βρυξέλλες για την πατρίδα μας, ως μία χώρα με μονοθεματική ατζέντα που ενδιαφέρεται μόνο για την Τουρκία, τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό", σημείωσε, αναφέροντας ότι η Κύπρος προσεγγίζεται πλέον ως ένας δημιουργικός και αξιόπιστος εταίρος, με σημαντική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά δρώμενα, με λόγο και ρόλο στις προσπάθειες και στα θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες, σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ.

Επιπλέον, είπε ότι η Κύπρος έχει αξιοσημείωτο αποτύπωμα, δεδομένου του μικρού της μεγέθους, σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και που βασικό στόχο έχουν την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Εξέφρασε τη χαρά του για την κάθοδο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν, στην Κύπρο την 1η Μαΐου, για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μετά από πρόκληση του ιδίου. "Θεωρώ τη θετική ανταπόκριση της ως ένδειξη και της αναγνώρισης του ρόλου που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει εντός της ΕΕ", είπε.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2026, είπε ότι "αποκτά τη μορφή μιας εθνικής αποστολής με πανευρωπαϊκή διάσταση", καθώς πρόκειται για ένα σημαντικότατο ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία, στο οποίο "η διακυβέρνησή μας και εγώ προσωπικά αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία". Γι' αυτό, είπε, συστάθηκε έγκαιρα το Υφυπουργείο για Ευρωπαϊκά Θέματα και διορίστηκε αρμόδια Υφυπουργός. "Αυτή η Προεδρία πρέπει να είναι σαφώς περισσότερο επιτυχής από την πρώτη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2012", υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν για τη συμβολή του στην προσπάθεια και για το Κυπριακό και για την οικονομία, σημειώνοντας ότι η συμβολή της ΔΗΠΑ είναι ουσιαστικής σημασίας.

"Ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει και ισχυρή Κύπρος", ανέφερε, υποσχόμενος ότι θα εργαστεί άοκνα τόσο στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και ευρύτερα, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει συνεκτική και ενωμένη, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας και πολέμων.

"Παραμένοντας πιστοί στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ένωσης, μπορούμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες, μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια ακόμη καλύτερη και πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση προς όφελος των πολιτών μας και, κυρίως, προς όφελος της νέας γενιάς των Ευρωπαίων", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στη συνεργασία Κράτους με ΚΙΤΙΟΝ για μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας

Τροχαίο στη Λάρνακα: Ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Κάποιες εταιρείες δεν παρέχουν την εγγύηση των εφτά χρόνων λέει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Μονή Αββακούμ: Απαντούν οι δικηγόροι των μοναχών στον Αρχιεπίσκοπο – Τα 20 σημεία για το καταστατικό της Εκκλησίας

Ληστές σκότωσαν γνωστό 38χρονο ηθοποιό - Συγκλονισμός στα διεθνή ΜΜΕΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top