ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη θέση του για κυριαρχική ισότητα εξέφρασε στην Ολγκίν ο Τατάρ

Τη θέση του για κυριαρχική ισότητα εξέφρασε στην Ολγκίν ο Τατάρ

Χωρίς κοινό έδαφος δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθούμε και να ξεκινήσουμε ξανά μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. «Αυτό ακριβώς σημαίνει η πολιτική μας, και γι' αυτό είναι σημαντικό (η κ. Ολκγίν) να αποδώσει σημασία σε όλες αυτές τις ευαισθησίες στην έκθεση που θα συντάξει», είπε.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του για την επίλυση του Κυπριακού και στους όρους του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Η συνάντηση Τατάρ-Ολγκίν πραγματοποιήθηκε στο «προεδρικό». Την κ. Ολγκίν συνόδευε ο σύμβουλος της, Patti Londono. 

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τατάρ προέβη σε δηλώσεις κατά τις οποίες κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη για «αλλαγή νοοτροπίας και αναγνώριση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων». Επιπλέον, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου τόνισε -όπως είπε- την «ανάγκη για λύση βασισμένη στη συνεργασία δύο κρατών».

Όπως είπε, υπενθύμισε στην κ. Ολγκίν «τις αρμοδιότητές της και την ουσία της έγκρισης που δώσαμε», στην εντολή της. «Δήλωσα ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψω πιέσεις για να μετατοπίσουμε το θέμα ή να φέρουμε τους ηγέτες στον διάλογο. Υπενθύμισα ότι κέρδισα αυτές τις εκλογές με μια υπόσχεση στον λαό μου και παρουσιάζοντας μια νέα πολιτική. Τόνισα ότι η νέα πολιτική που παρουσιάσαμε στη Γενεύη πριν από περίπου 3,5 χρόνια συνεχίζεται απαρέγκλιτα, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η Κυβέρνησή του μας παρέχουν την πλήρη υποστήριξή τους σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ. 

«Κατά την αξιολόγηση που κάναμε με τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, με τον οποίο ταξίδεψα πρόσφατα στην Γκάμπια και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ, επαναλάβαμε ότι τα εγγενή κεκτημένα δικαιώματα στα οποία αναφερόμαστε, η κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς. Επισημάναμε επίσης ότι αυτό που είπαμε στη Γενεύη πριν από 3,5 χρόνια παραμένει απόλυτα σε ισχύ, δηλαδή ότι δεν πρέπει να διανοηθούν πως θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να πληρούνται αυτά τα κριτήρια», δήλωσε.

Συνεχίζοντας ο κ. Τατάρ είπε ότι επανέλαβε στην κ. Ολγκίν «ότι είμαστε αμετακίνητοι σε αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Στις 5 Ιουλίου 2024, θα έχουν περάσει έξι μήνες. Γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Τι είπαμε εμείς; Ζητήσαμε κυρίαρχη ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. Για να ικανοποιηθούν αυτά, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποια βήματα. Η κυριαρχία μας πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια».

Υποστήριξε στις δηλώσεις του επίσης ότι «πΠαρόλο που αυτά αναφέρονται στις συμφωνίες του 1960, αν κοιτάξουμε την τρέχουσα κατάσταση, με το ψήφισμα 186 της 4ης Μαρτίου 1964, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι η Κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου. Μετά το σχέδιο Ανάν, παρά το γεγονός ότι είπαν όχι, εντάχθηκαν μονομερώς στην ΕΕ και έγιναν κράτος μέλος της ΕΕ». Όλα αυτά, ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ, «τούς επέτρεψαν να εδραιωθούν στην άλλη πλευρά με τα δικαιώματα που σφετερίστηκαν και εκμεταλλεύονται στο έπακρο, ενώ οι Τουρκοκύπριοι παρέμειναν εκτός αυτού του συστήματος, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους απομόνωση, κάθε είδους εμπάργκο, χωρίς απευθείας πτήσεις, χωρίς απευθείας εμπόριο. Δεν ανέχονται καν να συναντηθούμε με ηγέτες χωρών του κόσμου, και πριν από την επίσκεψή μου στην Γκάμπια, η ελληνοκυπριακή πλευρά έγραψε επιστολές στην ηγεσία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, προσπαθώντας να εμποδίσει τις δραστηριότητες και τις ομιλίες μας. Με αυτή τη νοοτροπία, αναρωτιέμαι σε ποιο τραπέζι θα καθίσουμε και τι θα λύσουμε;»

Σε ό,τι αφορά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τατάρ είπε ότι «το να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα λύσει από μόνο του τίποτα. Το βασικό είναι να αλλάξει η νοοτροπία. Η νοοτροπία ότι ο τουρκοκυπριακός λαός στο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει ίσο νομικό καθεστώς με τον ελληνικό λαό». Πρόσθεσε ότι «χωρίς κοινό έδαφος δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθούμε και να ξεκινήσουμε ξανά μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Αυτό ακριβώς σημαίνει η πολιτική μας, και γι' αυτό είναι σημαντικό (η κ. Ολγκίν) να δώσει σημασία σε όλες αυτές τις ευαισθησίες στην έκθεση που θα συντάξει».

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, λέγοντας ότι ανέφερε ότι «οι δύο λαοί πρέπει να διαπραγματεύονται ελεύθερακαι να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» καθώς και ότι «μια ενδεχόμενη συμφωνία πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία δύο κρατών, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Διαφορετικά, η οποιαδήποτε αντίληψη που επιχειρεί να μας επαναφέρει στην κατάσταση πριν το 1974 ή ακόμα και πριν το 1960, θα συναντήσει τη σθεναρή μας αντίσταση».

Συνεχίζοντας επανέλαβε «ότι η επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθίσταται άνευ νοήματος χωρίς την αποδοχή της νέας μας πολιτικής, της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας».

Απαντώντας έμμεσα και στην κ. Ολγκίν η οποία είχε κάνει αναφορά σε δηλώσεις της στην κοινωνία των πολιτών, ο κ. Τατάρ, είπε ότι «ορισμένες ΜΚΟ εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά αυτές δεσμεύουν μόνο τις ίδιες. Εμάς μας δεσμεύει το κράτος μας, οι αποφάσεις που λαμβάνονται, ο αγώνας του λαού μας, οι σχέσεις μας με την Τουρκία».

 Η προσδοκία του, είπε, είναι η κ. Ολγκίν «να αναλύσει διεξοδικά στην έκθεσή της όλα όσα έχει βιώσει η Κύπρος τα τελευταία 50 χρόνια και να τα συμπεριλάβει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Εύχομαι να συμπεριλάβει όλα αυτά στην έκθεσή της, να αναδείξει τις αδικίες που έχουν υποστεί οι Τουρκοκύπριοι και πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά, εκμεταλλευόμενη τη θέση της, αποτελεί ουσιαστικά την κύρια αιτία της έλλειψης λύσης στην Κύπρο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εξετάζεται σήμερα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η ένσταση Γ.Ελεγκτή στο αίτημα παύσης του

Απ’ όλα τα… ναρκωτικά είχε ο μπαξές – Χειροπέδες σε 31χρονο – Τι εντόπισαν σε όχημα και οικία

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Επ.Εργασίας: Όσα συζητήθηκαν για την στήριξη της Τρίτης Ηλικίας - Τα σχέδια, τα επιδόματα και το Κόκκινο Κουμπί

Γιώργος Μαζωνάκης: Δικαστική διαμάχη με στενό του συγγενή για την περιουσία τουΣτην τελική ευθεία οι εκλογές - Τα πυρά της Αννίτας - Επίθεση ΑΚΕΛ κατά ΕΛΑΜ - Υποψήφιος με εγκληματικό παρελθόν

Στην τελική ευθεία οι εκλογές - Τα πυρά της Αννίτας - Επίθεση ΑΚΕΛ κατά ΕΛΑΜ - Υποψήφιος με εγκληματικό παρελθόν

Λίγες μόνο μέρες πριν από τις πολλαπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου, ο προεκλογικός αγώνας φουντώνει ακόμα περισσότερο, με τα κόμματα να καταβάλλουν προσπάθεια για συσπείρωση των οπαδών τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top