LIKE ONLINE

Τι είναι η «θεωρία των 7 φίλων» που έχει γίνει viral στο TikTok

Τι είναι η «θεωρία των 7 φίλων» που έχει γίνει viral στο TikTok

Εσύ τους έχεις;

 

Σύμφωνα με τη «θεωρία των 7 φίλων», αυτοί είναι οι μόνοι άνθρωποι που χρειάζεσαι στον πολύ στενό σου κύκλο. 

Σκέψου λίγο τα άτομα που χαρακτηρίζεις ως πιο στενούς σου φίλους: Μπορεί να έχεις 1-2 πολύ κολλητούς, που τους αποκαλείς «αδέρφια», και κάποιους πολύ στενούς φίλους, καθένας εκ των οποίων έχει ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό/χάρισμα που σε κάνει να τον αγαπάς τόσο πολύ και να τον θες στη ζωή σου.

Eίναι λογικό. Όπως λέει η κοινωνική λειτουργός Julia Childs, η οποία ειδικεύεται στη συμβουλευτική ψυχικής υγείας, «δεν μπορούμε να είμαστε τα πάντα για τους πάντες. Το ίδιο ισχύει και με τη φιλία: Δεν μπορεί ένας φίλος να καλύπτει όλες σου τις ανάγκες». Ίσως είναι αυτή η κοινώς αποδεκτή παραδοχή που έχει κάνει τη «θεωρία των 7 φίλων» τόσο δημοφιλή στο Tik Tok.

Η συγκεκριμένη θεωρία υποστηρίζει ότι υπάρχουν 7 τύποι φίλων που ιδανικά θα έπρεπε (ή θα θέλαμε) να έχουμε όλοι μεγαλώνοντας. Το σκεπτικό βασίζεται στη σημασία των ποιοτικών σχέσεων που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ποιότητα της ζωής μας και καταλήγει στον αριθμό 7, υποδεικνύοντας πως έτσι διαφοροποιείται το ακριβές είδος σχέσης που έχουμε με τον καθένα.

Θα αναρωτιέσαι, βέβαια, αν έχει οποιαδήποτε επιστημονική υπόσταση αυτή η θεωρία και η απάντηση είναι ορθά-κοφτά: 'Oχι. Όμως η Childs, που έγραψε ολόκληρο σχετικό άρθρο, εξηγεί γιατί την υποστηρίζει:

«Οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να ζούμε απομονωμένοι. Για την ακρίβεια, έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ψυχική μας υγεία. Στον αντίποδα, μια εύρωστη παρέα φίλων μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην ευεξία μας, με τα οφέλη να αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε και γίνεται πιο δύσκολο να αναπτύξουμε νέες φιλίες».

Η ίδια διευκρινίζει: «Το να διατηρείς τουλάχιστον 7 καλές φιλίες στην ενήλικη ζωή μπορεί να μην ακούγεται ρεαλιστικό. Για τους πιο μοναχικούς ανθρώπους, μάλιστα, ο αριθμός μπορεί και να μοιάζει τρομακτικός. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και όχι κάτι για να νιώθεις άσχημα. Αν σκεφτείς καλά, βέβαια, ίσως θυμηθείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάποτε έπαιξαν σημαντικό αν και διαφορετικό ρόλο στη ζωή σου, με τους οποίους ίσως έχασες επαφή. Γιατί δεν δοκιμάζεις να επικοινωνήσεις ξανά; Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν, όμως, η ουσία αυτής της θεωρίας είναι να μας ενθαρρύνει να θυμηθούμε τη σημασία της σύνδεσης και να αποκτήσουμε την πρόθεση για φιλία. Και μόνο η ενέργεια που θα βάλουμε σε αυτό μπορεί να μας ωφελήσει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

Τι λέει «η θεωρία των 7 φίλων»

Η «θεωρία των 7 φίλων», λοιπόν, ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από μία influencer στο TikTok, που εξήγησε τον διαφορετικό ρόλο που παίζει η κάθε φίλη της στη ζωή της. Πάρα πολύ γρήγορα η ιδέα κοινοποιήθηκε για να βρει πολλούς υποστηρικτές που έκαναν ακριβώς το ίδιο, συμφωνώντας ότι πραγματικά ποιοτικές σχέσεις έχουν επί της ουσίας με 7 συγκεκριμένους φίλους, ο καθένας εκ των οποίων έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό:

1. Ο φίλος που έχεις κρατήσει από τα παιδικά σου χρόνια

Μπορεί να είναι ο πρώτος σου φίλος στον παιδικό σταθμό ή ένα γειτονάκι με το οποίο έκανες τις πρώτες ποδηλατικές βόλτες σου. Το άτομο αυτό σε κάνει να νιώθεις σα να επιστρέφεις στο σπίτι σου, γιατί γνωρίζεστε κυριολεκτικά μια ζωή. Αυτή η κοινή ιστορία σας κάνει να νιώθετε τρομερά άνετα όταν είστε μαζί.

2. Ο φίλος που σε κάνει πάντα να γελάς

Αν έχεις έναν τέτοιον φίλο. είσαι πολύ τυχερός/-η, γιατί αποτελεί εγγύηση ότι θα σου φτιάξει τη διάθεση ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Κάποιοι άνθρωποι έχουν αυτό το χάρισμα και γι’αυτό τους αξίζει να τους αντιμετωπίζουμε σαν θησαυρό.

3. Αυτός που μπορεί να έχεις να δεις χρόνια, όμως τίποτα δεν αλλάζει μεταξύ σας

Σίγουρα έχεις έναν τέτοιον φίλο, που μπορεί π.χ. να ήσασταν συμμαθητές και μετά να έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό και να έμεινε εκεί, κι όμως κάθε φορά που επιστρέφει και συναντιέστε νιώθετε ο ένας τον άλλον σα να βρεθήκατε κι εχθές. Δεν είναι πολύ όμορφο συναίσθημα αυτό;

4. Τον φίλο στον οποίον μπορείς να πεις τα πάντα

Όχι μόνο επειδή εμπιστεύεσαι ότι δεν θα τα μαρτυρήσει πουθενά, αλλά και επειδή νιώθεις τρομερά άνετα, γιατί έχει τη σπάνια ενσυναίσθηση να σε ακούει με ειλικρινές ενδιαφέρον και να σε αγαπάει χωρίς να σε κάνει να νιώθεις άσχημα, ό,τι κι αν εξομολογηθείς.

5. Τη φίλη που νιώθεις σαν αδερφή σου

Ξέρει όλη σου την οικογένεια, στο σπίτι σου λειτουργεί σαν στο σπίτι της και ξέρεις ότι θα υπάρχει στη ζωή σου πάντα, ακόμα κι αν πού και πού διαφωνείτε έντονα σε κάποια θέματα. Είναι αυτή που θα δεις πιο συχνά από όλους, που θα κάνετε μαζί Χριστούγεννα και Πάσχα, και που θα σου βαφτίσει το παιδί. Φυσικά, η φιλία αυτή δεν έχει φύλο, υποστηρίζεται και από άντρες.

6. Η φίλη στην οποία λες όλα τα «ερωτικά» σου

Η φιλία αυτή συναντάται συνήθως –αν και όχι αποκλειστικά– στις γυναίκες (οι άντρες πιο δύσκολα μιλούν μεταξύ τους για τα ερωτικά τους). Είναι αυτή που θα σε ακούσει με το ενδιαφέρον ψυχοθεραπευτή και είτε θα σου δώσει τις πιο χρήσιμες συμβουλές, είτε θα σε πάει στα μπουζούκια και θα βροντοφωνάξει μαζί σου «να πάει να...», σε κάποια δακρύβρεχτη μπαλάντα της Βίσση.

7. Το πολύ σημαντικό αυτό άτομο που καμαρώνεις να λες ότι είναι φίλος/φίλη σου

Ακόμα κι αν δεν μιλάτε 100 φορές τη μέρα, ένα μήνυμα θα στείλεις και θα είναι εκεί. Θα αφήσει στην άκρη την πολύ σημαντική δουλειά που έχει να κάνει, θα εμφανιστεί κάτω από το σπίτι σου αργά το βράδυ με μπύρες, θα σε ακούσει, θα σου δώσει μία σοφή συμβουλή και θα σου θυμίσει ότι δεν είσαι ποτέ μόνος/μόνη.

ΠΗΓΗ: Οw.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top