ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νικολαΐδης : Να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι για την Uniastrum

Νικολαΐδης : Να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι για την Uniastrum

Η ανάγκη εις βάθους διερεύνησης των γεγονότων που οδήγησαν στην αγορά της Uniastrum Bank από την Τράπεζα Κύπρου το 2008, με τελικό στόχο να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, τονίστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών τόσο από τους βουλευτές όσο και εκ μέρους της Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου.

Τεράστιο σκάνδαλο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης την περίπτωση της Uniastrum και ανέφερε ότι πρόθεση της Επιτροπής Θεσμών είναι μέσα στα πλαίσια της άσκησης του επιβαλλόμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου να το διερευνήσει μέχρι τέλους.

«Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη παρόμοια περίπτωση τόσης καταρχήν κατάφωρης παραβίασης των θεσμών και της χρηστής διοίκησης όσο η περίπτωση Uniastrum. Η Επιτροπή Θεσμών μέσα στο πλαίσιο του δικού της ρόλου χωρίς να έχει πρόθεση ή δικαίωμα να παρεμποδίσει την οποιαδήποτε άλλη θεσμική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει στόχο βήμα προς βήμα, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου να διερευνήσει πλήρως το θέμα της Uniastrum», είπε.

Εξήγησε ότι τα στοιχεία που θα προσπαθήσει να αγγίξει η Επιτροπή είναι κατά πόσο κατά την αγορά της ρωσικής τράπεζες αγνοήθηκε η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το περιβάλλον στη συγκεκριμένη χώρα που έγινε η αγορά ή και γνωμοδοτήσεις συγκεκριμένων λογιστικών συμβούλων για την αγορά.  Όπως ανέφερε, θα δοθούν γραπτώς συγκεκριμένες ερωτήσεις στους καλεσμένους οι οποίοι βρέθηκαν στην Επιτροπή στα πλαίσια του θεσμικού τους ρόλου και θα ζητηθούν συγκεκριμένα στοιχεία για πτυχές του θέματος που θέλει η Επιτροπή να μελετήσει, ώστε να αποφασίσει η Επιτροπή με ποιους καλεσμένους θα συνεχίσει.

Η αποξένωση της Uniastrum ήταν από την αρχή μέρος της στρατηγικής της νέας διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου όπως δήλωσε στην Επιτροπή ο Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλης Περσιάνης, ο οποίος ανέφερε ότι αν η Επιτροπή επιθυμεί να φέρει τα άτομα που έλαβαν μέρος στη λήψη των αποφάσεων για την αγορά της Uniastrum θα πρέπει να πάει σε άτομα που είναι σήμερα εκτός Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη, η πώληση της  Uniastrum αποτελούσε μια υποχρέωση και υπόσχεση της Τράπεζας με θετικό αντίκτυπο στα κεφάλαια της Τράπεζας τα οποία ανέρχονται σήμερα στο 15,2% .

«Ήταν μια αγορά που δεν την θέλαμε, δεν ήταν συμφέρουσα», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής.

Ανέφερε επίσης ότι αποτελεί και επιθυμίας της Τράπεζας να ξεκαθαρίσουν τα ερωτήματα όσο το δυνατό πιο γρήγορα και ολοκληρωμένα, ώστε να προχωρήσει η Τράπεζα στην επόμενη μέρα.

Ανέφερε επίσης ότι η νέα Τράπεζα Κύπρου με τη νέα μετοχική δομή που αποτελείται από κουρεμένους καταθέτες και επενδυτές που στήριξαν την Τράπεζα στα στρες – τεστ, έχει περισσότερο συμφέρον απ` όλους να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όπως είπε, τα ερωτήματα που τίθενται στη Βουλή ενδιαφέρουν και την Τράπεζα που δεν θέλει να υπάρχουν βαρίδια του παρελθόντος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «στο τέλος τη φωτιά δεν πρέπει να την πληρώνει ο πυροσβέστης».

Εξηγώντας τη διαδικασία της πώλησης της Uniastrum είπε ότι αυτή έγινε με ανοικτή προσφορά, έγινε έλεγχος στους δυνητικούς αγοραστές και η διαδικασία ήταν στα πλαίσια των κανόνων της αγοράς. Το τελικό όφελος για την Τράπεζα από την πώληση, όπως ανέφερε, ήταν €550 εκ, ενώ υπήρξε κέρδος 0,3% στα κεφάλαιά της Τράπεζας.

Ανέφερε επίσης ότι σημαντικό κέρδος ήταν η μείωση του ρίσκου τόσο της ρευστότητας όσο και του κρατικού και του εποπτικού ρίσκου από τη δραστηριοποίηση σε μια αγορά με πολύ ρευστή κατάσταση.

Ανέφερε επίσης ότι η λογιστική ζημιά από την διαδικασία αγοραπωλησίας της Uniastrum ήταν €28 εκ. Είπε επίσης ότι πλέον η έκθεση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία περιορίζεται στα  €155 εκ. που αφορά λεφτά που δόθηκαν από την Τρ. Κύπρου στην Uniastrum και κάποια ακίνητα. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν δάνεια που εκκρεμούν. Είπε επίσης ότι ένα μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας ήταν ένας διάλογος που αφορούσε στη συναλλαγματική ισοτιμία και στον τρόπο πληρωμής. 

Δήλωσε επίσης την πρόθεση της Τράπεζας είναι να δώσει όλα τα στοιχεία ώστε να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία και αν υπάρχουν ένοχοι να βρεθούν.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε ότι η Επιτροπή έκανε μια σχετική έρευνα για να δει κατά πόσο δίνονταν οι σωστές πληροφορίες στους επενδυτές για την αξίας της Τράπεζας, που ολοκληρώθηκε το 2014 και κατατέθηκε στη Γενική Εισαγγελία και ο Γενικός Εισαγγελέας τους απάντησε τον 8/2015 ότι ενδέχεται να υπάρχει ποινική διάσταση των θεμάτων. 

Το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Γιώργος Συρίχας ανέφερε ότι για την υπόθεση της αγοράς της Uniastrum θα πρέπει να παρευρεθούν στην Επιτροπή οι άνθρωποι που χειρίστηκαν το θέμα δια ζώσης. Όπως είπε για την αγορά υπήρχαν καταγεγραμμένα και θετικά και αρνητικά στοιχεία, ενώ κάποια από τα θετικά όπως η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, ή ότι η δανειοδότηση ήταν πολύ φθηνή στη Ρωσία αποτέλεσαν μια στατική ανάλυση, που δεν συμπεριλάμβανε πρόβλεψη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι σήμερα έγινε επανάληψη του τί έκανε η Επιτροπή το 2013. Όλα όσα ακούστηκαν σήμερα, ανέφερε, είναι καταγεγραμμένα στην Έκθεση της Επιτροπής Θεσμών όπως αυτή δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Γενικό Εισαγγελέα. Αυτή η επανάληψη είπε, είναι καλή γιατί σημαίνει ότι η βουλή δεν ξεχνά αυτούς που οδήγησαν τον κυπριακό λαό στην καταστροφή. Έχει σημασία όσα είναι  καταγεγραμμένα, πρόσθεσε, να διερευνηθούν με τον σωστό τρόπο ώστε οι ένοχοι επιτέλους να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η βουλή είπε, έχει αποστολή να αναδείξει τα θέματα, τις εγκληματικές πράξεις, τις παρανομίες, τις μίζες που οδήγησαν στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας καθώς και τις πολιτικές πράξεις και παραλείψεις που δεν απέτρεπαν αυτά τα αποτελέσματα.  Ανέφερε τέλος ότι οι μεγάλοι ένοχοι είναι λίγο πολύ γνωστοί και αναμένεται η τιμωρία των ενόχων.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και ανησυχητικά και είναι δουλειά της Νομικής Υπηρεσίας να φτάσει μέχρι τέλους στη διερεύνηση τους. Ανέφερε ότι προκαλεί απορίες γιατί όταν υπήρξε εισήγηση για επανεξέταση και υπαναχώρηση της Τράπεζας από τη διαδικασία από διεθνή οίκο, ουδόλως λήφθηκε υπόψη.  Εξέφρασε επίσης ανησυχία για το κατά πόσο η πρόσβαση πλέον στα αρχεία της Uniastrum θα είναι δύσκολη, αφού ίσως να απαιτηθεί πλέον δικαστική συνδρομή από ξένη χώρα. 

Ανέφερε ακόμα ότι μεγάλος αριθμός των υποθέσεων για την οικονομία που προχωρούν ενώπιον του δικαστηρίου είναι υποθέσεις που διαχειρίστηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αυτό που αναμένουμε εμείς είναι τη διερεύνηση του τραπεζικού σκανδάλου από τους ανακριτές, τη στοιχειοθέτηση του από την νομική υπηρεσία και να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίων όχι για παρατυπίες που αφορούν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά για ποινικά επί της ουσίας αδικήματα που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης. Διερωτήθηκε επίσης τί έγινε με όσους εργοδοτούνταν στην Τράπεζα Κύπρου και έσβησαν σημαντικά αρχεία τα οποία επανέκτησαν πλέον οι ανακριτές και μέχρι σήμερα δεν έχουν διωχθεί .

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ο οποίος εντός της Επιτροπής έδωσε σωρεία στοιχείων  που προέκυψαν από την διερεύνηση του θέματος της αγοράς της Uniastrum και υπέβαλε αρκετά ερωτήματα, ανέφερε ότι η αγορά και πώληση της Uniastrum είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που λειτουργούσε το σύστημα και η οικονομική κατάρρευση δεν έγινε τυχαία.
Είπε επίσης ότι τη διαδικασία για την απόδειξη όλων αυτών την έχει η ΓΕ και οι ανακριτικές αρχές.

Είπε επίσης ότι σήμερα υπήρξαν παραδοχές, βγήκαν πολλά πράγματα και κάτι τέτοιο ενισχύει την προσπάθεια της Επιτροπής να προχωρήσει μέχρι τέλος και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι δεν λήφθηκε υπόψη η κατάσταση της οικονομίας τόσο της παγκόσμιας όσο και της ρωσικής κατά την αγορά της Τράπεζας. Τέλος ανέφερε ότι οι επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής Θεσμών για την Uniastrum θα καταδείξουν και πολλά άλλα πράγματα και επιφυλάχθηκε για τα περαιτέρω.

Ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεχίζει με τη διερεύνηση σκανδάλων για την οικονομία «μέχρι που να δώσουμε στη δημοσιότητα με τέτοιο τρόπο τα στοιχεία ώστε το `δικαιακό` μας σύστημα να μην έχει καμιά δικαιολογία στο να καθυστερήσει άλλο ή να μην αποδώσει δικαιοσύνη και να μην τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Ανέφερε ότι για την υπόθεση της Uniastrum έχουν τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα, κάτι που αποδεικνύει ότι οι βουλευτές με την ελάχιστη τεχνοκρατική στήριξη έχουν συγκεκριμένα στοιχεία και για μίζες και για δάνεια τα οποία μπορεί να διαγράφηκαν και για πολλά άλλα. Το συμπέρασμα, πρόσθεσε, είναι τί κάνουν οι συντεταγμένοι και καλοπληρωμένοι θεσμοί και η ίδια η τράπεζα προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός είπε, κι αν εμποδίζεται από σημερινούς συμμετέχοντες στη λειτουργία της Τράπεζας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top