ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Υπό το μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίες θα περάσουν οι διαφημιστικές δαπάνες των υποψηφίων σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της 9ης Ιουνίου.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, υπέδειξε πως οι υποψήφιοι έχουν δύο μήνες από την ανακοίνωση του αποτελέσματος να υποβάλουν τις διαφημιστικές τους δαπάνες κατά την προεκλογική περίοδο - η οποία ορίζεται σε έξι μήνες πριν την ημέρα των εκλογών - στον Έφορο Εκλογών και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της Ελεγκτικής στις 26 Απριλίου 2024, στη βάση του άρθρου 52(6) του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου του 1979 (Ν.72/1979), όπως έχει τροποποιηθεί «Οι φορείς που προσφέρουν διαφημιστικές υπηρεσίες αποστέλλουν στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε κάθε υποψήφιο ή για λογαριασμό του, εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών».

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση εδώ.

Το πρόστιμο

Το ποσό που θα καλεστούν θα πληρώσουν οι υποψήφιοι είναι το ποσό της υπέρβασης από το όριο που δικαιούνται για δαπάνες με βάση τη σχετική νομοθεσία. Το πρόστιμο εκδίδεται από τον Έφορο Εκλογών και θα πάει στο πάγιο ταμείο του Κράτους.

Οι «οροφές»

Tα ανώτερα επιτρεπόμενα ποσά έχουν ως εξής:

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές: €45.000, συν 5.000 προσωπικά έξοδα

Υποψήφιοι Πρόεδροι ΕΟΑ: €30.000

Υποψήφιοι Δήμαρχοι:
Α) Μέχρι 15.000 ψηφοφόρους, το ποσό των €10.000
Β) μέχρι 30.000 ψηφοφόρους, το ποσό των €20.000
Γ) και πάνω από 30.000 ψηφοφόρους, το ποσό των €30.000

Υποψήφιοι Αντιδήμαρχοι: €10.000

Δημοτικοί σύμβουλοι: €3.000

Μέλη σχολικών εφορειών: δεν έχει εντοπιστεί όριο με βάση κάποια νομοθεσία

Κοινοτάρχες: €3.000

Μέλη κοινοτικών συμβουλίων: €1.000.

Οι «τρύπες» στη νομοθεσία

«Λάστιχο» χαρακτήρισε τη νομοθεσία ο Μάριος Πετρίδης αφού μεταξύ άλλων επιτρέπει στον υποψήφιο να προπληρώσει διαφημιστικές ενέργειες πριν τους έξι μήνες που προβλέπει η νομοθεσία και να μην περιληφθούν στον έλεγχο.

Ακόμη, αν γίνει πληρωμή από τρίτο για τον υποψήφιο είναι μεν παράνομη, καθώς όλες οι δαπάνες πρέπει να γίνονται από τον υποψήφιο, αλλά δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις δαπάνες

Παράλληλα, στις διαφημίσεις δεν περιλαμβάνονται τα social media καθώς δεν μπορεί η Υπηρεσία να ζητήσει από τις εταιρείες τα σχετικά αποδεικτικά για διασταύρωση στοιχείων.

Την ίδια ώρα, μπορεί να προκύψουν περιπτώσεις υποψηφίων των οποίων τα ποσά που δήλωσαν δεν συμφωνούν με τις δαπάνες των διαφημιστικών εταιρειών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πόλος έλξης η Κύπρος: «Απογειώθηκε» ο τουρισμός τον Ιούνη – Οι χώρες που μας προτίμησαν και οι κυριότεροι λόγοι

• Μονογονιός με λευχαιμία: Μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής αγωγής δεν καλύπτεται από το ΓΕΣΥ - Συγκινητική ανταπόκριση από πολίτες

• Πήρε σβάρνα παραλίες και έκλεβε νεαρός: Πώς «κάηκε» και έφτασαν στη σύλληψη του

• Πέθανε Κύπριος συγγραφέας - Τα συγκινητικά λόγια του γιου του

• Ευρυδίκη: Συγκλονίζει το νέο της τραγούδι για την επέτειο της εισβολής - Ακούστε τοΠαραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Παραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω Χ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top