ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύσημα στην Κύπρο για μεταναστευτικό στο Συμβούλιου Δικαιοσύνης της Ε.Ε

Εύσημα στην Κύπρο για μεταναστευτικό στο Συμβούλιου Δικαιοσύνης της Ε.Ε

Tα εύσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία για την επιτυχή διαχείριση του μεταναστευτικού και ειδικότερα στον τομέα των επιστροφών, χαρακτηρίζοντάς την ως εξαιρετικό παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλα κράτη μέλη, απένειμε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson κατά τις εργασίες του Συμβούλιου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΥ), στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε παρέμβασή του, στις εργασίες του Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 13 και 14 Ιουνίου, ο κ. Χαρτσιώτης εξέφρασε ευχαριστίες προς την Επιτροπή, καθώς επίσης για την ιδιαίτερη μνεία που γίνεται στην Έκθεση για την Κύπρο σχετικά με την επιτυχή σύνδεσή της με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν τον Ιούλιο του 2023.

Επίσης, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στις προτεραιότητες που τέθηκαν για τον χώρο του Σένγκεν για τα έτη 2024-2025.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά το οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕE, ώστε να ενισχύσει την ετοιμότητά της στην αντιμετώπιση κρίσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εισηγήθηκε όπως εξεταστεί η πιθανότητα, όταν υπάρχουν προβλέψεις για έντονα καιρικά φαινόμενα, να μετακινείται μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (rescEU) ο αναγκαίος εξοπλισμός, όπως για παράδειγμα πτητικά μέσα πυρόσβεσης από περιοχές που δεν φαίνεται να διατρέχουν κίνδυνο εγγύτερα προς τις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν.

Επίσης, ο κ. Χαρτσιώτης τόνισε ότι η Κύπρος, λόγω γεωγραφικής θέσης, δύναται να συνδράμει σημαντικά στον όλο ευρωπαϊκό σχεδιασμό της αντιμετώπισης κρίσεων.

Περαιτέρω, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι κατά την πρώτη μέρα του Συμβουλίου συζητήθηκαν η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, η πρόταση Κανονισμού για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου καθώς και τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου της κατάχρησης από πολίτες τρίτων χωρών της απαλλαγής από την υποχρέωση εξασφάλισης θεώρησης εισόδου (visa).

Κατά τη δεύτερη μέρα του Συμβουλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημαντικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πρόταση οδηγίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, και ζητήθηκε η θέση των Υπουργών κατά πόσον πρέπει να τεθούν μακρές περίοδοι παραγραφής των σχετικών αδικημάτων και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το παραγόμενο από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Χαρτσιώτης υποστήριξε τόσο τη θέσπιση μακρών περιόδων παραγραφής όσο και την ποινικοποίηση των απεικονίσεων εκμετάλλευσης παιδιών μέσω συστημάτων ηλεκτρονικής τεχνητής νοημοσύνης, παραθέτοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία έτυχαν θετικής ανταπόκρισης, γενικότερα.

Συζητήθηκε επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η καταπολέμηση της ατιμωρησίας, όπου ο ανώτερος Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ενημέρωσε για τις εν εξελίξει διαδικασίες διερεύνησης των εγκλημάτων που διαπράττονται στην Ουκρανία.

«Τόσο ο κ. Χαρτσιώτης όσο και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας υπενθύμισαν ότι πριν από 50 χρόνια θύμα επίσης βίαιης επίθεσης και εγκλημάτων υπήρξε και η Κύπρος από την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το 40% της επικράτειάς της», προστίθεται την ανακοίνωση.

Οι εργασίες του Συμβούλιου ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής και ο Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΒΑ)

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Η κατάσταση υγείας των παιδιών - Συνολικά επισκέφθηκαν το νοσοκομείο 26 πρόσωπα

• Καταγγέλλουν τον Φειδία για τα «απαξιωτικά» λόγια του – Ζητούν να απολογηθεί στην κάθε μάνα, σύζυγο, αδερφό και παιδί αγνοουμένου

• Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μας σιγοψήνει καθημερινά ο καιρός – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Κατερίνα Καινούργιου: Έκανε το πιο τρυφερό σχόλιο στη φωτογραφία του συντρόφου της

• Ασύλληπτο περιστατικό στην Ελλάδα: Μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι και βγήκε με… έγκαυμα στο πόδι – Ο λόγοςΕυθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ευθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ενώ η Άγκυρα δια του Ταγίπ Ερντογάν τεντώνει το σχοινί σε ότι αφορά τις απαράδεκτες αξιώσεις στο κυπριακό στρέφοντας τα πυρά και προς τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται να ευθυγραμμίζονται πλήρως, σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top