ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΔΩ τα δυο μεγάλα σκάνδαλα με το ταμείο συντάξεων της CYTA!

ΕΔΩ τα δυο μεγάλα σκάνδαλα με το ταμείο συντάξεων της CYTA!

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να παραδοθούν στον Γενικό Ελεγκτή και στον Γενικό Εισαγγελέα οι εναπομείνασες υποθέσεις που αφορούν τις… αξιοπερίεργες επενδύσεις του ταμείου συντάξεων της CYTA, επί προεδρίας Στάθη Κιττή.

Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες της ιστοσελίδας ToThemaOnline.

Πρόκειται για τουλάχιστον ακόμη τέσσερις επενδύσεις, για τις οποίες υπάρχουν ερωτηματικά, με τις δυο εξ αυτών να έχουν… έντονη μυρωδιά σκανδάλου.

Παραθέτουμε τις επενδύσεις που περιλαμβάνονται στη… δεύτερη δόση των αξιοπερίεργων επενδύσεων, αρχίζοντας από τις δυο που καταρρίπτουν τους νόμους της λογικής:

Mall of Lakatamia - K. Athienitis Contractors
Το έργο Mall of Lakatamia συγχρηματοδοτήθηκε από τη CYTA και την Τράπεζα Κύπρου. Οι δυο οργανισμοί έδωσαν στην εταιρεία K. Athienitis Contractors Developers Public Limited από 30 εκατομμύρια. Με 60 εκ. η εταιρεία… πέτυχε να μην ολοκληρώσει τις εργασίες (τα έξοδα υπολογίζονταν στα 56 εκατομ.), να ξοδέψει τα κονδύλια και να ψάχνει επενδυτή για να καταφέρει να το κτίσει. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το εμπορικό κέντρο επρόκειτο να ανοίξει τις... πύλες του για το κοινό το 2013, το χρονοδιάγραμμα μετατέθηκε για την άνοιξη του 2014, ενώ πιο πρόσφατα ειπώθηκε ότι  θα λειτουργήσει μέχρι τα Χριστούγεννα του 2015. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το έργο παραμένει σαν… ανεκπλήρωτο όνειρο, αυτή η επένδυση της CYTA θεωρείται ανεξασφάλιστη. Εξ αρχής, δηλαδή, ήταν κακή (πού ξανακούστηκε επενδυτικό ταμείο να δίνει δάνεια;).

Κτήριο Εσπερίδων - Vasos Markides
Στην οδό Εσπερίδων η CYTA αγόρασε έκταση γης από την εταιρεία Vasos Markides Estates LTD. Η συμφωνία μάλιστα προνοούσε να αναγείρει η εταιρεία και κτήριο. Η εταιρεία που πώλησε τα οικόπεδα, θα τα ανέπτυσσε δηλαδή. Ποιο είναι το τραγελαφικό; Το τότε Δ.Σ. της ΑΤΗΚ κατέβαλε 25 εκατομμύρια (μέχρι τον Οκτώβριο του 2014) για τη γη στην εταιρεία και τώρα η γη με την επένδυση μέσα αξίζει τα μισά!!! Mε βάση τις εκθέσεις τριών ανεξάρτητων εκτιμητών που κλήθηκαν μετά από προσφορές και νενομισμένες διαδικασίες που λήφθηκαν από τους νυν διαχειριστές του ταμείου, το έργο όπως ακριβώς είναι με την ανάπτυξη μέσα (κτηριακές εγκαταστάσεις και γη) ανέρχεται στα 12.5 εκατομμύρια.  Με απλά λόγια, τα οικόπεδα ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ σε σημείο που να αξίζουν τα διπλάσια απ’  ό,τι αξίζει τώρα το τεμάχιο με το κτήριο μέσα.

Εγκαταστάσεις UCLan Cyprus – Έργο Zavos Makarios Avenue στη Λεμεσό ( Zavos Group Land & Building Developers)
Οι δυο αυτές επενδύσεις δεν μοιάζουν τόσο με τις προηγούμενες. Στην περίπτωση του UCLan Cyprus ενεπλάκησαν δυο εταιρείες για την ανέγερση των εγκαταστάσεων και το θέμα αφορά τον τρόπο που θα καταβάλλεται ενοίκιο στην CYTA. Αυτή τη στιγμή γίνονται διεργασίες κι επαφές προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και να καταστεί αποδοτική η επένδυση της CYTA, με την καταβολή των ανάλογων ενοικίων.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη περίπτωση, έχει να κάνει με τη συνεργασία της CYTA με τον όμιλο εταιρειών Zavos ( έργο Zavos Makarios Avenue στη Λεμεσό). Η CYTA εξαγόρασε εταιρεία του ομίλου στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία αποδείχθηκε ότι είχε υποχρεώσεις ύψους 1,5 εκατομμυρίου έναντι των παλιών της μετόχων.  Με απλά λόγια αυτή η επένδυση είχε επιπλέον κόστος 1,5 εκατομμυρίου… 

Οι προηγούμενες υποθέσεις
Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και εξέτασης στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής την Τρίτη (29/09), παραθέτουμε εν τάχει τα δεδομένα:

•    Α. Panayides Contracting Ltd: Εδώ δεν έπρεπε να γίνεται καν συζήτηση. Το ομόλογο των 2,5 εκατομμύριων, δεν ήταν καταστροφική επένδυση για την CYTA. Όχι μόνο γιατί συγκριτικά με τα δεδομένα, το ποσό δεν ήταν μεγάλο, αλλά επειδή το χρέος εξοφλήθηκε πλήρως και μάλιστα καταβλήθηκαν οι ανάλογοι τόκοι…

•    Συμφωνία με όμιλο Λεπτού για μαρίνα Λεμεσού:  Η συμφωνία προνοούσε να καταβληθούν 30 εκατομμύρια στον όμιλο για το έργο Marina Residences στη Λεμεσό. Οι υποθήκες, ωστόσο, εξασφαλίζουν το ποσό των 30 εκατομμυρίων, έτσι που να καθιστά την επένδυση βιώσιμη.

•    Chaps Property Developers: Το ταμείο συντάξεων της ΑΤΗΚ επρόκειτο να χρηματοδοτήσει με 15 εκ. την ανέγερση ουρανοξύστη στην περιοχή που βρίσκεται το κέντρο διασκέδασης ZOO. Καταβλήθηκαν μέχρι στιγμής γύρω στα 10 εκατομμύρια, το έργο δεν προχώρησε, ενώ οι υποθήκες δεν καλύπτουν την επένδυση. Κατά συνέπεια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα…

•    Ακίνητο Ομίλου Παρασκευαΐδη – NEMIKA:  Μέχρι στιγμής από το μαρτυρικό ταμείο καταβλήθηκαν 14 εκατομμύρια για ανέγερση δυο πύργων στην περιοχή που βρίσκεται η Ολυμπιακή Επιτροπή. Αν και το έργο καθυστερεί λόγω της μείωσης της αξίας της γης, εντούτοις η επένδυση για την ώρα δεν είναι προβληματική. Δόθηκαν προσωπικές εγγυήσεις από την οικογένεια Παρασκευαΐδη, ενώ γίνονται προσπάθειες για να ξεκινήσει το έργο.

Φάνης Μακρίδης

  • Στις φωτογραφίες, το Mall of Lakatamia (Laκατάντια, είχε χαρακτηριστεί) και το ακίνητο στην Εσπερίδων. Τα οικόπεδα άξιζαν 25 εκατομμύρια και τώρα η γη με το κτήριο κοστολογούνται στα 12.5 εκ.!!!

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top