ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον έλεγχο των εξόδων των υποψηφίων σε εκλογές θα έχει το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή

Τον έλεγχο των εξόδων των υποψηφίων σε εκλογές θα έχει το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή

Την τροποποίηση του νόμου για τον έλεγχο των εξόδων των υποψηφίων σε εκλογές, είτε βουλευτών, είτε ευρωβουλευτών, είτε Προέδρου της Δημοκρατίας, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννος Λαμάρης το θέμα, το οποίο άπτεται και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε παραμείνει στάσιμο λόγω της αδυναμίας που δήλωνε το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή να ελέγξει στοιχεία τα οποία θα προβλέπει η νομοθεσία, αναφέροντας πως βρέθηκε μια μέση λύση η οποία μπορεί μεν να μην επιλύει οριστικά το πρόβλημα, δίνει ωστόσο μια λύση, καθώς το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή θα μπορεί να ελέγχει συγκεκριμένα έξοδα υποψηφίων, όπως η διαφήμιση σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Όπως είπε, στη νομοθεσία θα μπορεί να υπάρχει πρόνοια που να υποχρεώνει τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να υποβάλλουν στον Γενικό Ελεγκτή στοιχεία σε σχέση με τις διαφημίσεις υποψηφίων.

Το ίδιο, όπως πρόσθεσε, θα μπορεί να γίνει και με τις διαφημιστικές πινακίδες, οι διαφημιστικές εταιρείες δηλαδή να υποβάλλουν τα σχετικά στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή, όπως επίσης και με τις εφημερίδες και τα περιοδικά, αλλά και για την περίπτωση αποστολή τηλεφωνικών μηνυμάτων (sms).

Διευκρίνισε ωστόσο πως παρόμοιος έλεγχος κρίνεται δύσκολος για την περίπτωση των διαφημίσεων στο διαδίκτυο.

Ο κ. Λαμάρης ανέφερε επίσης ότι το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή εισηγήθηκε ότι όλες οι σχετικές συναλλαγές/εισφορές θα πρέπει να γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών για να μπορεί να γίνεται και ο ανάλογος έλεγχος.

Σημείωσε δε πως αυτό που πλέον απομένει είναι να αποφασιστεί ένας αποτελεσματικός τρόπος σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ποινών γι` αυτούς που θα παραβιάζουν τη νομοθεσία, θέμα για το οποίο θα υπάρξει τοποθέτηση στην Επιτροπή την ερχόμενη βδομάδα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ποινές, ο κ. Λαμάρης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδεχόμενη εισαγωγή αποτρεπτικών χρηματικών ποινών «είναι ίσως ένα μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να αποδώσει».

«Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του Οκτώβρη πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση για να είμαστε και συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Επιτροπή GRECO», πρόσθεσε, αναφέροντας πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα εξετάσουν το θέμα και θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τροποποιητική νομοθεσία εναρμονίζεται πλήρως με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής GRECO, σε βαθμό μάλιστα που σε κάποια σημεία «υπερβαίνει αυτές τις κατευθυντήριες, αφού τίθεται πλαφόν 30.000 ευρώ στα έξοδα των υποψηφίων βουλευτών, και άλλα που έχουν να κάμουν με τον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή για συγκεκριμένες δαπάνες που είναι απόλυτα ελέγξιμες».

«Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε πως όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν ίσες δυνατότητες εκλογής μέσα σε μια πιο δίκαιη προεκλογική περίοδο», πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top