ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mikhail Gutseriev: Ο δισεκατομμυριούχος που καταβροχθίζει τις ρωσικές τράπεζες

Mikhail Gutseriev: Ο δισεκατομμυριούχος που καταβροχθίζει τις ρωσικές τράπεζες

Η οικονομική κρίση στην Ρωσία, οδήγησε σε πτώχευση δεκάδες τράπεζες φέτος και απειλεί πολλές ακόμα

Αλλά όπως έχει αποδείξει και η ιστορία, σε περιόδους κρίσης, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι! Έτσι, για κάποιους, η κατάρρευση κάποιων τραπεζών, μετατράπηκε σε... χρυσωρυχείο.

Η τράπεζα B & N, που ιδρύθηκε από τον Mikhail Gutseriev, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτης της OAO Russneft, είναι ένας από τους κερδισμένους της υπόθεσης.

Τους τελευταίους μήνες, η τράπεζα κατάφερε να «καταβροχθίσει» μια σειρά από προβληματικούς δανειστές για να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ρωσίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ήταν τέτοιος που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, πριν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ που «στραγγάλισαν» τις κρατικές τράπεζες και τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν, οδηγώντας τη χώρα στην πρώτη ύφεση από το 2009.

«Η κρίση έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Mikail Shishkhanov, 43 ετών, ανιψιός του Gutseriev, σε συνέντευξή του στο γραφείο του στη Μόσχα.

«Εμείς δεν κερδίζουμε όσα είχαμε σχεδιάσει, αλλά έχουμε την ευκαιρία να αναπτυχθούμε μέσω των εξαγορών», δήλωσε ο Shishkhanov.

Τον Ιούνιο, η τράπεζα συμφώνησε να αγοράσει την τράπεζα MDM, φτάνοντας τον αριθμό των «προβληματικών» δανειστών που έχει αποκτήσει από τον Δεκέμβριο σε επτά. Η MDM, η οποία έχει και την Rost Group, ήταν η 23η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρωσία, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία. Τώρα η B & N είναι η πέμπτη μεγαλύτερη μη κρατική τράπεζα της Ρωσίας και η ένατη μεγαλύτερη συνολικά, σύμφωνα με τη Fitch Ratings Ltd.

Ενώ η B & N «κρατά τα ηνία», δεν είναι το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που αξιοποιεί τις ευκαιρίες της κρίσης. Τουλάχιστον τρεις άλλες – η Otkritie FC, η Promsvyazbank και η Πιστωτική Τράπεζα της Μόσχας – έχουν αγοράσει περιουσιακά στοιχεία, επωφελούμενες από μια πλημμυρίδα επενδύσεων σε φθηνές τράπεζες για να ενισχυθούν καθώς και για να αποφύγουν τον δανεισμό από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της επιβολής κυρώσεων.

Ο Shishkhanov αρνήθηκε να πει πόσα χρήματα έχει ξοδέψει για την επέκταση. Ο Gutseriev, 57 ετών, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας με περιουσία 2,9 δισεκατομμύρια δολ. σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RBC τον Ιούλιο ότι η οικογένειά του επένδυσε εκατομμύρια δολάρια από καταθέσεις του εξωτερικού προς τη Ρωσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος ήταν μέλος της Κάτω Βουλή της Ρωσίας στη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα πετρέλαια, έχει επενδύσει παράλληλα σε πολυτελή ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένων των πέντε αστέρων National κοντά στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και ελέγχει τη Slavkaliy με έδρα το Μινσκ. Το 2007, έφυγε από τη Ρωσία, εν μέσω κατηγοριών για παράνομη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της φοροδιαφυγής, την οποία αρνήθηκε. Επέστρεψε από το Λονδίνο τρία χρόνια αργότερα, μετά την αναίρεση των κατηγοριών.

Είναι ένα παιχνίδι τζόγου. Ο τραπεζικός δανεισμός καταρρέει κάτω από την πίεση των υψηλών επιτοκίων και η ανάκαμψη δεν αναμένεται σύντομα. Αν η οικονομία της Ρωσίας συνεχίσει να συρρικνώνεται το επόμενο έτος, όπως κρίνει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας από τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου, η B & N μπορεί να «γεμίσει» με επισφαλή χρέη.

Η ρωσική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 3,8% αυτό το έτος και με ένα επιπλέον 0,6% το 2016, δήλωσε την Τετάρτη στη Μόσχα, η Birgit Hansl, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top