ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζει στην Κύπρο με σοβαρής μορφής λαγόχειλο, τον κοιτούν παράξενα, αλλά απαντά με χαμόγελο! - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ζει στην Κύπρο με σοβαρής μορφής λαγόχειλο, τον κοιτούν παράξενα, αλλά απαντά με χαμόγελο! - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να μεταφέρεις την ιστορία του Zak Coates που μένει μόνιμα στην Κύπρο και γεννήθηκε με σοβαρής μορφής λαγόχειλο και τύφλωση στο δεξί μάτι…

Όταν βλέπεις ένα προσωπάκι παιδιού παραμορφωμένο και αναλογίζεσαι πως η ζωή του δεν θα είναι τόσο εύκολη, είναι δύσκολο να μην συγκινηθείς. Δύσκολο και να «παίξεις» με μια τέτοια ιστορία.

Επιμέλεια: Φάνης Μακρίδης

Σ΄ αυτή την περίπτωση, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ο λόγος είναι η αντιμετώπιση του ίδιου του Ζακ. Ο οποίος έμαθε να απαντά στις δυσκολίες της ζωής με ένα πλατύ χαμόγελο. Ένα χαμόγελο που σε κάνει να ανακουφίζεσαι. Να λες ότι αυτό το παιδάκι ξέρει να αντιμετωπίζει τη ζωή και δίνει μαθήματα…

Δεν είναι τυχαίο που η Daily Mail ανέδειξε την περιπέτεια που ζει από γεννησιμιού του. «Τον αποκαλούν ‘τέρας’ και τον κοιτάζουν επίμονα ξένοι, αλλά το αγόρι με το σοβαρό λαγόχειλο έχει μόνο μια απάντηση – ΧΑΜΟΓΕΛΑ» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που ακολουθείται από ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ.

Διαβάζοντάς το, καταλαβαίνεις ότι ο 9χρονος Ζακ σήμερα έχει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.

Η δημοσιογράφος Λίζι Πάρι, γράφει στο αγγλικό έντυπο: «Τώρα στην ηλικία των 9, είναι ικανός να φάει, να πιεί και να παίξει όπως όλα τα παιδιά στην ηλικία του.
Και όταν ξένοι σταματούν για να κοιτάξουν, σκάει πίσω ένα χαμόγελο και ρωτάει όποιον δείξει ενδιαφέρον αν θέλει να του εξηγήσει περισσότερα για την κατάστασή του.

'Δεν είχα ιδέα πως η σοβαρή παραμόρφωση του προσώπου θα ήταν μέχρι που γεννήθηκε’ δηλώνει η 50χρονη μητέρα του.

‘Μου είπαν μετά από υπερηχογράφημα στις 22 εβδομάδες ότι θα είχε λαγόχειλο αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο σοβαρό. Είμαι τόσο περήφανη που έφτασε τόσο μακριά ο Ζακ. Είναι μια τεράστια έμπνευση και είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση’».

Η μητέρα του Ζακ, Joanne Lynthgoe, πρόσθεσε: «Ένα μικρό κορίτσι κάποτε τον αποκάλεσε ‘τέρας’ και ο Ζακ άρχισε να συμπεριφέρεται ως τέτοιο για να την φοβίσει ακόμη περισσότερο.

Συνήθως τον κοιτάζουν αλλά δεν τον ενοχλεί. Συνήθως πηγαίνει και τους λέει ‘έχω λαγόχειλο και είμαι τυφλός στο ένα μάτι. Γιατί με κοιτάζετε;’. Είναι φανταστικό που δέχθηκε τις διαφορές του τόσο καλά και δεν επιτρέπει στα αρνητικά σχόλια να τον καταβάλουν. Ξέρω ότι θα έχει μια φυσιολογική κι ευτυχισμένη ζωή’».

Η κυρία Lynthgoe, που έχει και μια κόρη, την 15χρονη Ίντια, έχει περάσει ένα αγωνιώδες 28ωρο περιμένοντας να γίνουν εννέα ξεχωριστές εγχειρίσεις  στον Ζακ.

Οι πρώτες τέσσερις εγχειρίσεις ήταν πριν από την ηλικία των 18 μηνών, μετά που διαγνώσθηκε με την σπανιότερη μορφή λαγόχειλου.

Η μητέρα του σχολίασε: «Ο Ζακ αγαπά τα νοσοκομεία που κάνουν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Πέρασα τόσες πολλές ώρες ανησυχώντας γι΄ αυτόν, αλλά τώρα είναι σαν δεύτερη φύση για μας. Απέμειναν εννέα ακόμη εγχειρίσεις και θα σταματήσουν μόλις γίνει 18 χρόνων, εκτός και αν χρειαστεί επέμβαση αισθητικής βελτίωσης μετά.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες απ΄ όταν ο Ζακ ήταν μωρό, είναι εκπληκτικό. Είμαι τόσο περήφανη γι  αυτόν και γίνεται τόσο όμορφο παιδί.

Είμαι τόσο ευγνώμων σε όλο το νοσοκομειακό προσωπικό που χρησιμοποίησε οστικά μοσχεύματα για να αποκτήσει ένα συμμετρικό πρόσωπο».

Ο ειδικός χειρουργός Δρ Τζέιμς Πάρτριντζ δήλωσε: «Η προσπάθεια για βελτίωση προσώπου έχει θετική επίδραση σε εκατοντάδες παιδιά, νεαρούς ανθρώπους και στις οικογένειές τους κάθε χρόνο. Η ιστορία του Ζακ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αποδέχονται τα παιδιά να δέχονται τη διαφορετικότητά τους στην όψη. Το χιούμορ του, η αυτοπεποίθησή του και το τεράστιο χαμόγελό του που λάμπει, είναι πίστωση γι΄ αυτόν και την μητέρα του. Είναι καθαρό πως έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top