ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπηρεσία Θήρας: Τα απελευθερωμένα περδίκια ευάλωτα στους φυσικούς τους εχθρούς

Υπηρεσία Θήρας: Τα απελευθερωμένα περδίκια ευάλωτα στους φυσικούς τους εχθρούς

Τα απελευθερωμένα περδίκια, τα οποία έχουν εκκολαφτεί και μεγαλώσει σε εκτροφεία, κατά τις πρώτες ημέρες που τοποθετούνται στους πυρήνες προσαρμογής είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους φυσικούς τους εχθρούς, σε σύγκριση με τα άγρια περδίκια. (αλεπούδες, αρπακτικά πτηνά, αδέσποτοι σκύλοι), αναφέρει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, με αφορμή δημοσιεύματα για τον θάνατο περδικιών.

Ειδικότερα, σε σημερινή ανακοίνωση η Υπηρεσία Θήρας αναφέρει ότι “λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε στις τάξεις των κυνηγών από φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάζουν νεκρά περδίκια εντός πυρήνων (κλωβών) απελευθέρωσης, επιθυμεί να πληροφορήσει τα πιο κάτω”:

“Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας απελευθερώνει κάθε χρόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες περδίκια για σκοπούς κυνηγίου και τα περδίκια αυτά πριν την απελευθέρωση τους στο φυσικό περιβάλλον, ελέγχονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Κράτους και εφόσον διαπιστωθεί η καλή τους υγεία τοποθετούνται για μικρό χρονικό διάστημα σε πυρήνες (κλωβούς) προσαρμογής”.

“Τα απελευθερωμένα περδίκια, τα οποία έχουν εκκολαφτεί και μεγαλώσει σε εκτροφεία, κατά τις πρώτες ημέρες που τοποθετούνται στους πυρήνες προσαρμογής είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους φυσικούς τους εχθρούς, σε σύγκριση με τα άγρια περδίκια. (αλεπούδες, αρπακτικά πτηνά, αδέσποτοι σκύλοι)”, αναφέρει η Υπηρεσία και προσθέτει πως “αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον μεγάλο βαθμό θνησιμότητας λόγω στρες, σε περίπτωση επίθεσης αρπακτικών σε περδίκια εντός πυρήνα απελευθέρωσης”.

Αναφέρει επίσης ότι “κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των απελευθερώσεων παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα απωλειών. Τα τελευταία χρόνια αυτά τα φαινόμενα έχουν αυξηθεί λόγω της αύξησης του πληθυσμού της αλεπούς. Η Υπηρεσία μας, με συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει εντός και εκτός των πυρήνων, έχει μειώσει σημαντικά τις απώλειες χωρίς όμως να μπορεί να τις εκμηδενίσει.

Οι αλεπούδες και τα αδέσποτα σκυλιά, σύμφωνα με την Υπηρεσία, “σε περίπτωση που καταφέρουν να εισέλθουν στον πυρήνα απελευθέρωσης, προβαίνουν σε θανάτωση όλων των περδικιών που βρίσκονται στον πυρήνα έστω και αν μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για τροφή με μόνο ένα περδίκι”.

Τέλος, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας εκφράζει την ελπίδα όπως τα μέτρα που έχει εισηγηθεί προς την Επιστημονική Επιτροπή για έλεγχο του πληθυσμού της αλεπούς, εγκριθούν το συντομότερο δυνατό.

“Αυτό θα βοηθήσει την Υπηρεσία να λάβει μέτρα προς μείωση των απωλειών αλλά και να βοηθήσει και άλλους χρήστες της γης (π.χ. κτηνοτρόφους) που επηρεάζονται αρνητικά από τις αλεπούδες”, καταλήγει στην ανακοίνωση.

 

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top