ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΤΚ: Στα €1,05 δισ τα οικιστικά δάνεια σε ελβετικό νόμισμα

ΚΤΚ: Στα €1,05 δισ τα οικιστικά δάνεια σε ελβετικό νόμισμα

Στα €250 εκατομμύρια υπολογίζει η Κεντρική Τράπεζα τις ζημιές για τις εμπορικές τράπεζες σε περίπτωση που εγκριθεί νομοθετική ρύθμιση που να μετατρέπει όλα τα οικιστικά δάνεια (€1,05 δισ) σε ξένο νόμισμα σε ευρώ, με την ισοτιμία που ίσχυε την ημέρα σύναψης του δανείου.

Ωστόσο, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών έδωσε στην ΚΤΚ και το Σύνδεσμο Τραπεζών διορία δέκα ημερών προκειμένου να παρουσιάσουν μία φόρμουλα επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες, αφού θεωρούν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος, χωρίς να αποκλείουν τη νομοθετική ρύθμιση, για την οποία η ΚΤΚ προειδοποιεί ότι θα δημιουργήσει κεφαλαιακές ανάγκες και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για αγωγές κατά της Δημοκρατίας από τους δανειολήπτες που συνήψαν δάνεια σε ξένο νόμισμα για άλλους σκοπούς.

«Όχι δεν αποκλείουμε τη νομοθετική ρύθμιση, είναι εκεί και είναι ένα εργαλείο που θα αναγκαστούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν δεν βρεθούν οι λύσεις που ζητήσαμε», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο προεδρεύων της Επιτροπής Άγγελος Βότσης και πρόσθεσε: «Στο επόμενο 10ήμερο να έρθουν ενώπιον της Επιτροπής και να πουν αυτή είναι η φόρμουλα».

Είπε δε ότι το μέγεθος των ζημιών δεν θα θεωρείται απαγορευτικό στο να βρεθούν λύσεις. «Πιστεύω ότι η χρυσή τομή μπορεί να βρεθεί, δεν είναι απαγορευτικά τα ποσά, φτάνει με καλή διάθεση να καθίσουν όλοι στο τραπέζι και να βρουν τη χρυσή τομή», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, το κόμμα του οποίου ενέγραψε το θέμα, τάχθηκε υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης, καθώς, όπως είπε, η ΚΤΚ δεν παρουσίασε λύσεις.

«Δυστυχώς η ενημέρωση από την ΚΤΚ και οι προθέσεις δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ότι για το ΑΚΕΛ λύση είναι η επιστροφή στην αρχική αξία του δανείου.

Λέγοντας ότι οι όποιες ζημιές προκύψουν από τη μετατροπή του δανείου σε ευρώ θα πρέπει να απορροφηθούν από τις τράπεζες, ο κ. Λαμάρης σημείωσε πως «εμείς θα το κάνουμε με νομοθετικό τρόπο».

Χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα ως «μεγάλο σκάνδαλο εις βάρος των πολιτών», ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης τόνισε ότι η ευθύνη είναι τεράστια και βαραίνει κατά κύριο λόγο τις εμπορικές τράπεζες που συνομολόγησαν αυτά τα δάνεια χωρίς να ενημερώνουν πλήρως τους πολίτες για το ρίσκο που εμπεριείχε ο δανεισμός.

«Αν δεν υπάρξει εκδήλωση διάθεσης και πρακτικές εισηγήσεις, η Βουλή δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση και να μεταφέρει το κόστος σε αυτούς που έχουν την ευθύνη, που είναι οι εμπορικές τράπεζες», είπε.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κάλεσε την ΚΤΚ να παρουσιάσει λύση. «Διαφορετικά η θέση η δική μας, και ελπίζω των άλλων κομμάτων, θα είναι πραγματικά να κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε, δηλαδή νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δημιουργήσει - όπως μας είπε η ΚΤΚ - χρηματοπιστωτική αναστάτωση», είπε, προσθέτοντας ότι για να αποφευχθεί η αναστάτωση, η ΚΤΚ θα πρέπει να παρουσιάσει λύσεις.

1,5 δισ δάνεια μέχρι τον Αύγουστο του 2015

Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε η ΚΤΚ στην Επιτροπή, μέχρι τον Αύγουστο του 2015 τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ανέρχονταν σε 1,5 δισ, εκ των οποίων τα €415 εκατ για καταναλωτικούς και άλλους σκοπούς και τα στεγαστικά δάνεια σε €1,05 δισ. Αξίζει να σημειωθεί πως στο β` εξάμηνο του 2012 τα δάνεια σε ξένο νόμισμα ανέρχονται σε €2,5 δισ.
Εκ μέρους της ΚΤΚ, η Έλενα Γρηγοριάδη είπε πως από τους συνολικά 3.000 λογαριασμούς μόνο το 40% αφορά μόνιμους κάτοικους Κύπρου. Δηλαδή δάνεια ύψους €600 εκατ αφορούν μόνιμους κάτοικους Κύπρου.

Όπως ανέφερε, κάποιος που είχε συνάψει δάνειο σε ελβετικό φράγκο την περίοδο 2008 – 2010 με τη σημερινή ισοτιμία του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου έχει υποστεί ζημιά 35% - 40%. Το 98% των δανείων σε ξένο νόμισμα για οικιστικούς σκοπούς δόθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα και την Alpha Bank.

Κεφαλαιακές ανάγκες €250 εκατ

Σύμφωνα με το έγγραφο, κατόπιν αίτησης από την ΚΤΚ, οι εμπορικές τράπεζες υπολόγισαν τις ζημιές που θα είχαν αν μετέτρεπαν τα οικιστικά δάνεια με ισοτιμία που ίσχυε την ημέρα σύναψης του δανείου.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της άσκησης καταδεικνύουν ότι μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα επιφέρει συνολικές απώλειες €250 εκατ ή 1,42% του ΑΕΠ», αναφέρεται στο έγγραφο.

Όπως ανέφερε η κ. Γρηγοριάδη, η Τράπεζα Κύπρου θα υποστεί ζημιές €147 εκατ, η Ελληνική Τράπεζα ζημιές €11 εκατ και η Alpha Bank €10 εκατ αλλά με υπολογισμένες μόνο τα δάνεια για πρώτη κατοικία. Ωστόσο, οι ζημιές για την Alpha Bank θα είναι μεγαλύτερες, αν υπολογιστούν με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκαν από την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική.

Αν υιοθετηθεί νομοθετική ρύθμιση μόνο για τα δάνεια για στεγαστικούς σκοπούς, είπε η κ. Γρηγοριάδη, “θεωρούμε ότι με τη ρύθμιση αυτού του θέματος, όχι μόνο θα έχουμε αντίκτυπο στα κεφάλαια των τραπεζών και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά θα δημιουργήσουμε και κάποιο ηθικό κίνδυνο και ενδεχομένως να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο να προχωρήσουν σε αγωγές ενδεχομένως και κατά της Κυβέρνησης».

Αντ` αυτού πρότεινε όπως αφεθεί η ΚΤΚ να συνεχίσει τις επαφές της με τις εμπορικές τράπεζες προκειμένου να βελτιωθούν τα ήδη παρεχόμενα σχέδια από τις τράπεζες στους δανειολήπτες.

«Ήδη υπήρξαν κάποια θετικά αποτελέσματα. Τους τελευταίους τουλάχιστον έξι μήνες σταματήσαμε να παίρνουμε παράπονα από δανειολήπτες», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΚΤΚ δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα ιδιωτικών συμβάσεων μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών.

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι υπάρχει οδηγία που θα μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία μέχρι το Μάρτιο του 2016, η οποία αναφέρεται στην ενυπόθηκη πίστη. Η Οδηγία περιέχει πρόνοια που θα παρέχει το δικαίωμα στο δανειολήπτη να μετατρέπει το δάνειό του σε εναλλακτικό νόμισμα υπό προϋποθέσεις. «Αυτή την πρόνοια θα την εισάξουμε το Μάρτιο του 2016», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της του Συνδέσμου Τραπεζών. «Μια νομοθετική ρύθμιση που θα ρυθμίζει το θέμα θα έχει αντίκτυπο στα κεφάλαια των τραπεζών, που έχουν προβλήματα. Δεν πιστεύω ότι πρέπει ο νομοθέτης να χειριστεί όλους τους δανειολήπτες με τον ίδιο τρόπο», είπε η Δήμητρα Βαλιαντή Πλατή και διερωτήθηκε αν το ζητούμενο είναι η προστασία των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή να καλυφθούν όλοι.

Εξάλλου, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, είπε ότι οι αποφάσεις των Δικαστηρίων για υποθέσεις που εκκρεμούν θα είναι καθοδηγητικής φύσης. «Οι λύσεις που μπορούν να δοθούν μπορούν μόνο για κάθε περίπτωση ξεχωριστά», είπε.

 

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top