ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέα στρατηγική για το εμπόριο και τις επενδύσεις

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέα στρατηγική για το εμπόριο και τις επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην πρόταση μιας νέας εμπορικής και επενδυτικής στρατηγικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τίτλο "Εμπόριο για όλους: προς μια πιο υπεύθυνη πολιτική για το εμπόριο και τις επενδύσεις", η οποία, σύμφωνα με την Κομισιόν, αξιοποιεί τις εξαιρετικές επιδόσεις που έχει σημειώσει η Ευρώπη στον τομέα του εμπορίου.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές που πραγματοποιούν οι εταιρείες της ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο είναι σχεδόν ίσες με αυτές της Κίνας και περισσότερες από τις επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Μια νέα στρατηγική που θα καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις εμπορικές συμφωνίες και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες σημαίνει στήριξη της απασχόλησης στην Ευρώπη.

Η νέα στρατηγική αποτελεί επίσης μια άμεση απάντηση στις έντονες συζητήσεις που γίνονται σήμερα σχετικά με θέματα εμπορίου στην ΕΕ -όπως η συζήτηση για τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται επίσης για υλοποίηση της δέσμευσης της Επιτροπής Γιούνκερ να αφουγκράζεται τις ανησυχίες του ευρωπαϊκού κοινού και να απαντά σ` αυτές. 

Η νέα στρατηγική θα καταστήσει πιο υπεύθυνη την εμπορική πολιτική της ΕΕ θεμελιώνοντάς την σε τρεις βασικές αρχές:
Η πρώτη αφορά την αποτελεσματικότητα. Εξηγείται ότι έτσι  εξασφαλίζεται ότι το εμπόριο υλοποιεί πραγματικά την υπόσχεσή του για νέες οικονομικές ευκαιρίες. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που επηρεάζουν τη σημερινή οικονομία, μέρος της οποίας αποτελούν οι υπηρεσίες και το ψηφιακό εμπόριο. Σημαίνει επίσης ότι παρέχονται τα αναγκαία μέσα και πληροφορίες ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι μπορούν να επωφελούνται πλήρως από τις πιο ανοιχτές αγορές και να προσαρμόζονται σε αυτές. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι στις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες θα περιλαμβάνονται αποτελεσματικές διατάξεις για τις ΜΜΕ.

Η δεύτερη αφορά τη διαφάνεια και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις καθίστανται πιο ανοιχτές σε δημόσιο έλεγχο μέσα από τη δημοσίευση των κύριων κειμένων από όλες τις διαπραγματεύσεις, όπως έγινε με τις διαπραγματεύσεις για την TTIP. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει ήδη δημοσιεύσει ορισμένα νέα κείμενα (δηλαδή τις συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης με τη Δυτική και Ανατολική Αφρική) στον δικτυακό της τόπο.

Τέλος, η τρίτη αρχή αφορά τις αξίες και  διαφυλάσσεται το ευρωπαϊκό κοινωνικό και ρυθμιστικό μοντέλο εντός της ΕΕ. Αξιοποιούνται οι εμπορικές συμφωνίες και τα προγράμματα προτιμήσεων ως εργαλεία για την προώθηση, σε ολόκληρο τον κόσμο, ευρωπαϊκών αξιών όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δίκαιο και ηθικό εμπόριο και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτό σημαίνει ότι στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ περιλαμβάνονται κανόνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, και ότι ελέγχεται η εφαρμογή από τους εμπορικούς μας εταίρους διατάξεων για τα βασικά εργασιακά πρότυπα, όπως το συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων και η κατάργηση της παιδικής εργασίας. Σημαίνει επίσης διεύρυνση των προσπαθειών ώστε να διασφαλιστεί η υπεύθυνη διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top