ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο τον Νοέμβριο ο Κέρι με το άνοιγμα της Αμμοχώστου στο 'να χέρι

Στην Κύπρο τον Νοέμβριο ο Κέρι με το άνοιγμα της Αμμοχώστου στο 'να χέρι

Την είδηση για την κάθοδο του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζόν Κέρι στην Κύπρο, έδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί ευρισκόμενος στην Νέα Υόρκη.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι Αμερικανός διπλωμάτης ενδέχεται να προβεί κατά την επίσκεψη του στη Κύπρο εντός Νοεμβρίου, σε δήλωση για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου.

Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς όπως αναφέρουν πηγές, «ψήγματα ή ενδείξεις αυτής της πρόθεσης υπάρχουν στην ευρύτερη ατμόσφαιρα» . Όμως γνωρίζοντας όλοι ποια είναι η διαχρονική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει σίγουρο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμη και αν ο Κέρι καταθέσει πρόταση για άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα τότε θα μιλάμε για ένα άλμα στις συνομιλίες σύμφωνα με τα όσα είπαν στο ThemaOnline, πηγές που γνωρίζουν αρκετά καλά το ζήτημα της Αμμοχώστου.  

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός επί διακυβέρνησης Χριστόφια, είναι να επιτραπεί η είσοδος εμπειρογνωμόνων των Η.Ε στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου.

Εάν ο κατοχικός στρατός επιτρέψει μια τέτοια ενέργεια, τότε αυτόματα σε πολιτικό επίπεδο η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με αριθμό 550 του 1984 και 789 του 1992, τα οποία μιλούν ξεκάθαρα για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε αποστολή για γερά νεύρα η Ολγκίν - «Όχι» Τατάρ σε τριμερή - Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Σε αποστολή για γερά νεύρα η Ολγκίν - «Όχι» Τατάρ σε τριμερή - Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν ολοκλήρωσε την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια με τον Ερσίν Τατάρ, στα κατεχόμενα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top