Η Κύπρος έχει υποδεχθεί και στηρίζει παιδιά τόσο με μεταναστευτική βιογραφία όσο και εκτοπισθέντες – πρόσφυγες μαθητές.
Από το 2022, όταν ξεκίνησε η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, η Κυπριακή Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο και οδηγό ενεργειών με τα κατάλληλα στοιχεία ώστε να ενισχύσει και στηρίξει την ομαλή ένταξη Ουκρανών προσφύγων μαθητών στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης , στο πλαίσιο της εφαρμογής της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Απόφασης του Κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου.
Αυτές οι ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το ΥΠΑΝ συνεχίζονται και την φετινή σχολική χρονιά, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο του 2025.
Ανεξαιρέτως, υπενθυμίζεται, ότι η φοίτηση των μαθητών στα σχολεία είναι διά νόμου υποχρεωτική από την ηλικία των 4 ετών και 6 μηνών μέχρι το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας τους, ή ωσότου ο μαθητής συμπληρώσει τον γυμνασιακό κύκλο.
Με βάση το πιο πάνω όλοι οι πρόσφυγες μαθήτριες από την Ουκρανία, σε ηλικία υποχρεωτικής φοίτησης, είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν σε σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια.
Δημοτική Εκπαίδευση
Όσον αφορά στους Ουκρανούς πρόσφυγες μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης, όταν εγγραφούν σε δημόσιο σχολείο έχουν τη δυνατότητα είτε να παρακολουθήσουν το κυπριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είτε, να παραμείνουν στο σπίτι και να παρακολουθούν εξ αποστάσεως, σε πρωινό χρόνο, το ουκρανικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Στην περίπτωση που ο γονέας ή κηδεμόνας δηλώνει ότι επιθυμεί τη διαδικτυακή παρακολούθηση του ουκρανικού εκπαιδευτικού συστήματος από τον μαθητή από το σπίτι ή από άλλο χώρο της επιλογής του, θα αποδέχεται ότι το παιδί του δεν θα λαμβάνει ενδεικτικό φοίτησης - παρακολούθησης σε δημόσιο σχολείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Υπουργείο τονίζει ότι στην εν λόγω περίπτωση αναλαμβάνει ο γονέας-κηδεμόνας την ευθύνη για την ασφάλεια του παιδιού κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του και δεσμεύεται να προσκομίζει στο σχολείο εγγραφής, αποδεικτικό φοίτησης στο ουκρανικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Μέση Εκπαίδευση
Όσον αφορά στους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης (μέχρι 15 ετών), όταν εγγραφούν σε δημόσιο σχολείο έχουν δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις πιο κάτω επιλογές:
(α) είτε να εγγραφούν σε δημόσιο σχολείο της εκπαιδευτικής περιφέρειας στην οποία διαμένουν, για να παρακολουθήσουν το κυπριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην περίπτωση που γνωρίζουν ελληνικά,
(β) είτε να εγγραφούν σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, που προσφέρει πρόγραμμα για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία, βάσει της υφιστάμενης πολιτικής για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία,
(γ) είτε να εγγραφούν σε δημόσιο σχολείο της εκπαιδευτικής περιφέρειας στην οποία διαμένουν, αλλά να παραμείνουν στο σπίτι και να παρακολουθούν εξ αποστάσεως, σε πρωινό χρόνο, το ουκρανικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κατόπιν ενυπόγραφης δήλωσης των γονέων-κηδεμόνων τους.
Οι υποχρέωσεις Κυπριακών σχολείων για Ουκρανούς μαθητές
Όπως αναφέρουν οι οδηγίες για την σχολική χρονιά 2024-2025, τα σχολεία στα οποία εγγράφονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες μαθητές έχουν υποχρέωση να καταγράφουν όλους τους μαθητές στα μητρώα τους ανεξαρτήτως του τύπου φοίτησης που έχουν επιλέξει.
Στην περίπτωση επιλογής εξ αποστάσως παρακολούθησης του Ουκρανικού συστήματος, πρέπει να ενημερώνεται ανάλογα το μητρώο.
Οι μαθητές οι οποίοι επιλέγουν την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του Ουκρανικού εκπαιδευτικού προγράμματος, έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στο σχολείο εγγραφής τους δελτία προόδου, δύο φορές τον χρόνο. Για τη σχολική χρονιά 2024-2025 τα εν λόγω δελτία προόδου πρέπει να υποβληθούν τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2025.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι Ουκρανοί πρόσφυγες μαθητές, μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε απογευματινό χρόνο, τα οποία θα προσφέρονται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Η ομαλή ένταξη των μαθητών από την Ουκρανία, υποστηρίζεται σε όσες περιπτώσεις απαιτείται, από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνονται οι γονείς - κηδεμόνες ότι, σε περίπτωση που επιλέξουν να παρακολουθεί το παιδί τους το ουκρανικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το σπίτι, αλλά θεωρούν ότι πιθανό να χρήζει ψυχολογικής στήριξης, μπορούν να απευθύνονται στο σχολείο που έχουν κάνει εγγραφή και με την σειρά του θα ακολουθήσει τις αναγκαίες διαδικασίες στήριξης.
Επιπρόσθετα το ΥΠΑΝ έχει φροντίσει να προσφέρονται στους Ουκρανούς πρόσφυγες μαθητές περαιτέρω δραστηριότητες για σκοπούς κοινωνικοποίησης, συναισθηματικής ενδυνάμωσης και ομαλότερης ένταξής στην κυπριακή κοινωνία.
Ο αριθμός Ουκρανών μαθητών στα Δημόσια Σχολεία
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Παιδείας, το ThemaOnline, εξασφάλισε τους αριθμούς Ουκρανών προσφύγων μαθητών σε δημόσια σχολεία κατά την φετινή σχολική χρονιά.
Με βάση την πληροφόρηση, στην Κύπρο, έχουν εγγραφεί για τη σχολική χρονιά 2024-2025, σε δημόσια σχολεία 758 Ουκρανοί μαθητές.
Η πλειοψηφία αφορά την Δημοτική Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα στα δημόσια σχολεία έχουν εγγραφεί ανα βαθμίδα:
Νηπιαγωγεία: 91 μαθητές
Δημοτικό: 530
Γυμνάσιο: 79
Λύκειο: 52
Τεχνική Σχολή: 6
Από τους 758 μαθητές, 242 μαθητές έχουν δηλώσει επιθυμία να παρακολουθήσουν το εξ αποστάσως ουκρανικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει οτι το έχουν τελικά επιλέξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εξαπέλυσε πυρά κατά ΠτΔ και Γ. Εισαγγελέα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Κάνει λόγο για «εξόντωσή» του
• Σε νέα εποχή η Κύπρος - Ανέβηκε «online» ο Ψηφιακός Πολίτης - Τι περιλαμβάνει - Βίντεο
• Πότε θα καταβληθούν επιδόματα και συντάξεις - Η ενημέρωση του Υπ. Εργασίας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις