ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 29 Οκτωβρίου ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο για το απόρρητο γραπτών επικοινωνιών

Στις 29 Οκτωβρίου ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο για το απόρρητο γραπτών επικοινωνιών

Στο νομοσχέδιο και οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες στο νόμο,ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο τα περιθώρια αυθαιρεσιών από τις διωκτικές Αρχές.

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου σε γραπτά δεδομένα επικοινωνιών καθώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέλαβε να διερευνήσει το ενδεχόμενο περίληψης στο νομοσχέδιο των εισηγήσεων του ΑΚΕΛ για περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες στο νόμο,ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο τα περιθώρια αυθαιρεσιών από τις διωκτικές Αρχές.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα εξετάσει σε έκτακτη συνεδρία το πρωί της 29ης Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ενώπιον της οποίας επέστρεψε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα περίληψης στο νομοσχέδιο των προτάσεων του ΑΚΕΛ με στόχο και πρόθεση το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε νόμο ομόφωνα.

Σημείωσε πως το νομοσχέδιο θα ενισχύσει το αποδεικτικό οπλοστάσιο των διωκτικών Αρχών στην απόδειξη ενώπιον Δικαστηρίου δύσκολων υποθέσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών και ειδικά του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως την κείμενη νομοθεσία η Αστυνομία σήμερα μπορεί να μπει σε ένα γραφείο ή υποστατικό και να πάρει το κομπιούτερ ή και τους φακέλους και να φύγει με τα emails και όλα τα γραπτά δεδομένα, τονίζοντας ότι ο νόμος περιορίζει σημαντικά την υφιστάμενη νομοθεσία.

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής, είπε ότι στο νομοσχέδιο περιέχονται ασφαλιστικές δικλείδες και απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Δαμιανού ότι δεν εφαρμόζεται σε άλλος κράτος του κόσμου ανάλογος νόμος, είπε ότι δεν υπάρχει άλλο περιοριστικό Σύνταγμα όπως το κυπριακό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είπε επίσης ότι “αν δεν θέλουμε να αποδεικνύουμε υποθέσεις, να θέσουμε και άλλους περιορισμούς” στο νόμο για το απόρρητο.

Είπε ακόμα ότι σε άλλες χώρες γίνεται παρακολούθηση χωρίς να υπάρχει διάταγμα δικαστηρίου σε αντίθεση με την κυπριακή νομοθεσία που απαιτείται διάταγμα Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι το διάταγμα έρευνας έχει υιοθετηθεί από το βρετανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε όπως η αίτηση για άρση του απορρήτου για τα γραπτά δεδομένα υπογράφεται από τον Γενικό Εισαγγελέα και έχει περιορισμένο χρόνο και όχι από δικηγόρο της Δημοκρατίας, να ορίζεται ονομαστικά ο αξιωματικός που θα εφαρμόζει το διάταγμα για να επέχει ποινική ευθύνη και να συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης στην οποία να συμμετέχει ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ο Επίτροπος Διοικήσεως.

Σε μία έντονη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής και απαντώντας στον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι κάποιοι δεν θέλουν να εξιχνιάζονται και στοιχειοθετούνται σοβαρές ποινικές υποθέσεις, είπε ότι υπάρχουν κορυφαία στελέχη των τραπεζών και οι διοικητές, οι οποίοι δεν ανακρίθηκαν για τις ευθύνες τους στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Ανέφερε ότι ήρθε Βρετανός από την Αγγλία, οι αστυνομικοί δεν μιλούσαν Αγγλικά για να συνεννοηθούν μαζί του, ούτε μπορούσαν να του μεταφράσουν το ανακριτικό υλικό των φακέλων.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα εξετάσει με τον Γενικό Εισαγγελέα τρόπους περίληψης των προτάσεων του ΑΚΕΛ στο νομοσχέδιο κατά τρόπο που να μην εμποδίσουν την εξυπηρέτηση του σκοπού για την ενίσχυση της δυνατότητας της απόδειξης ενώπιον Δικαστηρίου σοβαρών εγκλημάτων.

Ο κ. Δαμιανού, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, είπε ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά τείνει στην ακύρωση του απορρήτου. Πρόσθεσε πως η προσέγγιση του ΑΚΕΛ είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη, ότι στην προσπάθεια να εξιχνιαστούν σοβαρά εγκλήματα δεν θα πρέπει να καταπατηθούν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το απόρρητο της επικοινωνίας, λέγοντας ότι πολλές αποφάσεις του ΕΔΑΔ καταδικάζουν πολλά κράτη για παραβίαση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Αν η εκάστοτε διοίκηση θέλει να αυθαιρετεί, θα το πράξει, ούτως ή άλλως, είπε, σημειώνοντας πως τουλάχιστον θα πρέπει να περιληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες στο νόμο.

Επανέλαβε ότι ο νόμος που αποπειράται να εξασφαλίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα του πλανήτη και κατέληξε ότι δεν μπορούμε να μην ψάχνουμε την ισορροπία μεταξύ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπόπτων και της καταδίκης των ενόχων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εν αναμονή ενημέρωσης από Europol, Interpol και Ρωσία η Αστυνομία για το απειλητικό email που έφερε αναστάτωση

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λάκης Γαβαλάς: Δέχθηκε επίθεση από μοναχούς - «Με είπαν π****η μέσα στο αεροπλάνο» - Δείτε βίντεο



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top