ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική Κυβέρνηση: «Aυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι η τελευταία»

Ελληνική Κυβέρνηση: «Aυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι η τελευταία»

Με στόχο «αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι η τελευταία», απευθύνθηκε ο Πρωθυπουργός στα μέλη της κυβέρνησής του κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία στο μεγαλύτερο της μέρος επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των τραπεζών.

Πρόβλημα που, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι μόνο τωρινό. Συγκεκριμένα, ειπώθηκε ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί κατά το παρελθόν με σημαντικά ποσά, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Στόχος της κυβέρνησης, τονίστηκε από τον κ. Τσίπρα, είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση να είναι η τελευταία.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, υπογραμμίστηκε ότι προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και την λειτουργία των τραπεζών.

Στόχος, συμφώνησαν και οι των οικονομικών Υπουργοί, είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στην σημερινή κρίση.

Τονίστηκε ότι αποτελεί ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους.

Κι ακόμα, η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως ανακοινώθηκε, έχουν ήδη γίνει «οι δέουσες ενέργειες», ο αναγκαίος νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε επίσης το ζήτημα της Γενικής Γραμματέως της ανεξάρτητης αρχής Εσόδων, με την οποία η κυβέρνηση βρέθηκε σε ανοικτή ρήξη, θεωρώντας ότι έπειτα από την διερεύνηση από την Δικαιοσύνη πιθανότητας να έχει περιπέσει σε παράβαση καθήκοντος, έπρεπε οικειοθελώς να είχε παραιτηθεί.

Η κα. Σαββαϊδου, ισχυριζόμενη ότι οι εναντίον της κατηγορίες είναι αβάσιμες, και ότι η υπό πίεση παραίτησή της θα ερμηνευόταν ως αποδοχή ενοχής εκ μέρους της, αρνήθηκε να παραδώσει το χαρτοφυλάκιο.

Κατόπιν αυτού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την απομάκρυνση της κας Σαββαϊδου από την θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

Παρά το γεγονός ότι η θέση της κας Σαββαίδου είναι ανεξάρτητη, εντούτοις η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα λεχθέντα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα την παύσει επικαλούμενη «σχετική νομοθεσία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top