ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με διαμεσολάβηση θα γίνεται η διευθέτηση διαφορών – Στόχος να αποτελέσει μιαν πραγματική επιλογή προς εξωδικαστική επίλυση των διαφορών

Με διαμεσολάβηση θα γίνεται η διευθέτηση διαφορών  – Στόχος να αποτελέσει μιαν πραγματική επιλογή προς εξωδικαστική επίλυση των διαφορών

Η διαμεσολάβηση ως ο εναλλακτικός των δικαστηρίων τρόπος επίλυσης των διαφορών, πιο γρήγορος, φθηνός και αποτελεσματικός βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης συνεδρίου στη Λευκωσία, με θέμα «Η Διαμεσολάβηση Συναντάται με τους Δικαστές στην Κύπρο».

Στα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης, ως μέσου διευθέτησης διαφορών που μπορεί να διενεργηθεί ιδιωτικά, θέτει μικρότερο βαθμό πίεσης στα εμπλεκόμενα μέρη και πραγματοποιείται εντός μιας λιγότερο επίσημης ατμόσφαιρας απ` ότι μια ακρόαση δικαστηρίου, αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος.

«Μέσω της διαμεσολάβησης τα μέρη μπορούν να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε θεραπεία επιθυμούν, με περιορισμό μόνο το τι μπορούν να συμφωνήσουν», είπε. Σε περίπτωση επιτυχούς διαμεσολάβησης, επεσήμανε, είναι πολύ πιο πιθανό ότι και τα δύο μέρη θα εξέλθουν της διαδικασίας `νικητές` και τουλάχιστον κανένα από τα δύο μέρη δεν θα θεωρείται `χαμένος`.

Ο κ. Νικολάτος συνέχισε λέγοντας ότι η διαμεσολάβηση θεωρείται ολοένα και πιο ελκυστικός τρόπος επίλυσης διαφορών. Έχει αποδειχθεί, είπε, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, σε αστικές και εμπορικές διαφορές, σε διασυνοριακές διαφορές και άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Πρόσθεσε ακόμη ότι λόγω της ιδιωτικής και εμπιστευτικής της φύσης, η διαμεσολάβηση μπορεί να καταστεί ιδιαιτέρως χρήσιμη σε περιπτώσεις πιο ευαίσθητης φύσης όπως είναι οι οικογενειακές διαφορές.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου σημείωσε παράλληλα ότι η διαμεσολάβηση έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες πολύ μεγάλες διαφορές, οι οποίες επιλύθηκαν επιτυχώς και σχετικά φθηνά, ανώδυνα και γρήγορα από διαμεσολαβητές.

Ο κ. Νικολάτος κατέληξε ότι παρά το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να εισηγηθεί ότι η διαμεσολάβηση πρέπει να επιβληθεί ή ότι το δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο πρέπει να αρθεί, εντούτοις υπάρχουν νόμιμοι τρόποι επίλυσης πολλών υποθέσεων με ένα πιο οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου και απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τη λειτουργία του θεσμού της διαμεσολάβησης στην Κύπρο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε στον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως ο οποίος όπως είπε «έχει θέσει το θεσμό της διαμεσολάβησης σε μια τακτική θα έλεγα και αποτελεσματική βάση λειτουργίας».

Πέραν από αυτό, σημείωσε ο κ. Νικολάου, «η προσπάθειά μας είναι ο θεσμός της διαμεσολάβησης να γίνει αποδεκτός από τους πολίτες και να αποτελέσει μιαν πραγματική επιλογή προς εξωδικαστική επίλυση των διαφορών».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι γνωστά τα πλεονεκτήματα τα οποία προσφέρει ο θεσμός αυτός και θέλουμε αυτά τα πλεονεκτήματα να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της δικαιοσύνης αλλά και της οικονομίας γενικότερα του τόπου».

Στην ομιλία του ο Υπουργός ανέφερε, μεταξύ πολλών άλλων, «Κυβέρνηση θέτει το θεσμό της διαμεσολάβησης στις προτεραιότητες της, με κυριότερο στόχο την αποφόρτιση των Δικαστηρίων, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Είναι γεγονός, σημείωσε, «ότι όσα μέτρα και αν έχουν ληφθεί, περιλαμβανομένων και αυτών που θα ληφθούν στη συνέχεια, οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών, όπως είναι η διαμεσολάβηση και η διαιτησία, παραμένουν να είναι αποτελεσματικοί τρόποι για επίλυση διαφορών, που συνδράμουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη».

Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο «έχει θέσει ως προτεραιότητα για το 2016, με την συμμετοχή των Δικαστών και ειδικών συνεργατών του Υπουργείου, την προετοιμασία σχετικής μελέτης και την διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου δράσης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος διαμεσολάβησης, που να λαμβάνει υπόψη τους προβληματισμούς όλων μας, εφόσον η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης θα εξυπηρετήσει όλους είτε είναι δικηγόροι, είτε επιχειρηματίες, είτε εμπορευόμενοι».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό ότι η εμπλοκή του επιμελητηρίου έχει υπάρξει ενεργή από το 2012 όταν μαζί με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Διαμεσολάβησης συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για την εισαγωγή του σχετικού νόμου.

Από τότε, πρόσθεσε, εκπαιδεύσαμε πάνω από 280 διαμεσολαβητές, ενώ ο κατάλογος των προσοντούχων διαμεσολαβητών που είναι εγγεγραμμένοι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι περίπου 155.

Σύμφωνα με τον κ. Πηλείδη από τα μέσα του 2013 λειτουργεί η Υπηρεσία Διαμεσολάβησης του ΚΕΒΕ με στόχο την διευκόλυνση της γρήγορης, οικονομικής και αποτελεσματικής επίλυσης διαφορών εντός της επιχειρηματικής κοινότητας και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Πρόκειται για μια προσπάθεια «να εμπεδωθεί η ανάγκη της διαμεσολάβησης ούτως ώστε να υπάρξει λιγότερος φόρτος εργασίας στα δικαστήρια είναι μια μοντέρνα μέθοδος επίλυσης διαφορών η οποία όπου έχει εφαρμοστεί έχει αποδώσει», ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Πόσο κοστίζει μία νύχτα στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο του κόσμου

Σοκ στην Ελλάδα από τον αιφνίδιο θάνατο 23χρονης - Ξύπνησε με δύσπνοια και κατέρρευσε

Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή



Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top