ΥΓΕΙΑ

Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό

Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό

Η σημερινή (29/10) Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι τελευταίες αντιμετωπίζουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου να πάθουν εγκεφαλικό από ό,τι οι άνδρες.

Περισσότερες γυναίκες (60%) πεθαίνουν από εγκεφαλικό σε σχέση με τους άνδρες (40%). Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν άμεση ιατρική φροντίδα μετά από εγκεφαλικό από ό,τι οι άνδρες.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας καθηγητής κλινικής καρδιολογίας Τζον Καμ του Πανεπιστημίου Σεν Τζορτζ του Λονδίνου, ιδιαίτερα κινδυνεύουν οι γυναίκες που έχουν καρδιακή αρρυθμία.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες είναι, η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, η ορμονική θεραπεία, οι ορμονικές μεταβολές κατά την εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με διαβήτη και προεκλαμψία κ.α. Γενικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι οι καρδιαγγειακοί, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία κ.α.

Το εγκεφαλικό συνήθως συμβαίνει, όταν εμποδίζεται η τροφοδοσία ενός μέρους του εγκεφάλου με αίμα, άρα και με οξυγόνο. Εξαιτίας αυτού, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν ή υφίστανται ζημιά, με αποτέλεσμα ο ασθενής -ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που πλήττεται- να έχει κινητικά προβλήματα, δυσκολία ομιλίας, διαταραχές σκέψης και συναισθήματος κ.α.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top