ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωκράτης Χάσικος: Στόχος η ολοκληρωμένη ανάπτυξη όλων των περιοχών της κυπριακής υπαίθρου

Σωκράτης Χάσικος: Στόχος η ολοκληρωμένη ανάπτυξη όλων των περιοχών της κυπριακής υπαίθρου

Η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και η αναβάθμιση της κοινωνικής υποδομής στις κοινότητες, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών και στη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας πως στόχος του Υπουργείου του είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη όλων των περιοχών της κυπριακής υπαίθρου.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του έργου «Ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα Απεσιάς», ο κ. Χάσικος συνεχάρη όλους ανεξαίρετα τους συντελεστές του έργου γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά και για την προσήλωση και επιμονή τους στην επίτευξη του στόχου.

“Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για τα εγκαίνια των συγχρηματοδοτούμενων έργων που αφορούν στην «Ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα Απεσιάς»”, είπε ο κ. Χάσικος προσθέτοντας, πως πρόκειται για μια εργασία η οποία ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, την «Ανάπλαση της Πλατείας της Αγίας Ζώνης» και την «Ανάπλαση της Πλατείας του Αγίου Γεωργίου».

Τα έργα, συνέχισε, συγχρηματοδοτήθηκαν κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, και συγκεκριμένα του Άξονα προτεραιότητας  LEADER, με Δικαιούχο το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και Μονάδα Εφαρμογής τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, σημείωσε, ανήλθε στα €340,000, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, προσθέτοντας πως το 10% αυτού του ποσού καλύφθηκε από την Κοινότητα Απεσιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, η συνολική ανάπλαση, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούλιο του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015, αφορά στην κατασκευή των δυο πλατειών που  προανέφερε και περιλαμβάνει δαπεδόστρωση, προσθήκη κατάλληλου αστικού εξοπλισμού, φωτισμού και δεντροφύτευση της Εκκλησίας της Αγίας Ζώνης η οποία γειτνιάζει με το Κοινοτικό Πάρκο.

Υπενθύμισε επίσης, πως το Κοινοτικό Πάρκο έχει ήδη συγχρηματοδοτηθεί από το Μέτρο 1.3.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα, συμπλήρωσε, αναδεικνύεται το διατηρητέο μνημείο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, η οποία γειτνιάζει με το κτίριο του αναπαλαιωμένου παραδοσιακού Ελιόμυλου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε πως είναι προφανές ότι με την υλοποίηση αυτών των αναπλάσεων έχει αναβαθμιστεί τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά το κέντρο της Κοινότητας, δηλώνοντας πως το έργο θα συμβάλει, επίσης, στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Απεσιάς ως αγροτουριστικός προορισμός.

Περαιτέρω, συνέχισε, θα συμβάλει στην ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη συμπλήρωση του εισοδήματος του κατοίκων από εναλλακτικές πηγές ενασχόλησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top