ΚΟΣΜΟΣ

Eκλογές Τουρκία: Ψήφισε ο Ερντογάν - Μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα

Eκλογές Τουρκία: Ψήφισε ο Ερντογάν - Μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα

Οι σημερινές εκλογές τις 1/11, χαρακτηρίζονται ως οι πιο κρίσιμες στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Οι πολίτες της Τουρκίας καλούνται σήμερα εκ νέου στις κάλπες, για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που χαρακτηρίζονται εξαιρετικά κρίσιμες όσον αφορά το μέλλον μιας χώρας διχασμένης, σε τεταμένη κατάσταση, αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της κουρδικής σύρραξης, τη βία των τζιχαντιστών που εξαπλώνεται από τη Συρία και την αυταρχική εκτροπή της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής της.

Απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής πολιτικής, στην εξουσία επί δεκατρία χρόνια, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που απώλεσε πριν από πέντε μήνες.

Την 7η Ιουνίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είχε μεν καταλάβει την πρώτη θέση με το 40,6% των ψήφων, αλλά δεν κατέλαβε παρά τις 258 από τις 550 έδρες της τουρκικής Βουλής, κάτι που φάνηκε να ενταφιάζει το όνειρό του να μεταρρυθμίσει το τουρκικό πολιτικό σύστημα, δημιουργώντας μια εκτελεστική προεδρία με ενισχυμένες εξουσίες.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει της σημερινής αναμέτρησης έφεραν το AKP να συγκεντρώνει από το 40% ως το 43% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που δεν του αρκεί για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άσκησε το δικαίωμα ψήφου του στην Κωνσταντινούπολη 

Ανάγκη χαρακτήρισε τις σημερινές εκλογές στην Τουρκία ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν η οποία γεννήθηκε επειδή στις εκλογές της 7ης Ιουνίου δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις κατά την άσκηση του δικαιώματος ψήφου του στο Σκόταρι της Κωνσταντινούπολης όπου τον συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ και η κόρη του Σουμέγιε.

"Σήμερα 54 εκατομμύρια πολίτες μας πηγαίνουν στις κάλπες. Αυτές οι εκλογές ήταν μια αναγκαιότητα έπειτα από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου από τις οποίες δεν προέκυψε σταθερότητα και και δεν μπορούσε να σχηματιστεί άνετα κυβέρνηση. 

Οι εκλογές που γίνονται σήμερα πιστεύω ότι δείξουν πόσο ευεργετική είναι για το έθνος μας και τη χώρα μας η σταθερότητα. Ο λαός μας θα κάνει σήμερα την επιλογή του. Πρέπει όλοι μαζί να σεβαστούμε τη λαϊκή βούληση στις εκλογές", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ανέφερε ότι θα παρακολουθήσει το αποτέλεσμα των εκλογών από την Κωνσταντινούπολη. 

Έρευνα για χημικές ουσίες στο εκλογικό κέντρο που ψήφισε ο Μπαχτσελί 

`Ερευνα για χημικές ουσίες έγινε στην αίθουσα που ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί πήγε λίγο αργότερα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

"Εύχομαι οι εκλογές αυτές να πραγματοποιηθούν με ψηλή συμμετοχή του λαού μας. Παρακαλώ τον Αλλάχ οι εκλογές αυτές να ευεργετήσουν τον λαό μας, τα πολιτικά κόμματα και τους αξιότιμους υποψηφίους τους. Μακάρι αυτές οι εκλογές να είναι για το μέλλον του έθνους μας μια κρίσιμη καμπή", δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Υπό την εποπτεία των ενόπλων δυνάμεων η ψηφοφορία στην επαρχία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ 
 

Υπό την εποπτεία ενόπλων αντρών των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού διεξάγεται η ψηφοφορία σε σχολεία της επαρχίας Σουρ του Ντιγιάμπρακιρ όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και του PKK.

Στην επαρχία Σουρ μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο ωστόσο στους χώρους των σχολείων έχουν τοποθετηθεί τεθωρακισμένα των ειδικών δυνάμεων του στρατού από το πρωί ενώ μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και στους δρόμους της επαρχίας. Οι πολίτες που πηγαίνουν για να ρίξουν τη ψήφο τους περνούν δίπλα από τους οπλισμένους άντρες των ειδικών δυνάμεων. Οι ένοπλοι άντρες κατά διαστήματα μπαίνουν και εντός των σχολείων κάνοντας έλεγχο. 

Ο Ντεμιρτάς άσκησε το δικαίωμα ψήφου του στην Κωνσταντινούπολη 

Όπωσδήποτε όλοι να ασκήσουν την ψήφο τους σήμερα μέχρι το βράδυ, δήλωσε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ασκώντας το δικαίωμα ψήφου του στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι η Τουρκία σήμερα διεξάγει μια σηματική εκλογική διαδικασία. "Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα που θα βγουν σήμερα για είναι τα πιο ευεργετικά για ολόκληρη τη χώρα και για όλους. Όλοι μας, όλη η Τουρκία αυτό που ευχόμαστε περισσότερο είναι η ηρεμία, η ειρήνη", είπε αρχηγός του HDP.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανέφερε ότι εύχεται πρώτα πρώτα σήμερα να βγει ένα μεγάλο αποτέλεσμα από τις κάλπες που να αφορά την ειρήνη. "Η προεκλογική περίοδος ήταν μια περίοδος δύσκολη και με προβλήματα, δυστυχώς χάσαμε και ζωές", ανέφερε ευχόμενος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι μια μεγάλη παρηγοριά για τις οικογένειες εκείνων που θυσιάστηκαν για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία. 

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι το μέλλον είναι στα χέρια του λαού.

Πηγή ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top