ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανική κυβέρνηση: Τρομοκρατικό «χτύπημα» η πτώση του ρωσικού Airbus

Βρετανική κυβέρνηση: Τρομοκρατικό «χτύπημα» η πτώση του ρωσικού Airbus

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη συντριβή του ρωσικού Airbus που παρέσυρε στο θάνατο 224 ανθρώπους, αφού λίγη ώρα από την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ κατέπεσε στη Χερσόνησο του Σινά.

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις των ειδικών γύρω από τα πιθανά σενάρια της τραγωδίας, με την τελευταία εκδοχή να θέλει ως πιθανότερη αιτία του δυστυχήματος μία έκρηξη στον κινητήρα.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της ανατρέπει αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας πως το αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει καταρριφθεί από «εκρηκτικό μηχανισμό».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από την Downing Street: «Βρετανοί ειδικοί αεροναυπηγικής ταξιδεύουν στο Σαρμ Ελ Σέιχ για να διαπιστώσουν τις συνθήκες ασφαλείας στο αεροδρόμιο. 

Ενώ περισσότερες πληροφορίες βγαίνουν στην επιφάνεια προβληματιζόμαστε καθώς το αεροπλάνο θα μπορούσε να έχει καταρριφθεί από εκρηκτικό μηχανισμό».

Στο μεταξύ, εξαιτίας των μυστήριων συνθηκών συντριβής του ρωσικού Airbus της Κogalymavia η βρετανική κυβέρνηση αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις προς το Σαρμ Ελ Σέιχ και καλεί τους Βρετανούς πολίτες που προγραμμάτιζαν διακοπές στο θέρετρο να επικοινωνήσουν με τους ταξιδιωτικούς πράκτορές τους.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση εξήγησε στην ανακοίνωση πως οι ειδικοί θα φτάσουν στο αεροδρόμιο ώστε να διαπιστώσουν αν χρειαστεί να πραγματοποιηθούν περαιτέρω ενέργειες.

Όπως έγινε γνωστό, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, θα συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα.

Πριν μερικές ώρες, πάντως, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι σημαντικό «να μην προδικάσουμε την έρευνα». Εφόσον τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν ακόμα άγνωστα, αποφάσισαν να «είναι προσεκτικοί ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επανήλθε στο σενάριο τρομοκρατίας απορρίπτοντας το ενδεχόμενο πίσω από την τραγωδία να βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, κάνοντας λόγο για «ψευδή προπαγάνδα» που έχει σκοπό να καταστραφεί η εικόνα της Αιγύπτου.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου επικαλούνταν πληροφορίες από την επιτροπή ειδικών από την Αίγυπτο που διενεργεί έρευνα, αναφέροντας πως οι πληροφορίες από τα «μαύρα κουτιά» δείχνουν έκρηξη στον κινητήρα.

Η πηγή επισήμαινε πως το γεγονός ότι ο κυβερνήτης δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου σημαίνει ότι η έκρηξη ήταν εξαιρετικά σφοδρή και επηρέασε άμεσα και ταυτόχρονα τους κινητήρες.

«Η έρευνα δεν “δείχνει” καμία σύνδεση με τρομοκράτες μέχρι στιγμής», επισημαίνει το αιγυπτιακό δίκτυο Al-Masry Al-Youm, επικαλούμενο πληροφορίες από την επιτροπή.

Στο μεταξύ, η αιγυπτιακή ιστοσελίδα αναφέρει πως δείγματα από τα συντρίμμια εξετάζονται από ειδικούς για να διαπιστωθεί αν στο αεροσκάφος υπήρχαν ίχνη εκρηκτικών ή αν η έκρηξη προκλήθηκε από μηχανική βλάβη.

Στο μεταξύ, νέο βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά τη συντριβή του ρωσικού Airbus.
Στα πλάνα που κυκλοφόρησαν, λοιπόν, καταγράφονται οι στιγμές αγωνίας των διασωστών που έχουν σπεύσει στο σημείο για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων, ενώ η κάμερα αποτυπώνει τα συντρίμμια του αεροσκάφους, από το οποίο βγαίνουν ακόμα πυκνοί καπνοί.

Το φρικιαστικό βίντεο έρχεται να ενισχύσει την άποψη Αιγύπτιου ιατροδικαστή, ο οποίος αφού εξέτασε κάποιες από τις σορούς των επιβατών δήλωσε πως τα θύματα φέρουν εγκαύματα σε ποσοστό έως και 90%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Αιγύπτιο ιατροδικαστή η φύση των τραυμάτων στις σορούς των επιβατών μπορεί να «δείχνει» ότι σημειώθηκε έκρηξη στον αέρα πριν το αεροπλάνο συντριβεί.
Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο ιατροδικαστής δήλωσε: «Ο μεγάλος αριθμός διασκορπισμένων ανθρώπινων μελών μπορεί να δείχνει ότι μία ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο αεροπλάνο πριν αυτό καταλήξει στο έδαφος».

Ο ειδικός πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για κάποιες σορούς χρειάζεται εξέταση DNA ώστε να ταυτοποιηθούν τα θύματα.

Νωρίτερα, η ρωσική ιστοσελίδα LifeNews ανέφερε πως τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης επιβατών που βρίσκονταν κοντά στην ουρά του Airbus δείχνουν «τραύματα που προκλήθηκαν από έκρηξη».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα οι σοροί τους φέρουν σοβαρά εγκαύματα σε ποσοστό έως και 90%, ενώ οι ειδικοί εντόπισαν και ίχνη μετάλλων σε αυτές.

Την ίδια ώρα, εικόνες καταγεγραμμένες από δορυφόρο δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτοντας την έκταση στην οποία είχαν διασκορπιστεί τα συντρίμμια του αεροπλάνο.

protothema

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

E-kalathi: Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες - Αξιολογούνται οι προσφορές - Πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Πρόταση να απομακρύνονται με ρυμούλκηση τα οχήματα που σταθμεύουν παράνομα - Λεπτομέρειες

Μονή Αββακούμ: Ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου για κατάθεση οι μοναχοί

Ήβη Αδάμου: Η σπάνια φωτογραφία με την κόρη της στην πολύχρωμη Κοπεγχάγη



Σήμερα το τελευταίο τετ-α-τετ Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν το «κλειδί» για τις εξελίξεις

Σήμερα το τελευταίο τετ-α-τετ Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν το «κλειδί» για τις εξελίξεις

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνει στις 10.30 η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για την τελευταία συνάντηση-όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε μέχρι στιγμής-με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top