ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται αυστηρές ποινές - Θα ψηφισεί νομοθεσία για τα νάρκοτεστ

Έρχονται αυστηρές ποινές - Θα ψηφισεί νομοθεσία για τα νάρκοτεστ

Αυστηρές ποινές για όσους οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αρνούνται να δώσουν σάλιο ή αίμα για τη διενέργεια νάρκοτεστ, προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να τεθεί για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής εντός Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Συγκοινωνιών και Νομικών.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου σημείωσε ότι η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών έχει εξελιχτεί σ` ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για την οδική ασφάλεια, υποδεικνύοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά καθώς από το 2004 μέχρι το 2014 σε σύνολο 162 θανάτων λόγω χρήσης ναρκωτικών οι 55 θάνατοι ή περίπου 34% οφείλονταν σε τροχαίες συγκρούσεις. «Μόνο για το 2015 είχαμε 7 θανάτους σε τροχαία δυστυχήματα τα οποία οφείλονταν σε οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών» είπε.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως αυτά και μόνο καταδεικνύουν την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση και το νομοσχέδιο για το νάρκοτεστ που εξετάστηκε στη σημερινή συνεδρία προβλέπει ότι πρόσωπο το οποίο οδηγεί ή αποπειράται να οδηγήσει ή αρνείται να δώσει σάλιο ή αίμα για εξέταση κατά πόσο υπάρχει στον οργανισμό του ναρκωτικό διαπράττει αδίκημα.

Όπως εξήγησε η διαδικασία ελέγχου θα είναι η εξής: Πρώτα θα δίνεται σάλιο για προκαταρκτική εξέταση και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ναρκωτική ουσία, τότε το εμπλεκόμενο πρόσωπο θα δίνει πρόσθετο σάλιο για εργαστηριακή εξέταση η οποία θα γίνεται στο Κρατικό Χημείο. Αν το πρόσωπο αδυνατεί για ιατρικό ή άλλο λόγο να δώσει σάλιο τότε θα πρέπει να δώσει δείγμα αίματος για εργαστηριακή εξέταση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι οι ποινές που προβλέπονται σε περίπτωση ανίχνευσης ναρκωτικού στον οργανισμό κάποιου ή σε περίπτωση άρνησης παροχής σάλιου ή αίματος για εξέταση είναι φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, χρηματική ποινή μέχρι 3.500 ευρώ και στέρηση της άδειας οδήγησης για 3 χρόνια. Επιπρόσθετα θα επιβάλλονται 3-6 βαθμοί ποινής.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας εντός Νοεμβρίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός δήλωσε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία τα οποία πηγάζουν από αποτελέσματα αναλύσεων του Γενικού Χημείου σε αστυνομικά τεκμήρια από θανατηφόρα δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια διαφάνηκε ότι ποσοστό θανατηφόρων δυστυχημάτων οφείλεται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης.

«Είναι δηλαδή προφανές ότι η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών είναι ένας ακόμα παράγοντας θανατηφόρων και άλλων σοβαρών δυστυχημάτων» είπε, και πρόσθεσε ότι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών όπως και οι χρήστες αλκοόλ μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή τους αλλά και άλλων αθώων συνανθρώπων τους.

Ο κ. Μισός δήλωσε πως ως εκ τούτου αποτελεί άμεση αναγκαιότητα η ψήφιση και εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης δήλωσε ότι το 16% των θανάτων που έχουν προέλθει από τροχαία δυστυχήματα φέτος οφείλεται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και πως εφτά νεκροί από τους 45 το 2015 οφείλονται στη χρήση ναρκωτικών.

«Για να καταφέρουμε να περιορίσουμε αυτή την τραγική μαύρη λίστα του θανάτου από τροχαία δυστυχήματα τα οποία βλέπουμε καθημερινά και μας τρομοκρατούν θα πρέπει να περάσουμε αποτρεπτικές νομοθεσίες, και αυτή είναι πιθανόν και η μοναδική λύση» εξήγησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η διαβούλευση σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το νάρκοτεστ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα πρέπει να περάσει η νομοθεσία, η οποία είναι αποτρεπτική, έτσι ώστε αυτοί που παρανομούν να κάτσουν στο σκαμνί. Είπε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ θα ζητήσει όπως η νομοθεσία τεθεί τάχιστα προς ψήφιση από την Ολομέλεια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός 15-20 ημερών η νομοθεσία θα ψηφιστεί.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top