Ο απόηχος της Γενεύης, τα ΜΟΕ και οι ενστάσεις Τατάρ - «Δεν πετύχαμε τον απώτερο στόχο μας»

Ο απόηχος της Γενεύης, τα ΜΟΕ και οι ενστάσεις Τατάρ - «Δεν πετύχαμε τον απώτερο στόχο μας»

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Λευκωσία σε σχέση με τα αποτελέσματα της χθεσινής διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον απώτερο στόχο για επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων να παραμένει ανοικτός.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρωινή Ενημέρωση» ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου ανέφερε πως μέσα από την χθεσινή διάσκεψη καταφέραμε να συντηρήσουμε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ «με την προσδοκία πως το επόμενο βήμα θα είναι πιο ουσιαστικό αγγίζοντας τον πύρινα του Κυπριακού με απευθείας διαπραγματεύσεις». Το χθεσινό αποτέλεσμα, πρόσθεσε, είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο μετά το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη.

«Είχαμε απέναντι μας την αδιαλλαξία του κ. Τατάρ και της Τουρκικής Κυβέρνησης που έθεταν ως προϋπόθεση την κυριαρχική ισότητα για να πάμε σε απευθείας διαπραγμάτευση». Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, ξεπεράσαμε μετά από συγκεκριμένες παραστάσεις που προέβη η Κυπριακή Δημοκρατίας προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα χθεσινά αποτελέσματα στη Γενεύη, «παρόλα αυτά δεν έχουμε πετύχει τον μείζον στόχο που είναι η επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να σχολιάσει την διάνοιξη τεσσάρων οδοφραγμάτων αλλά και την συζήτηση γύρω από την Αθηαίνου και τα Κόκκινα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας πως δεν θα κάνει οποιοδήποτε σχόλιο που να αποδυναμώνει τη νέα πρωτοβουλία.

Η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε, παραμένει στο τραπέζι χωρίς το σκεπτικό «take it or leave it». Όπως εξήγησε πρόκειται μια συνδυαστική πρόταση, μέσα από την οποία θα πρέπει να κυριαρχεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης.

«Τα ΜΟΕ δεν τα αντικρίζουμε με την λογική των μόνιμων παρεμβάσεων, δεν θέλουμε να είναι υποκατάστατα της λύσης. Θέλουμε να λειτουργούν κατά τρόπο που να είναι κίνητρο για όλους μας να επιδιώκουμε λύση».

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου στόχος της Τουρκοκυπριακής πλευράς είναι όπως η συζήτηση ξεφύγει από τα ΜΟΕ και να πάμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο παραπέμπει σε σχέσεις καλής γειτονίας. Κάτι το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποδέχεται.

Ερωτηθείς για την πρόταση Χριστοδουλίδη για δημιουργία τεχνικής επιτροπής για θέματα νεολαίας, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως αυτή προέκυψε μέσα από την επικοινωνία που είχε η κ. Κουεγιάρ με την κοινωνία των πολιτών. Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ διαπίστωσε πως σε επίπεδο νέων δεν υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την πιο πάνω πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ - Προηγήθηκε αεροπορική επιδρομή στο Ιράν - Σχόλια από Ρωσία και Κίνα

LIVE: Νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ - Προηγήθηκε αεροπορική επιδρομή στο Ιράν - Σχόλια από Ρωσία και Κίνα

Εκρήξεις σημειώνονται στην Τεχεράνη τις πρωινές ώρες της Τρίτης μετά από εκατέρωθεν πλήγματα με το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας. Σε κοινή δήλωση των G7 αναφέρεται ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και γίνεται λόγος για «ανάγκη αποκλιμάκωσης». Την ίδια στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε εσπευσμένα από τον Καναδά που γινόταν η Σύνοδος των G7 για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των «εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», ενώ αυξάνονται οι φόβοι από τις δηλώσεις του για εκκένωση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.  

BEST OF TOTHEMAONLINE