ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποενοχοποίηση της Τουρκίας στη νέα έκθεση της Κομισιόν

Αποενοχοποίηση της Τουρκίας στη νέα έκθεση της Κομισιόν

Απενοχοποιεί πλήρως την κατοχική Τουρκία στο Κυπριακό το τελικό κείμενο της νέας έκθεσης της Κομισιόν, που είναι ήδη έτοιμη, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο Τρίτη,9/11.

Οι αναφορές της έκθεσης για το Κυπριακό στηρίζονται στον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα στήριξε τις διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες του Έσπεν Μπαρθ Άιντα για λύση.

Η αθώωση της Άγκυρας στο Κυπριακό είναι το βασικό μελανό σημείο της έκθεσης, στην οποία πάντως καταγράφονται πλέον όλες οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, γεγονός που σώζει κάπως την παρτίδα.  

Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο η Κομισιόν είχε…ξεχάσει να περιλάβει πολλές από τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας, οι οποίες όμως εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο με παρέμβαση προφανώς της Λευκωσίας.  

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παρά τη στήριξη της Τουρκίας στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων και στον κ. Άιντα, νωρίτερα, από τον Οκτώβριο 2014 μέχρι και τον Απρίλιο 2015, εξέδωσε ανακοινώσεις και ενεπλάκη σε ενέργειες αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top