LIFESTYLE

All about Bond: το «Spectre» και μια χορταστική αναδρομή στην 53χρονη ιστορία του 007

All about Bond: το «Spectre» και μια χορταστική αναδρομή στην 53χρονη ιστορία του 007

Mιλάμε για την μετάλλαξη που επιφύλαξε ο Σαμ Μέντες στον 007 και κάνουμε μια αναδρομή στα 53 χρόνια της ενεργού του δράσης.

  Ο Ντάνιελ Κρεγκ πυροβολεί στο αλπικό τοπίο 
Ο Ντάνιελ Κρεγκ πυροβολεί στο αλπικό τοπίο
Οι πιο ενδιαφέρουσες πτυχές ενός πράκτορα κρύβονται στις σκοτεινές πλευρές του. Από τον «Τρίτο Άνθρωπο» του Κάρολ Ριντ μέχρι το «Deadly Affair» του Σίντνεϊ Λιούμετ και την τριλογία του Τζέισον Μπορν, τα ηθικά διλήμματα, το υπαρξιακό άχθος και οι θυσίες που πρέπει να κάνει ο μοναχικός ήρωας-τιμωρός για να επιτύχει το σκοπό του έχουν τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη σημασία και από τα ίδια του τα κατορθώματα. Ο 007 ήταν πάντοτε η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Ο πλωτάρχης Μποντ μπορεί να γεννήθηκε μέσα στην καρδιά του ψυχρού πολέμου, αλλά ποτέ δεν κληρονόμησε τα σκοτεινά και αντιφατικά χαρακτηριστικά του. Αντίθετα, υπήρξε κοινωνός του παγκόσμιου κοσμοπολιτισμού, ένας εστέτ οπλοφόρος που έλυνε τις υποθέσεις του χωρίς να τσαλακώσει το κουστούμι του και πίνοντας το ντράι μαρτίνι «shaken not stirred». Το κοινό λάτρεψε τις περιπέτειές του, γιατί μαζί τους δραπέτευσε από την πραγματικότητα, ταξιδεύοντας σε έναν ριψοκίνδυνο και παράλληλα σικάτο κόσμο, ο οποίος συνδύαζε το συγκρατημένο σασπένς με καλλονές, γρήγορα αυτοκίνητα και καρτποσταλικές επισκέψεις σε διάσημους τουριστικούς προορισμούς.

Οι νέες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, όμως, αλλάζουν, εκτός από τις ζωές μας, και τους ήρωές μας... Στο νέο ζοφερό παγκόσμιο σκηνικό ο Βρετανός πράκτορας της MI6 έπρεπε να μεταμορφωθεί για να επιζήσει κινηματογραφικά. Η επιλογή του Ντάνιελ Κρεγκ ως έκτου Τζέιμς Μποντ ήταν καταλυτική, ώστε ο αλεξίσφαιρος ήρωας να περάσει στη νέα, πιο σκοτεινή, γήινη και εντέλει απολαυστική εποχή του. Εξίσου σημαντικός υπήρξε ο ερχομός του Σαμ Μέντες πριν από μια τριετία με το «Skyfall», μια από τις κορυφαίες περιπέτειες της σειράς. Ο Άγγλος σκηνοθέτης, με τη βοήθεια του εξαιρετικού σεναριογράφου Τζον Λόγκαν («Ο Μονομάχος» ), μετέτρεψε τον 007 από καρικατούρα σε χαρακτήρα, τολμώντας να μας φανερώσει τα φαντάσματα και τα μυστικά του παρελθόντος του. Τώρα, είναι η σειρά του «Spectre», της 24ης ταινίας του Μποντ, να μας οδηγήσει ακόμη πιο βαθιά μέσα στον ψυχισμό ενός τραυματισμένου ήρωα που έχει πάρει το δύσκολο δρόμο τού μόνος εναντίον όλων.
  Ο δις βραβευμένος με Όσκαρ Κριστόφ Βαλτς με την Λεά Σεϊντού πρωταγωνιστούν στο «Spectre», κάνοντας θεαματικό ντεμπούτο στη μυθική σειρά
Ο δις βραβευμένος με Όσκαρ Κριστόφ Βαλτς με την Λεά Σεϊντού πρωταγωνιστούν στο «Spectre», κάνοντας θεαματικό ντεμπούτο στη μυθική σειρά
Η νέα περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον 007 έχει για κοσμοπολίτικο ντεκόρ το Μεξικό, τη Ρώμη, το Μαρόκο, τις αυστριακές Άλπεις και, φυσικά, το Λονδίνο, ενώ Μόνικα Μπελούτσι, Λεά Σεϊντού και η 28χρονη Μεξικάνα Στέφανι Σίγκμαν προστίθενται στη hot λίστα των Bond girls. Την ίδια στιγμή, ο δις βραβευμένος με Όσκαρ Κριστόφ Βαλτς κάνει θεαματικό ντεμπούτο στη μυθική σειρά ως Φραντς Ομπερχάουζεν, αρχηγός της πανίσχυρης τρομοκρατικής οργάνωσης SPECTRE. Τι τον συνδέει όμως με τον ορκισμένο αντίπαλό του και διασημότερο κινηματογραφικό πράκτορα; Οι απαντήσεις θα δοθούν στις αθηναϊκές αίθουσες από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 11/11. Διαβάστε παρακάτω μια χορταστική αναδρομή στην 53χρονη κινηματογραφική ιστορία του Τζέιμς Μποντ.
Τα έξι πρόσωπα του Μποντ
  
Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, για 50 ολόκληρα χρόνια ένας Αυστραλός και πέντε Βρετανοί ηθοποιοί διατήρησαν το μύθο του απόλυτου μυστικού πράκτορα ζωντανό, ανανεώνοντάς τον ο καθένας με το δικό του προσωπικό στιλ. On his majesty’s acting service και οι έξι ήταν υπέροχοι.

ΣΟΝ ΚΟΝΕΡΙ

Id Ρίτσαρντ Μπάρτον, Τζέιμς Στιούαρτ, Ντέιβιντ Νίβεν, Τρέβορ Χάουαρντ… Με γυναικείο δάκτυλο –η Ντάνα Μπρόκολι έπεισε τον παραγωγό σύζυγό της– ήταν τελικά ένας τριαντάρης Σκοτσέζος ο πρώτος Τζέιμς Μποντ. Και ο καλύτερος, καθώς ο Κόνερι θεμελίωσε τον ιδανικό συνδυασμό σεξαπίλ, κομψού δυναμισμού και κυνικού χιούμορ που ακολούθησαν –με μικρές παραλλαγές– όλοι οι επίγονοί του. 

Line «Μόνο ένα ποτό, ένα Martini. Κουνημένο, όχι χτυπημένο». («Ο Χρυσοδάκτυλος» )

ΤΖΟΡΤΖ ΛΕΪΖΕΝΜΠΙ

Id Ο παραγωγός Άλμπερτ Μπρόκολι συνάντησε τον Αυστραλό ηθοποιό και μοντέλο στον… κουρέα του και αποφάσισε πως αυτός ήταν ο ιδανικός αντικαταστάτης του Κόνερι. Το κοινό (λίγο άδικα ) σοκαρίστηκε και το «Στην Υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας», ενώ είναι από τις πιο καλογυρισμένες ταινίες της σειράς, γνώρισε εμπορική αποτυχία. Ο Κόνερι εκλήθη επειγόντως πίσω και ο Λέιζενμπι παραδόθηκε στη λήθη.

Line «Αυτό δεν συνέβη ποτέ στον άλλον». (Όταν μια όμορφη γυναίκα δεν υποκύπτει στη γοητεία του )

ΡΟΤΖΕΡ ΜΟΥΡ

Id Ο Ρότζερ Μουρ δεν άλλαξε σχεδόν τίποτε από τον τηλεοπτικό Σάιμον Τέμπλαρ («Ο άγιος», 1962-69 ), αλλά αποδείχτηκε η τέλεια επιλογή για τα παρακμιακά ’70s και ’80s, τα οποία έντυσε με αυτοσαρκαστικό χιούμορ. Ίσως ο Μποντ με τις λιγότερες υποκριτικές ικανότητες, ανέλαβε το ρόλο στα 46 του και τον παρέδωσε στα 58 του, κατορθώνοντας να προσαρμόσει τον ανίκητο πράκτορα στις αλλαγές των καιρών. 

Line «Μις Άντερς… Δεν σας αναγνώρισα ντυμένη». («Επιχείρηση Μουνρέικερ» )

ΤΙΜΟΘΙ ΝΤΑΛΤΟΝ

Id Ένας σαιξπηρικός ερμηνευτής διαδέχεται έναν τηλεοπτικό σταρ και δεν αντέχει παρά μόνο για δύο μετριότατες κι εμπορικά απογοητευτικές σινε-αποστολές. Η προσπάθεια «συσκότισης» της προσωπικότητας του Τζέιμς Μποντ επιχειρείται με λανθασμένο τρόπο και ο ταλαντούχος συνεργάτης του Royal Shakespeare Company νιώθει άβολα σε ένα ρόλο που απαιτεί ελαφράδα και αυτο-ειρωνεία.

Line «Αρχηγείο, θα αναφέρω σε μία ώρα». Λίντα: «Δεν θα μου κάνεις παρέα;» «Κάν’ το καλύτερα δύο ώρες». («Με το Δάκτυλο στη Σκανδάλη» )

ΠΙΡΣ ΜΠΡΟΣΝΑΝ

Id Επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες με ένα ελαφρώς μοντέρνο άγγιγμα. Κομψός συνδυασμός Κόνερι και Μουρ, ο Πιρς Μπρόσναν, ο οποίος έχει σωστό κωμικό timing και αδιαμφισβήτητο class, παραλαμβάνει έναν πληγωμένο μύθο και τον αποκαθιστά σε κάθε επίπεδο. Πρωτίστως εμπορικό, καθώς και οι τέσσερις ταινίες του γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. 

Line «Η σχέση μας ήταν καθαρά πλουτωνική» (Για την Ηλέκτρα, που αναμείχτηκε σε μια συνωμοσία πυρηνικής καταστροφής στο «Ο Κόσμος δεν Είναι Αρκετός» )

ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΡΕΓΚ

Id Η επιλογή του αμφισβητήθηκε έντονα, αλλά ο 38χρονος (το 2006 ) Άγγλος σταρ έκλεισε τα στόματα όλων με το απόλυτα μοντέρνο «Casino Royale» και τον Μποντ του 21ου αιώνα. Πιο σκληρός και τραχύς, αλλά εξίσου cool και προσανατολισμένος στην καθαρόαιμη δράση, έκανε τον εξιδανικευμένο υπερκατάσκοπο άνθρωπο με σάρκα, οστά αλλά και συναισθήματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης - Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Θανατηφόρο δυστύχημα: «Μίλησε» η νεκροτομή του 79χρονου Γεώργιου Μιχαήλ – Όσα κατέδειξε

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας

Silia Kapsis: «Έχω να δω τον πατέρα μου από 5 χρονών, δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε καν μετά την Eurovision»



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top