Στην Κύπρο, η Γιορτή της Μητέρας εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως με δυτικές επιρροές. Το 2025 πέφτει στις 11 Μαΐου.
Ιστορική αναδρομή:
Αρχαιότητα: Οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τη θεά Ρέα, μητέρα των θεών, με γιορτές γονιμότητας.
17ος αιώνας – Αγγλία: Υπήρχε η «Mothering Sunday», θρησκευτική εορτή με κοινωνικό περιεχόμενο.
19ος αιώνας – ΗΠΑ: Η Άννα Τζάρβις καθιέρωσε την ημέρα το 1908 στη μνήμη της μητέρας της, και το 1914 θεσμοθετήθηκε επίσημα ως εθνική εορτή από τον πρόεδρο Γούντροου Ουίλσον.
Η γιορτή καθιερώθηκε στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως με την επίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αρχικά συνδέθηκε με την ορθόδοξη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου), η οποία τιμά τη μητρότητα της Παναγίας. Πολλές εκκλησίες και πιστοί εξακολουθούν να συνδέουν τις δύο εορτές.
Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, εδραιώθηκε ο εορτασμός της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου, όπως στις ΗΠΑ.
Η γιορτή στην Ελλάδα έχει συναισθηματικό χαρακτήρα, και τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, δείχνουν την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους στη μητέρα τους με ποικίλους τρόπους.
Παιδιά φτιάχνουν χειροτεχνίες και γράφουν ποιήματα για τις μητέρες τους, ενώ τους προσφέρουν λουλούδια, γλυκά, κάρτες και μικρά δώρα.
Η Γιορτή της Μητέρας είναι μια ευκαιρία τιμής και ευγνωμοσύνης για τις γυναίκες που φροντίζουν, προστατεύουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους.
Ένα παράθυρο ευαισθητοποίησης για τη θέση της μητέρας στην κοινωνία, ειδικά στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε περιόδους κρίσης.