ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κύπρος επενδύει και στις ψηφιακές θέσεις εργασίας - Μάθε περισσότερα

Η Κύπρος επενδύει και στις ψηφιακές θέσεις εργασίας - Μάθε περισσότερα

Σαράντα φορείς του δημόσιου, ακαδημαϊκού και ιδιωτικού τομέα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο μιας Εθνικής Συμμαχίας για ψηφιακές θέσεις εργασίας.

 Η Κύπρος, όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση στο Προεδρικό, την Πέμπτη, κατέγραψε 3% πρόοδο σύμφωνα με το Δείκτη της Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Κομισιόν το Φεβρουάριο 2015, αλλά υστερεί από πλευράς ζήτησης, αφού το 28% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο και μόλις το 48% του πληθυσμού διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης σε εκδήλωση στο Προεδρικό με τίτλο «Συμμαχία ψηφιακών θέσεων εργασίας», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «ο στόχος είναι να καταστήσουμε τους πολίτες μας αποτελεσματικότερους με ότι ασχολούνται και κυρίως πιο ευέλικτους στις επαγγελματικές και άλλες επιλογές τους».

«Αν θέλουμε να παραμείνουμε στον ίδιο βηματισμό με τις χώρες που βλέπουν μακριά, θα πρέπει να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας την ψηφιακή εκπαίδευση», είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα εντατικοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες μία προσπάθεια ο δημόσιος τομέας να αλλάξει κυριολεκτικά εποχή, επιτρέποντας έτσι και στον ιδιωτικό τομέα να αναπτύξει την δυναμική που έχει και που πολλές φορές αντιμετωπίζει την τροχοπέδη της δημόσιας γραφειοκρατίας».

Γι' αυτό, ανέφερε, «θεωρούμε την ψηφιακή εκπαίδευση αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης μεταρρύθμισης που υλοποιούμε και η οποία εδράζεται σε πέντε μεγάλους πυλώνες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε και τους πέντε πυλώνες, οι οποίοι αφορούν τις αλλαγές και αναδιαρθρώσεις δομών τμημάτων, τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων με την εισαγωγή ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης, το σχεδιασμό και την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών ανάπτυξης, τη βελτίωση του νομοθετικού, κανονιστικού και διαδικαστικού πλαισίου και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Την ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων, προκειμένου να μην χάνονται θέσεις εργασίας στην Ευρώπη υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκίντερ Έτινγκερ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στην εκδήλωση.

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχει ανεργία και ταυτόχρονα να υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας λόγω του κενού στις ψηφιακές δεξιότητες», υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο κ. Έτινγκερ. Σημείωσε δε ότι επιχειρήσεις ενημέρωσαν ότι συναντούν δυσκολίες στην εργοδότηση ατόμων με ψηφιακές δεξιότητες

Όπως είπε, τα τελευταία δέκα χρόνια η αύξηση στις θέσεις εργασίας πληροφορικής ξεπέρασε κατά δέκα φορές τις συμβατικές θέσεις εργασίας.

Λέγοντας, ότι το 90% των θέσεων εργασίας θα χρειάζονται στο μέλλον κάποιες ή περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι στην Ευρώπη ένας στους τέσσερις έχουν πολύ περιορισμένες ψηφιακές ικανότητες και συμπλήρωσε ότι «και στην Κύπρο η κατάσταση δεν φαντάζει καλύτερη».

Η μετατροπή των ψηφιακών προκλήσεων σε ευκαιρίες θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ψηφιακή Στρατηγική που έχει αναπτύξει η Κύπρος η οποία στοχεύει στη σύνδεση όλης της Κύπρου με δίκτυα υψηλών και υπερ-υψηλών ταχυτήτων, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Κυβέρνησης και την παροχή αποτελεσματικών και αποδοτικών δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, προσβάσιμων από όλους και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, με την εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των πολιτών, με σκοπό την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ψηφιακή Στρατηγική έχει επίσης ως στόχους την προώθηση της χρήσης των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών από τον ιδιωτικό τομέα και την προσέλκυση τεχνολογικών επενδύσεων και τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στην πράσινη ανάπτυξη όπου η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση, ενώ για υλοποίηση αυτών των στόχων έχουν συμπεριληφθεί έργα ύψους €85 εκ. από κονδύλια της ΕΕ.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ακόμη ότι «ο Δείκτης της Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγράφει για την Κύπρο πρόοδο 3%, όση και η πρόοδος που καταγράφει ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη, η Κύπρος υστερεί από πλευράς ζήτησης, αφού το 28% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο και μόλις το 48% του πληθυσμού διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που πρέπει η πολιτεία με τη σύμπραξη του δημόσιου, ιδιωτικού και ακαδημαϊκού τομέα να στοχεύσει με συγκεκριμένες δράσεις».

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι «η συνένωση δυνάμεων από περισσότερους από 40 φορείς του δημοσίου, ακαδημαϊκού και ιδιωτικού τομέα, και η δέσμευση τους στο κοινό όραμα της «Εθνικής Συμμαχίας», αποτελεί τον οδηγό επίτευξης συνεργιών και συνεργασιών για δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος που θα αξιοποιεί τις Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών που θα έχει ως στόχο την αύξηση της απασχόλησης, κυρίως μεταξύ των νέων, καθώς και τη διασφάλιση του ψηφιακού αλφαβητισμού όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top