Ο μετεωρίτης ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2023 στην απομονωμένη περιοχή Αγκαντέζ του Νίγηρα. Συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν εντοπιστεί μόλις 400 μετεωρίτες αρειανής προέλευσης στον πλανήτη μας.
Η Κασσάνδρα Χάτον, αντιπρόεδρος του τομέα επιστημών και φυσικής ιστορίας του Sotheby’s, δήλωσε ότι το NWA 16788 αποτελεί «ανακάλυψη εξαιρετικής σημασίας» και είναι ο πιο πολύτιμος αρειανός μετεωρίτης που έχει δημοπρατηθεί ποτέ. «Η τεράστια διάστασή του, το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του και το ταξίδι του μέσα στον χρόνο και το Διάστημα το καθιστούν μοναδικό εύρημα μιας ολόκληρης γενιάς», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο μετεωρίτης προσφέρει μια απτή σύνδεση με τον Κόκκινο Πλανήτη που πάντα γοήτευε τη φαντασία των ανθρώπων.
Οι αναλύσεις της εσωτερικής του σύστασης δείχνουν ότι μάλλον αποσπάστηκε από την επιφάνεια του Άρη έπειτα από ισχυρό χτύπημα αστεροειδούς που προκάλεσε το λιώσιμο μέρους του σε υαλώδη μορφή. Η χαρακτηριστική γυαλιστερή κρούστα στην επιφάνειά του σχηματίστηκε καθώς διαπέρασε την ατμόσφαιρα της Γης.
Ωστόσο, η δημοπράτηση του NWA 16788 αντί της διάθεσής του σε επιστημονικά ιδρύματα έχει προκαλέσει αντιδράσεις. «Θα ήταν κρίμα να χαθεί σε κάποιο θησαυροφυλάκιο ολιγάρχη. Ανήκει σε μουσείο, για να το μελετούν επιστήμονες και να το χαίρονται παιδιά και οικογένειες», δήλωσε ο καθηγητής παλαιοντολογίας και εξέλιξης Στιβ Μπρουσάτε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Από την άλλη πλευρά, η επιστήμονας Τζούλια Κάρτγουορθ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ επεσήμανε ότι η αγορά και πώληση μετεωριτών αποτελεί βασικό κίνητρο για να ανακαλύπτονται νέα δείγματα, τα οποία τροφοδοτούν την επιστημονική έρευνα.
Η ίδια σημείωσε ότι δείγμα αναφοράς από τον συγκεκριμένο μετεωρίτη φυλάσσεται στο Αστεροσκοπείο Περπλ Μάουντεν στην Κίνα και εκτίμησε πως, παρότι ο νέος ιδιοκτήτης παραμένει ανώνυμος, η επιστημονική κοινότητα ενδέχεται να συνεχίσει να επωφελείται από τη μελέτη του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας μετεωρίτης από τον Άρη βγαίνει στο σφυρί. Τον Φεβρουάριο του 2021, δείγμα που περιείχε ατμόσφαιρα από τον πλανήτη πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s για 200.000 δολάρια – τιμή πολύ υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση των 30.000 έως 50.000 δολαρίων.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα